Poll

POLL: Download jij? En zo ja, waarom en hoe?

We zijn nieuwsgierig.

door Bram de Groot om 22:20 in Poll
Afgelopen week werd bekend dat er een illegale uploader is gepakt en een boete moet betalen. Net als uploaden is downloaden sinds dit jaar illegaal in Nederland. Logisch ook, auteursrecht is er niet voor niets. Met deze POLL een aantal vragen rond jouw eventuele downloadgedrag.

Downloaden

Downloaden is dus illegaal. Toch downloaden nog veel mensen. Het aantal illegaal downloadende Nederlanders was in 2013 nog 41 procent. Dit jaar is dat gedaald naar ruim een kwart. Nu eens kijken hoe dat zit bij de filmliefhebbers op FilmTotaal.


Redenen om te downloaden

Er zijn flink wat redenen om te downloaden te bedenken. Zo is het simpelweg gratis. Je hebt een internetverbinding nodig en je kunt aan de gang. Soms moet je je aanmelden of een usenet-account nemen. Maar dat zijn de kosten niet. Downloaders geven ook nog wel eens de distributeurs de schuld. De kosten van een Dvd of een bioscoopkaartje zouden te hoog zijn, of het aanbod in Nederland te beperkt. Maar het feit blijft: auteursrecht bestaat om de makers van onder meer films en ander materiaal te beschermen.


Manieren om te downloaden

Nu willen wij illegaal downloaden niet promoten. Zeker niet. Maar er bestaan simpelweg verschillende manieren om makkelijk illegaal content te downloaden of te verkrijgen. Hoe verkrijg jij jouw eventuele illegaal gedownloade film?


Hoeveel films?

En dan de vraag hoeveel films je downloadt. En daarna gelijk de vraag of jij minder bent gaan downloaden, door bijvoorbeeld de komst van betaalde diensten als Netflix, Videoland, Pathé Thuis en Amazon.

Wil je nog iets toevoegen? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

42 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Brein8998

Avatar

Ik download nooit (meer).

Ik kijk alles legaal. Behalve series als Game Of Thrones. Ik ga geen hbo nemen voor alleen Game Of Thrones dus dat kijk ik online. Voor de rest betaal ik voor alles.

Wilskracht

Avatar

@Brein8998 - Dus je downloadt wel

horizon

Avatar

Idd.

Poll is gesponsord door Brein. Om achter ip adressen van downloaders te komen.

Lol. Alu-hoedje.

Jacobatje

Avatar

Dit vind ik een hele leuke Poll. Ja ik ben een heel groot film van maar tevens ook een grote piraat. Films kijk ik het liefst in de bioscoop (elke film). Maar omdat bepaalde films niet in de bioscoop draaien waar ik woon (zeeland) is het soms moeilijk om alles te kijken in de bioscoop. Tevens worden bioscoop kaartjes ook steeds duurder. Ik was naar Dunkirk in Imax (in brussel) En betaalde 15 euro. 4 jaar geleden koste dat 12,50. Het zijn kleine verschillen, maar het wordt elk jaar maar duurder.

Daarom download ik films. En kijk ze altijd op de tv, dat vind ik heel belangrijk. Ik heb er hekel aan als mensen films kijken op de telefoon of een kleine laptop.

Robbepost

Avatar

Ik ga vaak naar de bios, betaal voor Netflix en koop regelmatig blurays.
En ja foei...... ik download regelmatig.

