Alles over 'Your Name'

Best verdienende anime ooit eindelijk in Nederland te zien.

Vanaf donderdag is Kimi no na wa., ofwel Your Name., eindelijk in de bioscoop te zien. Het is de best verdienende anime ooit en ook nog een erg goed ontvangen film. Deze week dus alles wat je hierover moet weten. Mocht je benieuwd zijn welke films nog meer in de bioscoop draaien deze week en de komende weken, bekijk dan hier onze maandtips.

Your Name.Bekijk de afbeelding

Regie: Makoto Shinkai | Cast: Ryûnosuke Kamiki (Taki Tachibana), Mone Kamishiraishi (Mitsuha Miyamizu), Ryô Narita (Katsuhiko Teshigawara), Aoi Yûki (Sayaka Natori), Nobunaga Shimazaki (PresTsukasa Fuji) e.a. | Scenario: Makoto Shinkai | Speelduur: 106 minuten | Genres: Animatie, Drama, Fantasy | Kijkwijzer: AL

Na een meteorieten-regen veranderen de levens van dorpsmeisje Mitsuha en stadsjongen Taki drastisch. Vanaf dan worden ze regelmatig wakker in elkaars lichaam. Een meeslepend, magisch en hartveroverend verhaal over dat er ergens in de wereld iemand is met wie jij onlosmakelijk verbonden bent. Mitsuha droomt van de grote stad. "Maak me alsjeblieft een knappe Tokyo jongen in mijn volgende leven!" Als haar wens onverwacht uitkomt, verandert haar saaie voorspelbare leven in een spannend, hilarisch avontuur. Zonder dat ze er controle over hebben switchen ze van lichaam en leven. Als ze ook nog een manier vinden om berichten uit te wisselen, leren ze elkaar steeds beter kennen. Maar dan verschijnt er een gigantische meteoriet aan de hemel en neemt de spanning toe. Ze willen elkaar ontmoeten. Maar of hun connectie daar sterk genoeg voor is en zij dat zullen overleven?

Boy meets girl

Your Name. is gemaakt als een film waarin een jongen en een meisje elkaar ontmoeten. Maar regisseur Shinkai, die overigens eerst een boek schreef waar het geheel nu op gebaseerd is, wilde niet dat die twee elkaar aan het begin van de film zouden ontmoeten. Maar aan het eind. "De focus van het publiek moest liggen op deze jongen en dat meisje, en we willen dat het publiek van hen gaat houden. De sci-fi en fantasy elementen zijn er om die emoties aan kracht te doen winnen," aldus Shinkai.

Eerste reacties

Your Name. is tot nu toe bijna unaniem positief ontvangen. Op RottenTomatoes zijn er slechts 3 negatieve recensies, op 93 positieve. Gemiddeld krijgt de film een 8,2. "Net zo mooi geanimeerd als deze emotioneel bevredigend is. Your Name voegt nog een buitengewoon hoofdstuk toe aan de filmografie van regisseur en schrijver Makoto Shinkai."

Box office prestaties

Regisseur Shinkai wordt regelmatig omschreven als de nieuwe Hayao Miyazaki. Lange tijd werd door sommige critici betwijfeld of dat wel echt zo was, maar gezien de prestaties van Your Name, zou dat toch wel eens kunnen kloppen. Het is in Japan een megahit, maar ook daar buiten doet de film het uiterst goed.

Maar eerst de prestaties in Japan. Daar is het de eerste anime die niet door Miyazaki geregisseerd is en meer dan 100 miljoen dollar in Japan verdiende. Verder was hij in 2016 goed voor maar liefst 10 procent van de totale box office van Japan. In totaal haalde Your Name. daar tot nu toe 235 miljoen dollar op, sinds hij in december in première ging. In de rest van de wereld haalde de film nog eens 120 miljoen dollar op aan de box office. In totaal staat de film daarmee op 355 miljoen dollar, meer dan welke film dan ook van grootmeester Miyazaki.

Trivia

De naam van Mitsuha betekent drie bladeren. Zijn oma heet Hitoha, één blad, de naam van moeder Futaba betekent twee bladeren en van zijn kleine zusje Yotsuha vier bladeren. | De meteorite heet Tiamat, en is vernoemd naar de Mesopotaamse godin van de oceaan. Zij stond voor vrouwelijk schoon, de schepping en oerchaos. | De vierde best verdienende film ooit in Japan.



NieuwsFilm

meest populair