Acteur Martin Landau (89 jaar) overleden

Acteur Martin Landau (89 jaar) overleden

De Oscarwinnaar speelde o.a. in 'Ed Wood', 'Tucker: The Man and His Dream' en tv-serie 'Mission: Impossible.'

Hollywood heeft zaterdag 15 juli afscheid moeten nemen van de gevierde acteur Martin Landau. De beste man, geboren in 1928 op 20 juni, is 89 jaar geworden. Volgens The Hollywood Reporter is hij overleden in het Ronald Reagan UCLA Medical Center. Waar hij precies aan is gestorven is niet bekend.

Landau ging al een tijdje mee in de filmwereld. Zijn eerste rollen haalde hij in de jaren 50 binnen. Zowel op het witte doek als op televisie was hij druk bezig. Één van zijn eerste filmrollen was in North by Northwest van Alfred Hitchcock. Met zijn optreden in Francis Ford Coppola's Tucker: The Man and His Dream haalde Landau een Oscarnominatie binnen voor beste mannelijke bijrol. Dezelfde eer ontving hij voor zijn acteerwerk in Woody Allen's Crimes and Misdemeanors.

Met Ed Wood, waarin hij de Amerikaans-Hongaarse acteur Bela Lugosi opnieuw tot leven brengt, haalde de Amerikaan eindelijk het gouden beeldje binnen voor beste mannelijke bijrol, evenals een Golden Globe. In de autobiografische film van Tim Burton speelt Johnny Depp de gelijknamige filmmaker. Voor zijn werk aan tv-serie Mission: Impossible werd Landau ook beloond met een Golden Globe. Hij was in het eerste seizoen te zien in een terugkerende rol, namelijk die van meester-vermommer Rollin Hand.

In seizoen twee en drie had hij een vaste rol. Daarna kwam hij niet terug vanwege geschillen met zijn contract. Leonard Nimoy werd daarna aan de cast toegevoegd om het stokje over te nemen. Landau had op zijn beurt de rol van Spock in Star Trek afgewezen, een karakter dat Nimoy jarenlang op televisie en in films met veel plezier speelde.

Martin Landau stapte anno 1957 in het huwelijksbootje met Mission: Impossible-tegenspeelster Barbara Bain. Ze scheidden in 1993. Samen hebben ze twee dochters gekregen: Susan en actrice Juliet Landau. Toen hij 17 was begon hij als striptekenaar voor de New York Daily News. Vijf jaar later sloeg hij een promotie af om zijn liefde voor het acteren na te jagen. "Het was een impulsieve beslissing van mij," vertelde Landau in 2013. "Acteur worden was een droom waar ik zo sterk naar verlangde, dat ik een winstgevende, goed betaalde baan verliet waar ik goed in was om een werkloze acteur te worden. Het is best gek als je erover nadenkt. Tot vandaag de dag hoor ik nog steeds mijn moeders stem: 'Je hebt wát gedaan!?'"


Bekijk de afbeelding



NieuwsFilm

meest populair