MovieMeneer

Avatar

Ik download geen films. Ik download heel veel unreleased scores. Dat zijn dus de muziekstukken uit films die niet officieel worden uitgebracht op CD, Spotify, ITunes etc. Deze zijn vaak ook niet te vinden op torrent sites. Dus ik download ze of haal ze zélf uit de films.

flep

Avatar

Eerder download ik via newsreaders. Sinds 1,5 jaar is het aanbod erg beperkt geworden m.b.t. Downloadbare films. Daarom neem ik het risico ook niet meer. Ik heb zelf een moviepas en ga wekelijks naar de bioscoop. Dit vind ik een erg goede prijs kwaliteit verhouding. De streaming diensten vind ik erg beperkt in goed aanbod. Moet het net toevallig zijn dat je iets wil zien wat ze aanbieden. 5 euro voor een lage kwaliteit film huren vind ik erg duur. Dus zie bijna alleen nu nog films in de bios

Mav Damian

Avatar

Jamais!!! Ik koop het op dvd en anders wacht ik als het op de tv word uitgezonden.

Speedster

Avatar

Ik ga ongeveer zo'n 5 keer per jaar naar de bioscoop. Al vind ik het gewoon ongelooflijk duur geworden. Ik snap ook wel dat ze uit hun kosten moeten komen maar ik vind niet elke film die ik wil zien dat prijskaartje waard. En dan heb ik nog niet over drankjes of versnaperingen gesproken (maar die koop ik dan ook niet).

Dan wacht ik liever tot een (matige) film waar dan ook beschikbaar is tegen een degelijke prijs of deze op tv komt. Al is het dan een jaar later, bewijze van spreken. Voor vele films boeit me dat wachten niet eens. Degene die ik écht wil zien bekijk ik dus alsnog in de bioscoop. Maar ja, dat zijn er niet heel veel tegenwoordig om heel eerlijk te zijn…

Films download ik dus amper. Enkel als ze in België of Nederland heel moeilijk te vinden zijn. Ik kijk énorm veel series. Deze download ik wel of kijk ik via zo'n site's die het online zetten. Simpelweg omdat ik daar niet op wil wachten tot bv. Netflix het na maanden pas online gooit. Dat is dan ook de main reason waarom ik geen Netflix account heb. Ik heb alles wat ik wil zien toch al gezien tegen het erop komt via - al dan niet - andere (on)betaalde wegen. Contracten en meuk, ik weet het. Maar dat boeit mij als consument niet. Ik wil gewoon een serie (of film) zo snel mogelijk zien. Al een geluk zetten heel veel zenders hun series zelf online tegenwoordig. De enige reden waarom ik soms twijfel om Netflix te nemen is hun original series. Verder vind ik Netflix een heel goed en goedkoop initiatief maar voor mij is het dus niet echt van toepassing.

Tot slot vind ik dat ze niet hypocriet moeten doen. Ik heb filmschool gedaan en elke docent die zijn computertje aan deed had mooi Popcorn Time erop staan en ze raadde zelf aan gewoon films te kijken voor hun lessen via Popcorn Time of torrentsite’s. Dat was uiteraard toen dat nog bestond. En voor de duidelijkheid: dit waren mensen die wel daadwerkelijk op een hoog niveau in het vak zaten, voor tv en film werkten. Sommigen zelf internationaal. Als zij het zelf al doen, waarom zou de consument dan moeten aangepakt worden?

Dit was mijn uitgebreide mening. Aan allen die het tot hier volledig gelezen hebben: proficiat! Aan allen die het niet volledig tot hier gelezen hebben: ook proficiat!

Prince John

Avatar

Waar download je GoT Brein? Ben er nog steeds niet aan het nieuwe seizoen begonnen dus kan wel een goede download site gebruiken... ;)

Maar ik heb jarenlang van alles gedownload, muziek, series, films, aangezien ik maar een beperkt ''student-budget'' had. Al mijn geld gaf ik eigenlijk meteen uit aan DVD's, bios en van alles en nog wat met film te maken had, dus stapte toen maar over op downloaden. Lang Vuze gebruikt, toen Popcorn Time & Cacoaweb totdat ik een paar maanden geleden een brief kreeg dat ''ze'' me erachter waren gekomen dat ik downloadde (voor Zootopia nog wel) dus toen maar overgestapt op Netflix, durf namelijk het risico niet te lopen. Now track me down Brein.

