Alles over 'Atomic Blonde'

Alles over 'Atomic Blonde'

Charlize Theron schittert als een spion in Oost-Berlijn, ten tijde van de Koude Oorlog.

De vrouwelijke Jason Bourne. Zo wordt Atomic Blonde omschreven en dus konden we het niet laten om de film vandaag uit te lichten. Vanaf donderdag aanstaande in de bioscoop. Mocht je benieuwd zijn welke films nog meer in de bioscoop draaien deze week en de komende weken, kan bekijk dan hier onze maandtips.

Atomic BlondeBekijk de afbeelding

Regie: David Leitch | Cast: Charlize Theron (Lorraine Broughton), James McAvoy (David Percival), Eddie Marsan (Spyglass), John Goodman (Emmett Kurzfeld), Toby Jones (Eric Gray) e.a. | Scenario: Kurt Johnstad | Speelduur: 115 minuten | Genres: Actie, Mysterie Thriller | Kijkwijzer: 16

Agent Lorraine Broughton (Theron) is het kroonjuweel onder de Britse geheim agenten in dienst van Hare Majesteit. Zij is een superspion en ze is bereid al haar vaardigheden te gebruiken om een onmogelijke missie te overleven. Ze wordt in haar eentje het instabiele en onrustige Berlijn in gestuurd waar ze een zeer belangrijk dossier op moet halen. Ze gaat een samenwerking aan met de lokale bureauchef David Percival (McAvoy) om te ontsnappen aan een uiterst dodelijk spionnenspel.

Berlijn in de Koude Oorlog

Atomic Blonde speelt zich af tijdens de Koude Oorlog, vlak voordat de Berlijnse Muur neerkwam. Die muur was door het communistische Oost-Berlijn gebouwd om de inwoners van dat stadsdeel te scheiden van de Amerikaanse, Britse, en Franse zijde. De Muur vertegenwoordigde een soort arena, waar zich een spel van spionnen afspeelde.

"Het was net het Wilde Westen," vertelt Theron over de setting. "Daar namen de KGB van de Sovjet-Unie en de Oost-Duitse Stasi het op tegen de Amerikaanse CIA, Britse MI6 en Franse DGSE. Mensen werden er omgekocht, gechanteerd, er was geweld... daar hadden die agenten toentertijd constant mee te maken." En producent Kelly McCormick: "De Muur hield niet alleen mensen binnen, het hield ook geheimen vast die spionnen in gevaar kon brengen, carrières beëindigen en levens nemen."

Een heftige setting dus, waar Antony Johnston de inspiratie voor zijn graphic novel The Coldest City vandaan haalde. Zijn spionagethriller draaide, net als de film, om Lorraine Broughton, die als echte heldin in groot gevaar verkeert zodra ze Oost-Berlijn betreedt.

Eerste reacties

Atomic Blonde is goed ontvangen. Op RottenTomatoes is hij [i}Certified Fresh[/i], met een score van 75 procent. De stijlvolle actie, en het sterke spel van Theron compenseren "voor een verhaal dat soms minder weet te raken dan zijn protagonist."

Box office prestaties

Met een budget van 30 miljoen dollar is er niet veel voor nodig om van de film een succes te maken. Dat deze in de Verenigde Staten na tien dagen in de bioscoop al op 34 miljoen dollar staat en in de rest van de wereld nog eens op 11 miljoen, laat zien dat de actiefilm dat vermoedelijk ook wel zal worden.

Trivia

Actrice Charlize Theron besteedde vijf jaar aan de ontwikkeling van deze film. | De eerste keer dat regisseur David Leitch in zijn eentje een film maakt. | Net als in Tinker Tailor Soldier Spy (2011), speelt Toby Jones een belangrijke Britse spion tijdens de Koude Oorlog en zit hij het grootste deel van zijn rol aan een tafel in een geluidsdichte ruimte.



NieuwsFilm

meest populair