Harvey Weinstein ontspringt mogelijk de dans en gaat vrijuit

Harvey Weinstein ontspringt mogelijk de dans en gaat vrijuit

Wegens het gebrek aan bewijs kan de politie in Los Angeles mogelijk helemaal niks met de beschuldigingen.

Voormalig studiobaas Harvey Weinstein werd de afgelopen maanden publiekelijk beschuldigd door tientallen Hollywoodvrouwen van vergaande seksuele intimidatie. Reden genoeg voor diverse politiekorpsen om een onderzoek in te stellen naar de producent, maar tot daadwerkelijke vervolging lijkt het vooralsnog niet te gaan komen, zo blijkt nu. Dit alles heeft te maken met het gebrek aan voldoende bewijsmateriaal om Weinstein aan te kunnen klagen.

Dat beweert roddelwebsite TMZ althans op basis van een anonieme bron, werkzaam bij de politie in Los Angeles, Amerika. De politie schijnt in diverse lopende zaken tegen Weinstein niet genoeg bewijs tegen de filmproducent te kunnen verzamelen, om te kunnen bewijzen dat hij de vrouwen, die hem (al dan niet openbaar) beschuldigen, daadwerkelijk seksueel heeft geïntimideerd.

"Het is simpelweg het ene woord tegen het andere. Een vrouw zegt dat Weinstein haar heeft geïntimideerd of verkracht, en hij ontkent het. Zelfs als een vrouw anderen heeft verteld over het voorval, dan is dat nog niet genoeg", vertelt de bron aan TMZ.

Een groot probleem blijkt het feit dat veel mogelijke incidenten al lang geleden zijn gebeurd, waardoor er geen bruikbaar bewijsmateriaal meer te vinden is. TMZ schrijft daarover: "Veel hotels hadden destijds nog geen camerabewaking en als ze die al hadden, dan zijn de beelden meestal al lang vernietigd". Ook is er geen medisch bewijs meer te vinden, bijvoorbeeld sporen van sperma, wat de zaken ook bemoeilijkt.

Dat is overigens een veelvoorkomend probleem bij dergelijke zaken. Slachtoffers kiezen er in veel gevallen niet voor om direct aangifte te doen bij de politie; vaak uit schaamte of angst om niet geloofd te worden. Weinstein zou zelfs ook een aantal vrouwen, die hij heeft lastiggevallen, hebben bedreigd met de dood en hebben gestalkt met ingehuurde spionnen. Echter, net zoals bij dit lopende onderzoek, ontbreekt ook hierbij het concrete bewijs.



NieuwsFilm

meest populair