Brein8998

Avatar

@Wilskracht @PrinceJohn
Ik download het niet, ik kijk het online op couchtuner. Prima siteje om te kijken, je moet alleen even de reclames met titels als "op zoek naar milfs?!" wegklikken. Tenzij je daar naar op zoek bent natuurlijk.

movie-man

Avatar

Hoe meer mensen downloaden, hoe meer ze de filmwereld kapot maken. Is dat wat we willen?? Totaal niet.

Speedster

Avatar

@Brein Deze reclames zijn zo herkenbaar idd :'D

GreenHornet

Avatar

als ik zou downloaden nooit uit een Nederlandse bron.
ik kijk altijd met Engelse subs.

Scopey

Avatar

Ik download geen enkele film. Alles legaal. Sinds GoT exclusief naar Ziggo is gegaan krijg ik deze echter van vrienden. Ik had een HBO abbo bij mijn huidige provider, maar weiger om naar Ziggo over te stappen hiervoor.

Railgunner

Avatar

Ik download nooit films. Ik heb al 12 jaar een Pathé Unlimited abonnement en koop ~15 blu-rays per jaar. Voor muziek heb ik Spotify Premium en voor games Steam, waar ik een paar keer per jaar een game koop.

Ereptile

Avatar

Nice try,FBI!

Ik download nooit films. Ik heb het één keer geprobeerd, en wat ik toen binnen kreeg was iets zieks wat ik nooit meer hoop te zien. (Limewire was a bi***)...

Daarnaast vind ik het ook voor de makers van de films een beetje sneu als alles wordt gedownload. Als ik een film wil zien, dan zou ik daar gewoon voor betalen. Een bioscoopervaring vind ik ook leuke dan alleen de film zelf. Het is toch een uitje!

Warhasbegun

Avatar

Ik download ook nooit. Ik betaal wel als ik hem echt wil zien of wacht tot hij op tv komt

Deweb

Avatar

In principe kijk ik legaal. Daar zijn meer dan genoeg bronnen voor. De bibliotheek, netflix, dvd, blu-ray, bioscoop enzovoort. Daar moet je soms even op wachten, maar in tegenstelling tot sommige anderen kan ik dat geduld nog wel opbrengen. Met 100 jaar aan catalogus is er nog genoeg te zien tot de tijd dat iets uitkomt.

Er zijn echter titels die gewoon niet (meer) te krijgen zijn of tegen belachelijke prijzen. In dat zeldzame geval wil ik nog wel eens iets downloadden. En als ik het dan later alsnog tegenkom en bijvoorbeeld nog niet gezien heb huur/koop ik het.

Jaws

Avatar

Ik heb een goldcard bij Pathé, kijk elke film in de bios. Daarnaast download ik soms series.

Dr.Freud

Avatar

Omdat er altijd moord en brand geroepen wordt.. we worden keihard genaaid door de industrie. Ondanks de crisis in 2008 bleven de omzetcijfers vrij stabiel. Tussen 2013 en 2015 zie je een dip. In die periode werd het downloaden geïlligaliseerd onder het mom dat de ze inkomsten misliepen. Voor wie het zich herinnerd, er werden in die periode minder kwalitatieve films op de markt gebracht. Na uitspraak van de rechter in 2016, zijn de omzetten ineens weer op niveau van 2010. Stik erin met jullie k*t films. Ik zeg boycotten die handel..
https://www.ocwincijfers.nl/cultuur-media/film/omzet-filmsector-nederland

Blopa

Avatar

Download bijna alleen series.
Worden hier niet uitgezonden of lopen seizoenen achter.
koop ze daarna wel altijd op blu ray.

Gijz

Avatar

Kijk soms films met popcorn time: https://buttertime.nl/popcorn-time/

Film aanbod van Netflix en Videoland is soms erg magertjes.
Heb nog wel een videoland abonnement. Wanneer een film daar niet te zien is kijk ik hem met Popcorn Time.

