Wat we weten over de 'Avatar'-vervolgen

Wat we weten over de 'Avatar'-vervolgen

Het verhaal, terugkerende personages en nieuwe locaties.

Langzaamaan komen er steeds meer details naar buiten rond de geplande vervolgen op Avatar (2009). We weten dat regisseur James Cameron de franchise zo breed mogelijk wil opzetten en een uiterst ambitieuze aanpak hanteert. We krijgen de komende jaren namelijk vier nieuwe avonturen in de franchise te zien. In dit artikel vertellen we je wat we tot nu toe weten over de nieuwe films.

De opnames

Al in oktober 2010 werd er een tweede Avatar-avontuur aangekondigd. Toen zou het vier jaar duren voordat de eerste film er kwam, maar naarmate de tijd vorderde, kwam er alsmaar nieuw uitstel. Voorlopig staat Avatar 2 gepland voor release op 18 december 2020, een datum die praktisch zeker lijkt, omdat de productie nu daadwerkelijk op het punt staat om te beginnen. Van Weta Digital, dat de effecten wederom verzorgt, weten we dat er al op 30 juli begonnen is met het maken van de vier Avatar-films.

Die films worden zoveel mogelijk tegelijk opgenomen. James Cameron noemde het enige tijd geleden nog jammer om niet alle effecten te gebruiken die gemaakt worden voor Avatar 2. Zodoende worden deel twee en deel drie back-to-back opgenomen. Daarna neemt de productie even tijd vrij, en gaat men verder met deel vier en deel vijf. De releasedata lopen daardoor uiteen: Avatar 2 krijgt op 17 december 2021 een vervolg, en daarna duurt het drie jaar voordat de volgende film er komt. Dat zal op 20 december 2024 zijn en een jaar later, op 19 december 2025, volgt Avatar 5.

Terugkerende castleden

Iedereen die nog in leven was aan het eind van Avatar zal terugkeren in de vervolgfilms. Kortom: Sam Worthingtons Jake Sully speelt weer een hoofdrol, nu als Na'vi en dus niet langer als mens. Hij wordt vergezeld door zijn geliefde Neytiri (Zoe Saldana) en zal het wederom tegen mensen op moeten nemen. Welke mensen was lange tijd niet zeker, al wisten we dat het iets te maken zou hebben met het zeldzame Unobtanium, de MacGuffin uit de eerste film.

Maar er keren ook niet-levende personages terug. Zodoende zal Sigourney Weavers Dr. Grace Augustine terugkeren en is ook Stephen Langs Miles Quaritch weer te zien. Laatstgenoemde wordt in alle vervolgfilms de grote schurk, vertelde Cameron kortgeleden nog. Hier een lijstje met de personages van wie zeker is dat ze straks te zien zijn.

Bekijk de afbeeldingJake Sully (Sam Worthington)
Jake Sully is een mens die in de eerste film als soldaat naar Pandora gestuurd wordt. Hij realiseert zich al snel dat wat de mensheid doet verkeerd is en helpt dus de Na'vi.

Bekijk de afbeeldingNeytiri (Zoe Saldana)
De dochter van de leider van de Omaticaya, de clan die centraal staat in het verhaal. Zij krijgt gevoelens voor Jake en krijgt vermoedelijk kinderen met hem (aangezien dit een familiesaga moet worden).

Bekijk de afbeeldingDr. Grace Augustine (Sigourney Weaver)
Wetenschapper en hoofd van het Avatar-programma. Ging dood in Avatar, maar keert op de een of andere manier terug. Leerde de Omaticaya Engels.

Bekijk de afbeeldingMiles Quaritch (Stephen Lang)
Gaf leiding aan het mijnwerkersprogramma dat het zeldzame mineraal moest opgraven en naar de Aarde moest brengen. Deed dat ten koste van alles en is straks de hoofdschurk.

Bekijk de afbeeldingNorm Spellman (Joel David Moore)
Een van de deelnemers van het Avatar-programma. Hij deed onderzoek naar de planten en verschillende levensvormen op Pandora. Hij zal waarschijnlijk ook een Na'vi worden.

Bekijk de afbeeldingMo'at (CCH Pounder)
Zij is de spirituele leider van de Omaticaya en de moeder van Neytiri. Het personage keert ook terug in de vervolgen, maar het is niet zeker hoe groot haar rol wordt.

Bekijk de afbeeldingLyle Wainfleet (Matt Gerald)
Een van de huurlingen die werkt voor de mensen in Avatar en het opneemt tegen de Omaticaya. Hoe dit personage terugkeert is niet zeker. De kans is groot dat hij Quaritch zal helpen in de film.

Nieuwe castleden

Er zijn nog maar weinig nieuwe castleden aangekondigd, maar zeker is dat acteur Cliff Curtis de rol van Tonowari zal spelen. Hij speelt de rol van de leider van de Metkayina, een volk dat aan de kust van Pandora woont en zal waarschijnlijk iets te maken hebben met de onderwaterwereld die getoond zal worden.

Ook zal Oona Chaplin (inderdaad, familie van...) een rol krijgen. Zij is Varang, een sterk personage waar we verder niks over weten. Gezien de naam is zij ook Na'vi, en we weten dat Chaplin in alle vier de films te zien zal zijn.

Het verhaal

Dan nog een laatste punt, waar helaas ook het minste over bekend is. Van statements uit het verleden, weten we dat de Avatar-vervolgen in elk geval draaien om de familie van Jake Sully en Neytiri. Zij zullen het in alle films op moeten nemen tegen mensen, en dan vooral Miles Quaritch. Hoe laatstgenoemde terugkeert is dus nog niet zeker, maar het blijft sci-fi, dus alles lijkt mogelijk. We schreven het verder al: waarschijnlijk zal de mensheid nieuwe legers sturen om Pandora over te nemen en spelen Jake en Neytiri een voortdurende rol in de strijd tegen hen.

Ook weten we dat de films zich op nieuwe locaties afspelen. Het personage van Cliff Curtis is belangrijk in de onderwaterclans en we weten dat WETA werk gemaakt heeft van onderwater performance capture. Verder schijnen ook andere manen rond de planeet Polyphemus (mocht je het vergeten zijn: Pandora is een maan) verkend worden.

» Avatar 2 is vanaf 18 december 2020 te zien.
» Avatar 3 is vanaf 17 december 2021 te zien.
» Avatar 4 is vanaf 20 december 2024 te zien.
» Avatar 5 is vanaf 18 december 2025 te zien.



NieuwsFilm

meest populair