Algemeen

Rian Johnson over Snoke en het einde van 'The Last Jedi'

Waarschuwing: bevat spoilers voor o.a. het einde 'The Last Jedi'.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Kaj van Zoelen om 09:50 in Algemeen
Star Wars: The Last Jedi maakte naast veel geld los uit portemonnees ook de tongen los. De film kreeg tot nu toe bijna evenveel haat als liefde. Regisseur/schrijver Rian Johnson maakte een aantal controversiele keuzes. Onder andere het einde en wat er gebeurt met Supreme Leader Snoke waren een bron van controverse. In verscheidene interviews geeft Rian Johnson nu toelichting over dat einde en over Snoke.

Heb je film nog niet gezien en wil je over dat einde en over de plotlijn van Snoke nog niets weten, lees dan niet verder.

Johnson sprak met The Huffington Post over het einde van Star Wars: The Last Jedi, waarin Luke Skywalker vredig sterft, nadat hij door van zeer lange afstand Kylo Ren af te leiden de rebellen de tijd heeft gegeven om te vluchten. Johnson zegt dat hij er niet bepaald om zat te popelen om Luke in zijn film te doden en er juist erg tegen op zag, maar dat het ook als het juiste moment daarvoor voelde, op het juiste moment in de trilogie.

Omdat het ''teruggaat naar wat Luke zegt aan het begin van de film: Wat denk je dat één man met een lightsaber kan doen? Het antwoordt is: een legende creëren waardoor hoop ontstaat. En wanneer hij dat bereikt heeft, in combinatie met wat het hem fysiek kost om dat te doen, kan je zeggen dat er niks sterkers is wat hij nog zou kunnen doen.''

Luke is niet het enige personage wiens dood in Star Wars: The Last Jedi controversieel bleek. De mysterieuze Supreme Leader Snoke, geïntroduceerd in de vorige Star Wars-film, werd onceremonieel afgemaakt zonder dat we iets over zijn achtergrond te weten kwamen.

Johnson vond namelijk dat meer over Snoke uitleggen teveel tijd zou kosten, het verhaal tot stilstand zou brengen en niet op zijn plek zou voelen binnen de rest van de film. Het zou weinig toevoegen aan het verhaal van Rey of Luke. Maar misschien doet J.J. Abrams er nog iets mee in de volgende film, aldus Johnson.

27 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mas7

Avatar

Over snoke: Johnson heeft een totaal verkeerde keuze gemaakt. Had dan wat bewaard voor episode IX.

Ze mogen wat mij betreft 2 dingen rechtzetten in episode IX:

- Wie was Snoke?
- Wie waren nou echt de ouders van Rey?

Akke Moeka Hara

Avatar

Ondertussen ook the last jedi gezien.
Wat een kut film, dit mag geen star wars genoemd worden, ik dacht dat tfa al erg was maar deze doet alles vijf keer erger.
Ik had na het lezen van de kritiek verwacht dat het best mee zou vallen, maar dit is echt een hele slechte film los staand van star wars, en nog veel slechter omdat het de naam star wars draagt.
Gewoon kappen met deze hele farce, en J.J. ga lekker naar je star trek en cloverfield filmpjes.

Master Of Films

Avatar

Mas7 "- Wie was Snoke?
- Wie waren nou echt de ouders van Rey?"
Dat soort vragen zijn niet belangrijk. Dat is net zoiets als waar kwamen de Xenomorph vandaan, terwijl zo'n vraag niet van beland was voor 1e Alien en totaal ondermijnd.

Ik vraag mij meer af, waarom Snoke niks voelde mbt de lightsaber onder de controle van Kyle was. Voor iemand die grote Force krachten heeft, zeker op telepathisch gebied, was zijn dood een cop out.

centr1no

Avatar

Johnson vond namelijk dat meer over Snoke uitleggen teveel tijd zou kosten, het verhaal tot stilstand zou brengen en niet op zijn plek zou voelen binnen de rest van de film. Het zou weinig toevoegen aan het verhaal van Rey of Luke.

Wat een onzin.
Een korte dialoog of een kleine verwijzing links en rechts had door een slimme regisseur makkelijk ergens in de film verwerkt kunnen worden.
Maar het ontstaan van deze Snoke met zijn legertje kan natuurlijk een mooi onderwerp zijn voor een Rogue 2: another Star Wars story.