Vincent_83

Avatar

Streamen moet legaal worden weer. Alleen de muziek en film industrie heeft zulk lang auteursrecht gezeur. Alles wat in de winkel 20 euro kost kost online net zo veel. Geen transport/opslag kosten. Geen productie of medewerkers nodig. Dan ook nog eens allemaal aparte streaming diensten en abo's om tussen te kiezen.

Nee dan illegaal. 1 site alles wat je zoekt. Ideaal !

Als ze willen dat wij er mee stoppen moeten ze 1 aanbieder per land maken en geen 8.

centr1no

Avatar

Filmtotaal "Maar het feit blijft: auteursrecht bestaat om de makers van onder meer films en ander materiaal te beschermen. "

Daar was het auteursrecht voor bedoeld ja.
Nu bestaat het voornamelijk om de rechthebbenden (niet de makers) te verrijken.
Het zal niet vlug gebeuren omdat er consequenties aan vasthangen, maar distributeurs en bioscoophouders zouden eens een boekje open moeten doen hoe e.e.a. echt in z'n werk gaat v.w.b. het verkrijgen van rechten voor vertoning, verhuur en verkoop.
Ik snap niet waarom er niet één degelijk journalist is die hierover nou eindelijk eens een gedegen artikel kan schrijven. Te beginnen met de reden waarom al die videotheekketens werkelijk failliet zijn gegaan i.p.v. het downloaden daar de schuld van te geven.
De hele filmdistributie industrie heeft de afgelopen decennia zitten slapen en is gewoon niet met de tijd en ontwikkelingen meegegaan.
Ze houden zelfs nu nog steeds zo aan hun oude modellen vast dat ze het derden die het gapende gat graag willen vullen zoals Netflix nog steeds moeilijk maken.
Hoe kan het dat bijv. Guardians of the Galaxy 2 pas 22 Augustus op DVD ge-released wordt maar al vanaf 8 Augustus via Amazon te zien is?
Er zijn vanaf 8 Augustus ook al prima Blu-ray rips te downloaden. En het dan raar vinden dat mensen blijven downloaden.
Waarom zijn er wel muziek streaming sites die zo'n beetje alles hebben wat je kan verzinnen, behalve misschien de wat obscuurdere, onbekendere bands of genres, maar is er geen enkele streaming site die meer films heeft dan ik in de kast heb staan.

horizon

Avatar

Geduld is iets dat mensen op tv gebied vroeger met hadden. Gewoon jaar wachten op een serie. Niets mis mee.

Frietgezicht

Avatar

^ Beetje naief Horizon.
Ik download Game of Thrones en negeer tot die facebook maar ook youtube want zelfs bij de openingspage zie je daar soms al spoilers van GOT.
Wachten tot de dvd's uit zijn is onmogelijk maar heb ik uberhaubt geen zin in.

Frietgezicht

Avatar

Ik download af en toe hele goede films(imdb) als ik die door een reden gemist heb in de bios. De laatste Apes films moet ik bijv nog zien,had dr graag geld aan uitgegeven maar door drukte en als ik tijd had vrienden die druk waren komt het er soms niet van.

En ik download films waar ik sowieso niet voor wil betalen maar ik toch een beetje nieuwsgierig naar ben hoe slecht het is of het vermaakt en om er in ieder geval over mee te kunnen lullen (laatste resident evil, transformers, pirates film)

Voor de rest heb ik netflix, videoland, veel dvd's en ga ik best vaak naar de bios.
We zijn allemaal genaaid met de euro en ook met veel films die gemaakt worden voor geld en niet voor kwaliteit dus niemand hoeft zich schuldig te voelen hoor.

Frietgezicht

Avatar

Ik raad trouwens iedereen aan '2 girls 1 cup' een keer te downloaden en te bekijken. Niet op netflix of hbo te vinden enz en echt de moeite waard. Erotische content met klasse die je laat hunkeren naar meer...

