'Valerian and the City of a Thousand Planets' kan niet floppen

En script voor de derde deel al onderweg.

Bram de Groot 19 juli 2017 10:27 in Algemeen
Met alleen al een productiebudget van $180 - 210 miljoen lijkt Valerian and the City of a Thousand Planets een enorm risico. Zeker als je weet dat de film van Luc Besson waarschijnlijk maar met zo'n $20 miljoen opent aan de Noord-Amerikaanse bioscoopkassa's. Toch is het onmogelijk dat de film financieel flopt. Een artikel van Wired laat weten hoe dit kan.

Het blijkt namelijk dat Besson de film onder meer vooraf heeft gefinancierd tijdens het Cannes Filmfestival. "We kwamen daar met 80 tekeningen en toonden vele ontwerpen. Ik heb het complete verhaal verteld en ze konden het script lezen en een bod doen," aldus Besson. "We verkocht bijna voor $80 miljoen aan voorverkopen die dag."

Daarnaast wist Besson ook via onder meer andere deals en belastingvoordelen een budget bij elkaar te krijgen. Uiteindelijk is de film aan honderd landen verkocht. Tevens heeft Besson hierdoor de film kunnen maken die hij voor ogen had, aangezien de manier van financieren niet leidt tot bemoeienis van zenuwachtige studio's.

Lees meer over de financiering van Valerian and the City of a Thousand Planets, maar ook andere projecten, in het artikel van Wired.

Uiteraard heeft Besson al een groot aantal kaskrakers achter zijn naam, dus dat helpt bij de uiteenlopende deals. Het geeft hem vertrouwen in een volgend deel, zelfs een derde deel! Tegenover Nerdist zei Besson: "Ik heb nummer 2 al afgerond en ik schrijf nu nummer 3. Ik weet nog niet of we deze films gaan doen, aangezien het niet aan mij is. Het ligt eraan of het publiek de film leuk vindt. Maar ik heb ze gewoon geschreven, ik was verveeld verleden maand."


Met rollen voor Dane DeHaan (A Cure for Wellness) en Cara Delevingne (Suicide Squad) verschijnt het netjes ontvangen Valerian - Rotten Tomatoes staat op 70% - aankomend weekend in de Noord-Amerikaanse bioscoop. Vanaf 26 juli draait de sci-fi actiefilm in de Nederlandse zalen.

NieuwsFilm