Dat over Luke is natuurlijk ook kolder. Het probleem is voor mij niet waarom het zo gebeurd maar hoe het gebeurt.
Luke had gewoon fysiek daar moeten zijn in plaats van die astrale projectie (of wat het dan ook was) die gewoon niet logisch noch realistisch in de bekende Star Wars wereld paste, net zoals een aantal andere rare beslissingen in deze film.

Monojaxx

Avatar

Ik vind de film ook erg tegenvallen. Het SW gevoel ontbreekt. Dan vond ik the Phantom Menace nog beter, ook een van de mindere, maar deze had nog wel een SW gevoel.

GreenHornet

Avatar

ik snap niks meer van Star Wars, waar willen ze naar toe?

benjamin

Avatar

Over het personage van Luke in TLJ gesproken:

Jan231

Avatar

Snoke s einde was het slechtste punt van de film. Inderdaad, waarom voelde hij de lightsaber niet bewegen. Ik kan me niet voorstellen dat Andy Serkis hier blij mee was...

Harrie69

Avatar

En ik vind het juist een heel vermakelijke Star Wars film. Inmiddels 2x gezien. Lekker vernieuwend en gewoon een beetje anders. Iedere film heeft zijn sterke en zwakkere momenten. Vind dat geen reden om een film dan helemaal af te kraken.

Lord Bono

Avatar

@Jan231,

Hij voelde het wel, alleen had Kylo hem op een dwaalspoor gezet. Aangezien Snoke dacht dat Kylo Rey zou vermoorden. Maar als je goed naar de dialoog van Snoke richting Kylo luistert, dan weet je dat Kylo precies doet wat Snoke voelt. Alleen zag hij niet aankomen dat hij (Snoke) diegene is die Kylo het meest haat en wil vermoorden om sterker te worden.

Rey is de hoofdpersoon in de nieuwe trilogie, en voor haar is het totaal niet interessant om te weten wie Snoke is. Wellicht dat ze het in de toekomst wel wilt weten, maar voor de film heeft het geen meerwaarde.

Luukse

Avatar

Ik snap het gezeur over The Last Jedi echt niet. Wie kijkt hier Game of Thrones, vind dat tof, maar vond The Last Jedi vet? In GoT kan iedereen op elk moment in het midden van zijn storyline dood gaan. That's how it goes. Hoezo is het dan zo'n probleem in Star Wars? Ik vond het juist een van de meest verfrissende keuzes in een lange tijd.

Daarnaast, Skywalker, hoe bad ass ben je als je jezelf daar gewoon heen kan projecteren, iedereen kan redden, de bad guys op afstand kan houden, zonder er echt te zijn. Dat is voor mij echt legendarisch. Maar goed, jullie willen allemaal dingen die we al eerder hebben gezien.

Luukse

Avatar

@Lord Bono

Precies. ''I feel his every intent. And it's to strike down his true enemy''. Alleen was Snoke zijn true enemy, nadat deze hem meermaals belachelijk had gemaakt.

Frietgezicht

Avatar

TLJ heeft positieve en negatieve punten voor mij.
Wat ik wel jammer vind is dat we in deze hele trilogy alleen maar Rey vs Kylo krijgen in lightsaber duels aangezien dit dus ook in deel 3 alleen nog tot de mogelijkheden behoort.

Ereptile

Avatar

Snoke's dood vond ik nog niet zo heel erg eerlijk gezegd. Alleen is er zoveel blijven liggen waarvan ik me afvraag: wat was er voor hem gepland? Hoe heeft hij alles kunnen oprichten nadat de oorlog voorbij was? Hoe weet hij zoveel van de Force? Ik hoop dat Star Wars deel 9 daar wel antwoord op gaat geven.

Maar ik snap ook heel goed dat zijn dood door Kylo Ren juist voor Kylo zelf een grote gebeurtenis was, waardoor Kylo in een machtspositie is gekomen.

Ik ben nog steeds van mening dat Finn eigenlijk had moeten slagen met zijn suicide aanval tegen dat kanon, desnoods samen met die dame die hem uiteindelijk heeft gered.