Chrischzz

Avatar

@Friet,
Alleen de eerste paar minuten vond ik wel aardig. De 2e acte kon ik alweer iets minder waarderen. de 3e kwam ik weer niet doorheen..

Akke Moeka Hara

Avatar

Ja kom we gaan hier open en bloot illegale praktijken toegeven.
You got to be fucking kidding me!!! LoL

Goov25

Avatar

Ik download nooit. Ik zou ook niet weten waar en hoe. 1x een game geprobeerd te downloaden en toen haalde ik allemaal virussen in huis. Ik weet niet wat betrouwbare of makkelijke plekken zijn om films te downloaden, dus daar begin ik liever ook niet aan.
Maar ik houd van films, dus heb uiteraard Netflix en een hoop dvd's in de kast staan. En 1 tot 2x per maand naar de bios. Ja soms moet je een tijdje wachten, maar er is genoeg content te verkrijgen om me niet te vervelen Smiley face

Edwins1984

Avatar

De combinatie van wekelijkse bioscoop bezoekjes, blu-rays en Netflix + HBO dienst, zorgt er bij mij voor dat ik niks aan content download.

MAAR.... Sinds Ziggo alleen nog HBO content uit kan/mag zenden ben ik weer begonnen met GoT te downloaden.. Heb je alles legaal prima op orde gaan die partijen weer dwars doen... En maar klagen waarom mensen zullen downloaden..

Goku32

Avatar

Ik download nooit want dat is de ondergang van de filmindustrie. Want ik weet al uit me zelf wat een goeie film is. En welke films crap zijn. Ik ben een movie collector en wil goeie film op blu ray in me kast hebben. Dat kan niet met downloaden Ja je kan het opslaan en zo. Maar in me kast vind ik leuker aanblik. Dus voor mijn geen downloaden

Goku32

Avatar

Railgunner, brein8998,robbepost, respect voor de mensen die niet downloaden van films. Kijk gewoon in de biscoop of wacht tot de dvd blu ray veel beter kwaliteit en leuker ook. En beter voor de filmindustrie

Blockbuster

Avatar

Bioscoop ga ik nog maar zelden (vroeger elke maand, nu hooguit 2 x per jaar). Ik wacht gewoon netjes op de dvd / blu-ray die ik meestal al nieuw voor een tientje heb (legaal!).

Robbepost

Avatar

Goku32 ik heb ook respect voor mensen die niet downloaden. Ook voor mensen die dat wel doen.
Er staan hierboven genoeg goede redenen voor beide standpunten.

Frietgezicht

Avatar

@ Goku, niet te veel overdreven. Welke blockbuster die ook hele goede recensies kreeg was deze eeuw een flop dan?
Kijk alleen al naar hoe de superhelden-films het doen.

Eigenlijk zouden films die bagger recensies krijgen(Resident Evil, Transformers enz) juist meer downloads moeten krijgen dan al die bioscoopgangers zodat studio's worden afgestraft voor slechte films en zo'n reeks niet blijft doorgaan. In films horen liefde en moeite te zitten.

Gelukkig worden dure films met hele goede recensies gewoon goed bezocht.

noah81

Avatar

Waarom downloaden als je simpel kunt gratis kunt streamen wat volgens mij legaal is?!

JesseGrootjen

Avatar

Ik ga graag naar de bios, maar ik ga nu alleen nog maar als het een film met actie en spektakel is. Je bent namelijk al gauw 40 euro kwijt als je even met je chick een film wilt pakken. Ik werk zelf in de film wereld, maar toch is popcorn of een torrent wel heel makkelijk als je thuis op de bank zit en graag even een leuke nieuwe film wilt kijken. Het is eigenlijk gewoon te makkelijk helaas...

nieuwslaatste nieuws

meest populair