Alles over 'Valerian and the City of a Thousand Planets'

Alles over 'Valerian and the City of a Thousand Planets'

Visueel spektakel van regisseur Luc Besson.

Na jaren proberen, mocht Luc Besson zijn passieproject Valerian and the City of a Thousand Planets eindelijk maken. Vandaag vertellen we alles over die film! Mocht je benieuwd zijn welke films nog meer in de bioscoop draaien deze week en de komende weken, kan bekijk dan hier onze maandtips.

Valerian and the City of a Thousand PlanetsBekijk de afbeelding

Regie: Luc Besson | Cast: Dane DeHaan (Valerian), Cara Delevigne (Laureline), Elizabeth Debicki (Haban Limaï), Ethan Hawke (Jolly the Pimp), Clive Owen (Commander Arün Filitt) e.a. | Scenario: Luc Besson | Speelduur: 137 minuten | Genres: Actie, Avontuur, Sci-Fi | Kijkwijzer: 12

In de 28ste eeuw zijn speciale agenten Valerian (DeHaan) en Laureline (Delevingne) een team dat de orde in de menselijke gebieden handhaaft. In opdracht van de minister van Defensie gaan de twee op missie naar de wonderbaarlijke stad Alpha - een bloeiende metropool waar inwoners uit alle hoeken van het universum al eeuwen samenkomen om hun kennis, intelligentie en culturen met elkaar te delen. Maar een duistere kracht in het centrum van Alpha bedreigt het vredige leven in de 'Stad van Duizend Planeten'. In een race tegen de klok moeten Valerian en Laureline deze verwoestende bedreiging identificeren om zo niet alleen Alpha, maar de toekomst van het hele universum veilig te stellen.

Hoe deze dure Europese film gemaakt kon worden

Luc Besson zegt zelf altijd dat hij opgegroeid is met de graphic novels van Pierre Christin rond Valerian en Laureline. Hij vond ze fantastisch omdat ze zich afspelen rond twee gewone agenten, maar die hun werk doen in de achtentwintigste eeuw. Daarom dienden de comics als inspiratiebron voor films als The Fifth Element en werkte Besson er lange tijd aan om ze gemaakt te krijgen.

Zakenblad Forbes meldt dat de 150 miljoen dollar die de productie kostte op slimme wijze vergaard werd. Gedacht werd dat het een gigantische gok zou zijn voor productiehuis EuropaCorp, maar dat blijkt niet zo te zijn. De CEO van het bedrijf, Marc Shmuger vertelde:

"We haalden voordeel uit Franse voordelen voor het filmen in onze faciliteiten in Parijs en de voordelen die Nieuw-Zeeland en Canada boden voor het daar verrichtte werk," vertelde Shmuger. "Ons financiële risico na financiering uit eigen vermogen en de buitenlandse verkopen bij onze vele partners van over de hele wereld is minder dan 10 procent van het budget. In andere woorden, bedroegen de kosten voor EuropaCorp om de grootste Europese productie ooit te maken, de grootste onafhankelijk geproduceerde, non-studio productie ooit gemaakt, en het droomproject van de oprichter van het bedrijf, niet die berichtte 200 of 150 miljoen dollar, maar minder dan 20 miljoen dollar aan financieel risico." Het is dus bovenal te danken aan slimme verkopen en de vele belastingvoordelen voor EuropaCorp, dat deze film gemaakt kon worden.

Eerste reacties

Recensenten reageren op zijn minst erg gemengd op Valerian and the City of a Thousand Planets. Critici vinden het een mooie film, met op sommige momenten bloedmooie visuele effecten, maar schrijven tegelijk dat het verder een bepaald mislukte productie is. Dat komt door een zwak verhaal en matige acteerprestaties van de hoofdrolspelers.

Box office prestaties

Wellicht dat het lage financiële risico voor EuropaCorp deze matig ontvangen film kan helpen. Verwacht wordt namelijk een tegenvallend openingsweekend van 18,5 miljoen dollar. In de daaropvolgende weken zou Bessons passieproject hooguit 54 miljoen dollar verdienen in de Verenigde Staten. Films van Besson verdienen meestal meer dan in de rest van de wereld; verwacht wordt dat buiten de VS nog eens zo'n 200 tot 250 miljoen dollar omgezet wordt. Daarmee haalt de film net zijn budget binnen, maar niet veel meer dan dat.

Trivia

Met een budget van 197,47 miljoen euro de duurste Franse film ooit gemaakt. Veel duurder ook dan de vorige recordhouder, Astérix aux jeux olympiques (2008), die 102 miljoen euro kostte. Overigens was Besson daarvoor recordhouder met The Fifth Element (1997), dat met een budget van 90 miljoen euro lange tijd de duurste Franse film ooit was. | De wereld van The Fifth Element was geïnspireerd op een van de delen in de comics die Besson nu verfilmd heeft. | Deze Franse comic is in het Engels verfilmd voor een extra groot publiek.



NieuwsFilm

meest populair