'Avatar'-vervolgen duurste films ooit

'Avatar'-vervolgen duurste films ooit

Maar gaan ze dat terugverdienen?

Lachlan Murdoch, voorzitter van 21st Century Fox, sprak in een keynote met Variety over de toekomst van de filmindustrie en over zijn studio. Die steekt de komende jaren maar liefst 1 miljard dollar in de productie van vier vervolgen op Avatar (2009). De opnames zijn al begonnen onder leiding van regisseur James Cameron en zullen nog vele maanden duren.

"Het zijn de duurste films ooit," aldus Murdoch over de monsterproductie. Alleen al de productie van de vier films kost meer dan 1 miljard dollar, waar een normale blockbuster zo rond de 200 tot 250 miljoen dollar kost. Meestal is de marketing even duur als de productie zelf, dus zou je bij deze vier vervolgfilms op minstens 2 miljard dollar uitkomen. Maar voor de Fox-baas is dat niet heel vreemd om eraan uit te geven: Avatar is immers de best verdienende film ooit, met een verdienste van 2,7 miljard dollar wereldwijd.

De kans is groot dat de films in elk geval flink wat winst zullen maken, mits de eerste beelden maar mooi genoeg zijn en de recensies positief blijken. De vier films moeten een familiesaga vormen en zullen draaien om Jake Sully (Sam Worthington), Neytiri (Zoe Saldana), hun kinderen en de voortdurende strijd tegen de mensheid.

Vanaf 21 december 2020 draait de eerste vervolgfilm in de bioscoop; in 2025 de laatste.



NieuwsFilm

meest populair