I, Daniel Blake (2016)

A masterful cry for human decency from Ken Loach.

Loach' aanklacht tegen de onmenselijke staat kent lach en traan.
play

7,8 details

  • 100 Min
  • Drama
  • Verenigd Koninkrijk
  • Frankrijk
  • België
100 Min Verenigd Koninkrijk

Een timmerman raakt gewond en moet in de bijstand. Hij wordt vergezeld door een alleenstaande moeder die zich in eenzelfde situatie bevindt.

Regie
Ken Loach
Cast
Micky McGregor, Hayley Squires, Harriet Ghost, Stephen Clegg, Mark Burns, Dave Johns, Colin Coombs, Natalie Ann Jamieson, Viktoria Kay, Dan Li, Briana Shann, Mick Laffey, Dylan McKiernan, Sharon Percy, Bryn Jones, John Sumner, Amanda Payne, David Murray, Jane Birch, Julie Nicholson, Stephen Halliday, Sammy T. Dobson, Shaun Prendergast, Kema Sikazwe, Kate Rutter, Steven Richens, Mickey Hutton, Chris Mcglade, Gavin Webster.
Release
21.10.2016
Release NL
24.11.2016
Release DVD
03.03.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Ken Loach | Cast: Dave Johns (Daniel Blake), Hayley Squires (Katie), Briana Shann (Daisy), Sharon Percy (Sheila), e.a. | Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2016

Het was even schrikken toen Ken Loach na Jimmy's Hall in 2014 zijn pensioen aankondigde. Welke regisseur moest het nu voor de hardwerkende, uitgebuite 'man in de straat' opnemen? Twee jaar later is de inmiddels tachtigjarige Loach toch weer terug met een aanklacht tegen sociaal onrecht. Gelukkig maar, want hoewel zijn vorige film een fijn luchtig drama was, is het niet de meest wenselijke laatste aria van de grootmeester. I, Daniel Blake, goed voor een Gouden Palm in Cannes, laat een krachtiger indruk achter. De film toont Loach opnieuw in topvorm als voorvechter voor de genegeerde massa, in een sociaal drama dat uitstekend de balans vindt tussen zwaar drama en zwarte komedie.

De Daniel Blake uit de titel is een timmerman op leeftijd uit Newcastle, die moest stoppen met werken na een hartaanval. Sindsdien is hij aangewezen op een uitkering, maar het verzilveren hiervan gaat hem niet gemakkelijk af. De grootscheepse bureaucratie rond het Britse bijstandssysteem draait tegenwoordig niet meer om het financieel bijstaan van de zwakkeren in de samenleving, maar om het hen met allerlei Kafkaëske regels zo lastig mogelijk maken om hun geld te krijgen. Al snel gaat zelfs een doorzetter als Daniel kopje onder in het bijstandsdrijfzand, dat hem dwingt de hele dag te zoeken naar werk, dat hij van zijn arts niet mag aannemen omdat het zijn dood zou kunnen betekenen. Zelfs dan is hij nog beter af dan de jonge alleenstaande moeder Katie, die met haar twee kinderen gedwongen moest verhuizen vanuit Londen en eveneens slachtoffer dreigt te worden van de harteloze uitkeringsmachinerie. Onder het motto 'gedeelde smart is halve smart' sluit het tweetal vriendschap, om zich met niets dan wederzijdse hoop te handhaven in hun uitzichtloze situatie.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

I, Daniel Blake Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

I, Daniel Blake

acties