Algemeen

Einde rechtszaak Tolkiens en Warner opent deur voor meer 'Lord of the Rings'

Maar of het films worden?

door Jim Pedd om 12:12 in Algemeen
Na jaren is er een einde gekomen aan een slepende rechtszaak tussen Warner Bros. en de familie van J.R.R. Tolkien. Aan de rechtbank hebben de partijen laten weten het langlopende dispuut te hebben bijgelegd. De erven van Tolkien spanden de zaak in 2012 aan rond de exploitatie van de personages uit de boeken van Tolkien.

De Tolkiens en uitgeverij HarperCollins stelden dat de filmstudio de personages niet in licentie had mogen geven voor de digitale exploitatie. Zo waren de hobbits, tovenaars en elfen te zien in games en dat vonden zij niet kunnen. Warner spande een tegenzaak aan en stelde dat het miljoen dollars aan licentiekosten had gekost voor merchandise, toen de zaak werd aangespannen.

Nu is het dispuut dus opgelost en laten de twee partijen weten de zaak amicaal opgelost te hebben. Er hoeft niets meer gedaan te worden door de rechter: claims gelden niet meer. Ook betalen de partijen elk hun eigen kosten. Daarmee komt er een einde aan een derde zaak rond de Tolkien-verfilmingen.

In 2007 was er een zaak tussen regisseur Peter Jackson en New Line. Eerstgenoemde stelde dat hij niet genoeg betaald had gekregen van de omzet uit de eerste Lord of the Rings-film en trof later dat jaar een regeling. Verder was er in 2009 een zaak tussen de Tolkien-erven en New Line rond de winst die de studio had geboekt uit de franchise. De familie kreeg toen miljoenen uitbetaald en dat effende de weg voor de drie Hobbit-films.

Een woordvoerder van Warner Bros. laat het volgende Variety weten: "De partijen zijn blij dat ze de zaak amicaal opgelost hebben en kijken ernaar uit in de toekomst samen te werken." Vooral dat laatste kan interessant zijn. De studio wil dolgraag meer films maken en zal dan de rechten moeten kopen op de andere boeken en verhalen die verschenen van de hand van Tolkien en vooral diens zoon Christopher.

De vraag is echter of de familie nog wel een film wil laten maken. Ze schijnen niet blij te zijn geweest met de verfilmingen en om die reden besloten hebben daar niet meer in mee te willen gaan. Tegelijk kan je je met de gigantische bedragen die hierin omgaan afvragen of men uiteindelijk niet toch overstag gaat.

In eerste instantie beslaat de samenwerking tussen Warner en de familie een stel spellen die zich in Midden-Aarde afspelen. Binnenkort moet het spel Middle-earth: Shadow of War uitkomen. Dat is een vervolg op het populaire en in 2014 verschenen Shadow of Mordor en vermoedelijk niet de laatste game in de wereld.

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Robbepost

Avatar

Een epische en een erg vermakelijke trilogie.
Van mij mogen ze nog wat Middle Earth producties maken!

Prince John

Avatar

Mooi! Alles wat met Lord of the Rings te maken heeft kijk ik naar uit!

Ereptile

Avatar

Jammer dat geld zo'n grote rol speelt. Tolkien's fantasy wereld heeft velen deuren geopend voor fantasy in het algemeen! Ik zou graag meer films of series zien van Middle Earth, maar wel goed uitgewerkt. Het liefst LotR kwaliteit, niet zoals The Hobbit met teveel CGI. Game of Thrones kan het ook prima!

GreenHornet

Avatar

tijd voor een reboot en laat Patrick Stewart, Gandalf spelen

SeanDeNiro

Avatar

Het draait alleen maar om geld. Het is een kwestie van tijd voor we 23 nieuwe inferieure delen, ala Star Wars en Spinnenman te zien krijgen.

Steve-O

Avatar

We mogen blij zijn dat we PJ's Lord of the Rings hebben gekregen. Met The Hobbit is goed laten zien hoe het dan ook weer niet moet.
Ik zie graag een verfilming van The Silmarillion. Al is dat misschien toch iets te heftig voor een trilogie. Er zitten verhalen tussen die prima op zichzelf kunnen staan. Akallabêth zou ook top zijn om te verfilmen.

chazillionair28

Avatar

Eens met steve-o. van The Silmarillion kan je makkelijk een lord of the rings universe uit halen met vele zij verhalen en één belangrijke plot en niet te vergeten een genot aan vele film uren mits het goed word uitgewerkt zoals lotr. Ik heb het dan niet zozeer over het leunen op cgi maar op het voorbereidende werk. 3-4 jaar aan voorbereiding en dan enkel de camera laten lopen.. Er valt hier zoveel uit te halen !

Gregbelgie

Avatar

Ik vond die films anders wel top!! Ik snap Ni wa die familie er dan zo slecht aan vind

ThomasOMalley

Avatar

Of een Sauron spin-off met een vleugje Patrick Bateman, waarin hij orks beoordeelt op wat voor kleding ze dragen en allerlei elfen en orks en andere creaturen het bed in neemt en ze op gruwelijke wijzen afslacht en rare drankjes drinkt en drugs gebruikt in hobbitbars en traint in een exclusieve gym in ergens in Mordor en met enige regelmaat videobanden moet retourneren en dat dan de hele film een geile droom van Frodo of Gandalf blijkt te zijn.

Master Of Films

Avatar

Ereptile "Jammer dat geld zo'n grote rol speelt."

SeanDeNiro "Het draait alleen maar om geld. "
Ja helaas. En dan lees een artikel over de 20 armste landen ter wereld. Maar familie Tolkien krijgt ondertussen miljoenen uitbetaald. Terwijl er ooit 1 echt werk van gemaakt heeft. Maaja bananen zijn ook krom.

Deweb

Avatar

De enige reden waarom LotR en De Hobbit gemaakt zijn is omdat Tolkien zelf koos de rechten te verkopen. Het zal tot minstens de dood van Christopher duren voordat andere worden verkocht, en zelfs die kans zie ik klein in al heb ik gehoord dat er ook familieleden zijn die (de eerste) films konden smaken. Maar of die genoeg vingers in de pap hebben... .

Zelf vind ik in ieder geval dat de franchise met rust mag worden gelaten. We hebben 6 knappe films waarvan de laatste 3 minder goed waren ontvangen die samen het verhaal van De Ring vertelde. Het is klaar nu.

Helaas leven we in een maatschappij waarin het niet zo werkt. En dat komt vooral door..geld.

jochemwijma

Avatar

Maak gewoon een tv-serie van Silmarillion!

Xenolicker

Avatar

Eerst maar eens een docu nu: The Lord of the Court!

NieuwsFilm