Jouw mediaspeler is mogelijk illegaal

Jouw mediaspeler is mogelijk illegaal

Kijk uit met add-ons als Go Movies, Icefilms, Mashup, Istream, Yify Movies HD en Go TV.

Het Europees Hof van Justitie heeft geoordeeld dat mediaspelers die zo zijn ingesteld dat je er zonder te betalen films, tv-series en -zenders mee kunt kijken, illegaal zijn. De uitspraak deed het Hof in een zaak tegen het bedrijf Filmspeler.nl, dat dergelijke mediaspeler verkoopt. Waakhond Brein, die de rechtszaak had aangespannen, is uiteraard in zijn nopjes.

Stichting Brein heeft onder tussen alle aanbieders van de spelers gewaarschuwd en geadviseerd direct te stoppen met de verkoop, anders kunnen ze een dwangsom en eis tot schadevergoeding tegemoetzien. Volgens de organisatie telt Nederland zeker honderd aanbieders van dit soort kastjes. Brein-directeur Tim Kuik raadt kopers ​a​an ​om aangekochte spelers terug te sturen en het geld terug te vragen.​

Sander van Voorst van Tweakers tegenover AD.nl: "De uitspraak was te verwachten, want de spelers worden met software verkocht met leuzen als 'nooit meer betalen voor films'. De apparaten zelf zullen niet verboden worden, dat zijn een soort computers. Je verbiedt ook geen laptops omdat je daarmee kunt downloaden. De voorgeïnstalleerde add-ons [zoals Go Movies, Icefilms, Mashup, Istream, Yify Movies HD en Go TV] zullen daarom waarschijnlijk verdwijnen, de spelers zelf niet."

Mediastreamers als de Chromecast en de Apple TV kunnen wel door de beugel. Met die apparaten kun je illegale films en series kijken, maar daar moet je dan weer zelf moeite voor doen. Mediaspeler die zich wel in de gevarenzone bevinden zijn bijvoorbeeld de Mediaplayer X9 en de COOD E.



NieuwsFilm

meest populair