Blu-ray

Blu-ray review 'All Eyez On Me' - De 2Pac Biopic

Niet de Straight Outta Compton opvolger die je zou wensen.

door Bram de Groot om 12:55 in Blu-ray
Regie: Benny Boom | Cast: Demetrius Shipp Jr. (Tupac Shakur), Danai Gurira (Afeni Shakur), Kat Graham (Jada Pinkett), Annie Ilonzeh (Kidada Jones), Dominic L. Santana (Suge Knight), Jamal Woolard (Biggie Smalls), e.a. | Speelduur: 139 minuten | Bioscooprelease: 15.06.2017 | Recensie: 3 sterren

Na het overdonderende succes van de NWA-biopic Straight Outta Compton was het wel en wee van rapper Tupac Shakur oftewel 2Pac aan de beurt om te worden omgezet naar een bioscoopfilm. In de titel All Eyez On Me - naar zijn vierde album, uit 1996 - vervulde de onbekende acteur Demetrius Shipp Jr. de rol van de gangstarapper uit New York. Na een veelal teleurstellend ontvangst - al gaf onze recensent een nette 3 sterren - wist de maar liefst $40 miljoen kostende biopic niet helemaal te overtuigen aan de wereldwijde bioscoopkassa's.

De biopic All Eyez On Me (FT Stercijfer = 5,0) vertelt het verhaal van de iconische rapper, poëet, acteur en revolutionair Tupac Shakur, die gedurende zijn carrière meer dan 80 miljoen albums verkocht, wat van hem één van de best verkopende muziekartiesten aller tijden maakte. Tupac werd geboren als zoon van Black Panther activisten, die streden tegen ongelijkheid. Diezelfde ongelijkheid vormde de basis voor zijn teksten en versterkte zijn stem, waarmee hij steeds meer mensen in vervoering bracht. Maar zijn bekendheid had ook een keerzijde. Zijn explosieve lyrics en zijn agressieve gangster rap maakten van hem een doelwit voor politie, bendes en de East Coast Rappers. Het werd een bloedvete die hij betaalde met zijn leven.

Dutch FilmWorks bracht All Eyez On Me - goed voor zo'n $56 miljoen wereldwijd - onlangs uit op Blu-ray. Hieronder een blik op de schijf, inclusief de bonusfeaturettes.


Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: oktober 2017 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Duits | EAN: 4013549090308 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Dutch FilmWorks

De Blu-ray schijf van All Eyez On Me zit vastgeklikt in een standaard Blu-ray keepcase. Bij het opstarten verschijnt meteen de taalselectie in beeld (Nederlands en Frans) en na het logo van Dutch Filmworks en de kijkwijzer (12 jaar) komen de trailers van Logan Lucky, Death Wish en The Hitman's Boudyguard voorbij. Via het hoofdmenu zijn de extra's te benaderen.

Beeld
De beeldkwaliteit van de hoofdfilm is redelijk netjes en vertoont een prima High Definition-weergave. Doorgaans dus weinig echte minpunten. De kritische kijker zal opvallen dat de scherpte niet optimaal, al doen de close-ups doorgaans redelijk aan. De kleurweergave is verder prima in orde. Bij de meer donkere delen in het beeld valt de lichte ruis meer op, al mag dit eigenlijk niet benoemd worden. Een doorgaans prima uitgave op dit punt.

Geluid
Muziek is bij deze uitgave uiteraard een belangrijk deel van de film, al ligt de focus zeker niet altijd op 2Pacs hits. Er is namelijk heel wat dialoog om een beter beeld te geven op de persoon achter de muziek. Het geluid wordt aangestuurd door een standaard DTS-HD geluidstrack die verder niet uitzonderlijk presteert. Uiteraard is er Nederlandstalige ondertiteling aanwezig.

Bonusmateriaal
Dutch FilmWorks heeft de twee featurettes op de schijf gezet en een reeks verwijderde scènes.

Becoming Tupac: Deze video zoomt in een kleine 10 minuten in op acteur Demetrius Shipp Jr. die de rol speelt van Tupac. Hij vertelt wie hij zelf is, hoe hij zich heeft voorbereid op de rol en hoe hij terugkijkt op de bekende rapper. Er zijn veel beelden van achter de schermen.

Conversations Telling Tupac's Story: Een rond de tafel gesprek waarin een aantal mensen waaronder castleden, de regisseur en de producent praten over de bekendheid en - uiteraard - de vertaling naar de film.

Verwijderde scènes: Deze scènes zijn zeker even het kijken waard en duren gezamenlijk ruim 8 minuten. Altijd leuk, zeker als je van de hoofdfilm hebt kunnen genieten.

Basic biopic; nette Blu-ray

All Eyez On Me weet het niveau van Straight outta Compton zeker niet te halen en voelt soms flauwtjes aan. Erg jammer, maar misschien is 2Pac niet de meest geschikte persoon om een pakkende biopic over te maken. Demetrius Shipp Jr. lijkt af en toe als twee druppels water om de rapper, maar soms juist totaal niet. Dit hoeft geen minpunt te zijn, maar in dit geval valt het teveel op. Waarschijnlijk door de kwaliteiten als acteur en de film zelf. Verder vermoedelijk vooral voer voor de fan van de rapper en de muziek.3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Frietgezicht

Avatar

Ik ben een fan van Pac en had vroeger bijna al zijn cd’s dus een film keek ik altijd naar uit maar het stelt weinig voor allemaal.
Grootste probleem is dat de film je nergens (emotioneel) grijpt en meetrekt in die wereld en vooral een opsomming is van wat gebeurtenissen in zijn leven zonder je te raken.
Een docu is interessanter.

Sunspot

Avatar

yep, was vroeger ook fan, was ook echt goede muziek. Luister regelmatig nog eens op youtube vooral.

Keep ya head up, picture me rollin bijv. echt toppertjes.

ThysRomani

Avatar

De film is helaas slechts een inhoudsopgave zonder voorwoord, zoals hierboven netjes wordt verwoord. Het acteerwerk is voor mij helaas ook niet te "buyen".

De anticipatie was voorbij toen Singleton niet meer betrokken was.

Toch is Tupac bij uitstek de persoon voor een biopic. Ze hadden er een periodefilm van moeten maken. Dude heeft veel meegemaakt.

NieuwsFilm

meest populair