Einde rechtszaak Tolkiens en Warner opent deur voor meer 'Lord of the Rings'

Maar of het films worden?

Jim Pedd 4 juli 2017 12:12 in Algemeen
Na jaren is er een einde gekomen aan een slepende rechtszaak tussen Warner Bros. en de familie van J.R.R. Tolkien. Aan de rechtbank hebben de partijen laten weten het langlopende dispuut te hebben bijgelegd. De erven van Tolkien spanden de zaak in 2012 aan rond de exploitatie van de personages uit de boeken van Tolkien.

De Tolkiens en uitgeverij HarperCollins stelden dat de filmstudio de personages niet in licentie had mogen geven voor de digitale exploitatie. Zo waren de hobbits, tovenaars en elfen te zien in games en dat vonden zij niet kunnen. Warner spande een tegenzaak aan en stelde dat het miljoen dollars aan licentiekosten had gekost voor merchandise, toen de zaak werd aangespannen.

Nu is het dispuut dus opgelost en laten de twee partijen weten de zaak amicaal opgelost te hebben. Er hoeft niets meer gedaan te worden door de rechter: claims gelden niet meer. Ook betalen de partijen elk hun eigen kosten. Daarmee komt er een einde aan een derde zaak rond de Tolkien-verfilmingen.

In 2007 was er een zaak tussen regisseur Peter Jackson en New Line. Eerstgenoemde stelde dat hij niet genoeg betaald had gekregen van de omzet uit de eerste Lord of the Rings-film en trof later dat jaar een regeling. Verder was er in 2009 een zaak tussen de Tolkien-erven en New Line rond de winst die de studio had geboekt uit de franchise. De familie kreeg toen miljoenen uitbetaald en dat effende de weg voor de drie Hobbit-films.

Een woordvoerder van Warner Bros. laat het volgende Variety weten: "De partijen zijn blij dat ze de zaak amicaal opgelost hebben en kijken ernaar uit in de toekomst samen te werken." Vooral dat laatste kan interessant zijn. De studio wil dolgraag meer films maken en zal dan de rechten moeten kopen op de andere boeken en verhalen die verschenen van de hand van Tolkien en vooral diens zoon Christopher.

De vraag is echter of de familie nog wel een film wil laten maken. Ze schijnen niet blij te zijn geweest met de verfilmingen en om die reden besloten hebben daar niet meer in mee te willen gaan. Tegelijk kan je je met de gigantische bedragen die hierin omgaan afvragen of men uiteindelijk niet toch overstag gaat.

In eerste instantie beslaat de samenwerking tussen Warner en de familie een stel spellen die zich in Midden-Aarde afspelen. Binnenkort moet het spel Middle-earth: Shadow of War uitkomen. Dat is een vervolg op het populaire en in 2014 verschenen Shadow of Mordor en vermoedelijk niet de laatste game in de wereld.

NieuwsFilm