Algemeen

'Valerian and the City of a Thousand Planets' kan niet floppen

En script voor de derde deel al onderweg.

door Bram de Groot om 10:27 in Algemeen
Met alleen al een productiebudget van $180 - 210 miljoen lijkt Valerian and the City of a Thousand Planets een enorm risico. Zeker als je weet dat de film van Luc Besson waarschijnlijk maar met zo'n $20 miljoen opent aan de Noord-Amerikaanse bioscoopkassa's. Toch is het onmogelijk dat de film financieel flopt. Een artikel van Wired laat weten hoe dit kan.

Het blijkt namelijk dat Besson de film onder meer vooraf heeft gefinancierd tijdens het Cannes Filmfestival. "We kwamen daar met 80 tekeningen en toonden vele ontwerpen. Ik heb het complete verhaal verteld en ze konden het script lezen en een bod doen," aldus Besson. "We verkocht bijna voor $80 miljoen aan voorverkopen die dag."

Daarnaast wist Besson ook via onder meer andere deals en belastingvoordelen een budget bij elkaar te krijgen. Uiteindelijk is de film aan honderd landen verkocht. Tevens heeft Besson hierdoor de film kunnen maken die hij voor ogen had, aangezien de manier van financieren niet leidt tot bemoeienis van zenuwachtige studio's.

Lees meer over de financiering van Valerian and the City of a Thousand Planets, maar ook andere projecten, in het artikel van Wired.

Uiteraard heeft Besson al een groot aantal kaskrakers achter zijn naam, dus dat helpt bij de uiteenlopende deals. Het geeft hem vertrouwen in een volgend deel, zelfs een derde deel! Tegenover Nerdist zei Besson: "Ik heb nummer 2 al afgerond en ik schrijf nu nummer 3. Ik weet nog niet of we deze films gaan doen, aangezien het niet aan mij is. Het ligt eraan of het publiek de film leuk vindt. Maar ik heb ze gewoon geschreven, ik was verveeld verleden maand."


Met rollen voor Dane DeHaan (A Cure for Wellness) en Cara Delevingne (Suicide Squad) verschijnt het netjes ontvangen Valerian - Rotten Tomatoes staat op 70% - aankomend weekend in de Noord-Amerikaanse bioscoop. Vanaf 26 juli draait de sci-fi actiefilm in de Nederlandse zalen.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Da Villain

Avatar

Sorry, maar ik denk dat deze film een flop van jewelste gaat worden, ondanks wat het artikel beweert.

Da Villain

Avatar

Sorry, maar ik denk dat deze film een flop van jewelste gaat worden, ondanks wat het artikel beweert.

bigmichiel

Avatar

Dat de financiering op een andere manier tot stand is gekomen wil niet zeggen dat de film niet kan floppen :S

esteban

Avatar

Hebben jullie het artikel daadwerkelijk doorgenomen? 'Flop' slaat hier enkel en alleen op het uit de kosten geraken. En dat zal Valerian sowieso doen. Zelfs als de opkomst mager is.

Je kan de film dan wel alsnog als een flop beschouwen op andere vlakken, maar daar gaat het niet over.

eltorro

Avatar

@Da Villain en @Da Villain: De film kan misschien wel floppen aan de box office, maar dus geen verlies draaien. Ik vraag me trouwens af naar wie het geld gaat dan wat de film opbrengt, als het alleen Besson is gaat hij behoorlijk veel geld aan de film verdienen.

Op deze manier geld verdienen aan een film is niet volledig nieuw voor hollywood. Sluikreclame levert films bijvoorbeeld al veel geld op voordat de film in de bios draait.

esteban

Avatar

Er zijn inderdaad talloze constructies en randmiddelen die door studio's gebruikt worden, waar wij ons niet bewust van zijn. Zelfs binnen één studio bestaan er zeer uiteenlopende manieren. Deals, deals, deals! Zou Trump zeggen.

Reden te meer dat de zogenaamde standaard-regel van het break-even point aan de box-office vaak helemaal niet van toepassing zijn, laat staan wat het geschatte promotie bedrag is. Wat vreselijk overschat is, doorgaans.

Onze manier van denken, opgedrongen door vele Movie related sites, is al jaren achterhaald.

Straka

Avatar

Het is nog helemaal niet zeker dat Valerian uit de kosten raakt. Het kan een gigantische flop worden. Alles wat aan de hand is, is dat Besson zelf slechts een beperkt risico loopt. Maar alle investeerders zijn in het geval van een flop gewoon hun geld kwijt. Het artikel van Wired legt helemaal niet uit dat de film geen risico loopt, het artikel legt enkel een beetje uit hoe de film gefinancierd is en waarom er geen grote studio nodig was.

Er is 80 miljoen aan pre-sales opgehaald, dit zijn de enige zekere inkomsten. Met deze garantie zijn investeerders gezocht. Er is dus nog ruim 100 miljoen (exclusief marketingkosten) te verliezen.

eltorro

Avatar

@Straka: Daar onder wordt uitgelegd dat de rest via andere deals en belasting voordelen bij elkaar gezocht is.

Banned

Avatar

Nuja als je moet kiezen tussen dit en Dunkirk ga ik wel liever 3 keer naar Dunkirk.

abon

Avatar

Toch lijkt deze film mij wel een visuele tour-de-force, die beter tot zijn recht komt in de bios. Maar ja, dat gold ook voor jupiter ascending die een beter lot had verdiend.

esteban

Avatar

Het artikel van Wired is slechts een deel van het financiële verhaal. Er verscheen eerder al een uitgebreidere versie elders.

Gerlof1378

Avatar

Ja ik twijfel of het een hit word in de bioscoop, het ziet er visueel erg mooi uit. Maar heel veel mensen kennen het stripboek wat soms best complex is niet en wat dit verhaal van de film ook zal zijn denk ik. Hier in Europa kennen we de strip goed, maar de rest niet echt dus daar ligt misschien het probleem qua opbrengst. Maar aan de andere kant was The Fifth Element een bescheiden hit dus het is echt afwachten wat deze gaat doen, ik als fan van het stripboek zie er naar uit.

Goku32

Avatar

Natuurlijk gaat deze film floppen. Want het is geen Star wars, het is geen Marvel film. En ze dachten dat die Jupiter film ook helemaal geweldig was. Dus deze film gaat het niet worden.

NieuwsFilm

meest populair