Alles over 'The Dark Tower'

Alles over 'The Dark Tower'

Stephen Kings magnum opus eindelijk te zien met Idris Elba!

Donderdag gaat The Dark Tower eindelijk in première, de eerste van vele geplande films gebaseerd op Stephen Kings gelijknamige, achtdelige magnum opus. Vandaag vertellen we je alles over deze film. Mocht je benieuwd zijn welke films nog meer in de bioscoop draaien deze week en de komende weken, kan bekijk dan hier onze maandtips.

The Dark TowerBekijk de afbeelding

Regie: Nikolaj Arcel | Cast: Idris Elba (Roland), Matthew McConaughey (Walter), Tom Taylor (Jake), Jackie Earle Haley (Sayre), Abbey Lee (Tirana) e.a. | Scenario: Akiva Goldsman, Jeff Pinkner e.a. | Speelduur: 95 minuten | Genres: Actie, Avontuur, Fantasy | Kijkwijzer: 12

Er bestaan andere werelden dan die van ons. The Dark Tower is gebaseerd op de epische gelijknamige boekenreeks, van één van 's werelds meest succesvolle schrijvers, Stephen King. De laatste scherpschutter, Gunslinger Roland Deschain (Elba), is verwikkeld in een eeuwige strijd met Walter O'Dim, ook bekend als The Man in Black (McConaughey). Roland is vastbesloten om te voorkomen dat O'Dim de macht neemt over de Dark Tower, die het universum bij elkaar houdt. Het lot van meerdere werelden staat op het spel en alleen Roland kan de toren verdedigen tegen The Man in Black.

De franchise verfilmen

Oorspronkelijk verschenen er zeven boeken in de Donkere Toren-reeks van Stephen King, waarna er later een achtste bij kwam. Het gaat om deze titels:
» De Scherpschutter
» Het Teken van de Drie
» Het Verloren Rijk
» Tovenaarsglas
» Wolven van de Calla
» Een Lied van Susannah
» De Donkere Toren
» De wind door het sleutelgat
Gezamenlijk beslaan ze meer dan vierduizend pagina's en dus ook heel veel materiaal voor een verfilming. Geen wonder dat men oorspronkelijk in 2007 niemand minder dan J.J. Abrams aantrok om hem te maken. Maar hij besloot later uit het project te stappen, omdat hij geen goede richting kon vinden voor de film.

Het duurde vervolgens tot 2010 voordat er een aankondiging kwam over de vorm waarin De Donkere Toren verfilmd zou worden. Het zou gaan om films, maar ook televisieseries, die de tijd tussen de films zouden overbruggen. Toen werd besloten dat de eerste film in 2013 in première zou gaan, onder leiding van Ron Howard.

Op dat moment zou Universal Pictures de film financieren, maar nadat men geen akkoord kon bereiken met Howard, trok de studio zich in juli 2011 terug. Vervolgens ging Warner Bros. in gesprek met Howard om de film te maken en HBO zou de series produceren. Ook dat ging niet door, want eind 2013 liet Warner het geheel aan zich voorbij gaan.

Daarna duurde het tot april 2015, eer er een nieuwe studio gevonden was. Dat werden Sony Pictures en Media Rights Capital. Het plan van Howard, om een film en serie te maken, bleef overeind en het script werd herschreven door Akiva Goldsman. De productie kwam toen echt aan het rollen, want in maart 2016 werden de eerste acteurs gecast. Na nog tweemaal uitgesteld te zijn (voor flink wat heropnames), is de film er dan eindelijk. Of de serie er komt, hangt nog altijd af van de wereldwijde box office verdienste.

Eerste reacties

Om maar met de deur in huis te vallen: critici zijn geen fan van The Dark Tower. Volgens RottenTomatoes is slechts 16 procent positief en kreeg de film gemiddeld een 4 van de 10. De consensus: er zijn betere Stephen King-verfilmingen. Het probleem lijkt vooral te liggen in de korte duur van de film, die daardoor nauwelijks een breed universum kan opzetten. Overigens is het publiek iets positiever, op IMDb heeft de film gemiddeld een 6,0 met 15.911 stemmen.

Box office prestaties

Met een productiebudget van 60 miljoen dollar, is er niet veel nodig om van The Dark Tower een box office succes te maken. In de VS staat de King-verfilming na drie weken op 41,6 miljoen dollar en draait deze in steeds meer landen. In totaal verdiende de film 30,2 miljoen dollar buiten de Verenigde Staten en staat 'ie nu op 71,8 miljoen dollar. Nog niet genoeg, maar de film is op weg naar in elk geval break even.

Trivia

Voordat Idris Elba gecast werd als Roland Deschain, overwoog men Daniel Craig, Christian Bale, Viggo Mortensen, Javier Bardem en Mads Mikkelsen. | Er werd maar liefst zes miljoen dollar uitgegeven aan heropnames. | De film vormt een vervolg op de boeken.



NieuwsFilm

meest populair