James Cameron: 'Avatar 4' en 'Avatar 5' niet gegarandeerd

James Cameron: 'Avatar 4' en 'Avatar 5' niet gegarandeerd

En waarom was er vertraging met de productiestart van deel 2?

Als onderdeel van een uitgebreid interview met Vanity Fair, sprak regisseur James Cameron over zijn plannen met de Avatar-films. Tijdens dat gesprek bleken de plannen toch iets minder vast te liggen dan tot nu toe wellicht gedacht werd. Cameron is vastbesloten om de vier geplande vervolgen te maken, maar realiseert zich ook dat het uiteindelijk afhangt van de box office prestaties.

In eerste instantie worden Avatar 2 en Avatar 3 back-to-back opgenomen. Daarna werkt Cameron een tijdlang aan de post-productie en wordt in 2020 pas een beslissing genomen over Avatar 4 en Avatar 5. "Laten we wel wezen, als Avatar 2 en 3 niet genoeg opbrengen, komen er geen 4 en 5. Het worden dan ook volledig op zichzelf staande films, die eigen verhalen vertellen," aldus Cameron.

Maar tegelijkertijd wil Cameron wel het geheel kunnen vertellen. "Binnen de vijf films bouwen we een breed narratief. Maar is echt de bedoeling dat het volledig op zichzelf staande verhalen vertellen. Je moet gewoon, een beetje zoals bij de Lord of the Rings-trilogie, als de film voorbij is, denken: oh wauw, dat was goed, volgend jaar ga ik weer. Ook al eindigt alles netjes afgerond."

Cameron gelooft tegelijk dat het wel goed gaat komen. Hij legde ook uit waarom het zo lang duurde voordat de opnames konden beginnen en dat blijkt te liggen in het ontwikkelen van de verhalen. "We konden natuurlijk pas beginnen op het moment dat de scenario's er zouden liggen. Als je die niet hebt, heb je niks toch? Het kostte vier jaar om de scripts te schrijven. Je kan het vertraging noemen, maar zo voelt het niet."

Duidelijk is dat de plannen met de franchise ver gaan en dat men erg ambitieus is. Zo wordt er voor het eerst onder water motion capture opgenomen. De release van Avatar 2 staat gepland voor 17 december 2020. Avatar 3 volgt een jaar later op 16 december 2021. De release van deel 4 staat gepland voor 19 december 2024 en de afsluiter voor 18 december 2025.



NieuwsFilm

meest populair