Robin80

Avatar

Juist, Lord Bono en Luukse, jullie snappen de film. Iedereen die hier roept dat het een kutfilm is, heeft geen verstand van films en al helemaal geen verstand van Star Wars films. Of men heeft te weinig hersens om het allemaal te begrijpen. Dit is een echte Star Wars film, sterker en beter dan TFA. Ik ben van 1972 en heb The Last Jedi nu 5x gezien. Iedere keer weer dat Star Wars gevoel, iedere keer zie ik weer nieuwe feitjes en mooie momenten. Inmiddels de best bezochte film in Amerika in 2017 én ook wereldwijd. Terecht! Op naar deel 9! En dat verbaasde gezicht van Snoke als hij doormidden gesneden wordt door Luke's!!!!! lichtzwaard! Alwéér een meester die door zijn "eigen" leerling wordt verraden! Echt een échte Star Wars!!!

Master Of Films

Avatar

Robin80 "Alwéér een meester die door zijn "eigen" leerling wordt verraden! Echt een échte Star Wars!!!"


Darth Sidious -> Darth Plagueis.
Darth Vader -> Darth Sidious.
Kylo Ren -> Snoke.

Wederom weer niks geleerd ;)


Ik ben ervan bewust dat Rian "The Sith survival of the fittest" regel heeft gebruikt.


Every Sith master knows his apprentice will try and kill him, as he killed his master before, and most accept this, because it means he has grown weak, while his apprentice is strong, in this way the Sith ALWAYS grow stronger, while the Jedi stagnate, sharing knowledge and power among lesser weak people who should not be allowed to survive.


Echter de dood van Snoke is te makkelijk en kan je echt beschouwen als een cop out.

MARQ242

Avatar

Er klopt geen reet van deze film. Nieuwe characters worden niet uitgediept, plotgaten van hier tot tokio en de af en toe tergende humor. Al met al is het gewoon een zootje. De enige verhaal lijn die er een beetje to doet is dat van Luke en Rey, de rest voelt aan als een onsamenhangend zootje. Ik had totaal geen gevoel bij de characters en ook de dood van Luke voelde aan als een anti climax. JJ zal behoorlijk aan damage control willen doen wil de franchise nog een toekomst hebben

benjamin

Avatar

MARQ242 "plotgaten van hier tot tokio "
Zou het niet interessant zijn voor de discussie hier er dan een paar op te noemen?

ridjieddo

Avatar

Antwoord (dit geval een zelfstandig naamwoord) met een t...dieptriest zeg :')

MARQ242

Avatar

@benjamin. Misschien is plotgaten een verkeerde term, er werd gewoon naar mijn gevoel te weinig uitgelegd. Wat heeft Luke allemaal gedaan de afgelopen jaren, Snoke, Rey is gewoon niemand. Met de nieuwe characters die in TFA werden geintroduceert werd eigenlijk niks boeiends mee gedaan. Zo had Phasma echt een cool character kunnen worden, maar helaas kwam het niet verder dan een Boba Fett achtig figuur (uit de orginele trilogie dan, niet het Jango Fett drama). Finn en Poe waren gewoon irritant en Rose hadden ze net zo goed eruit kunnen laten. Ook klopt er gewoon veel niet, waarom vlogen die bommenwerper zo tergend langzaam en in zo'n formatie? Die hele 'achtervolging' in de ruimte sloeg ook nergens op. Een starship wat bijna geen benzine meer heeft? WTF? En zo kan je wel doorgaan.
Er waren ook wel een paar mooie momenten (zoals Luke en RT2D2, maar voor mij werden die overschaduwd door alles wat mis was.
Maar het is ergens wel knap om zo'n zootje van 2,5 uur te maken. Had liever een strak goed verhaal gezien van 1,5 uur.
We weten in iedergeval wel waar Luke zijn melk haalt.

Colruiter

Avatar

Ik begrijp al die haters niet... en vooral hun punten van kritiek niet.
1. Ze doen dingen die niet kunnen met de Force... Zijn ze dan al vergeten waar Lucas ons in Phantom Menace mee verraste... de mytrokweetniewattes. Er zijn in de vorige films ook heel wat inconsistenties wat de Force betreft, maar het verhaal van Darth Plagueis (de beste scene uit de prequels) zet uiteindelijk alles recht: iemand die de Force beheerst, kan zelfs leven creëren... dus waarom zou je dan geen telepathische krachten kunnen hebben. Zijn die haters al vergeten dat Darth Vader ook contact zocht met Luke over gigantische afstanden of hem voelde, waarom zou dat contact tussen Rey en Kylo dan niet kunnen of de prestatie van Luke op het eind.
2. De humor is storend... Zijn ze de humor in Return al vergeten? Om maar te zwijgen over de humor in de prequels? En ook TFA zat er regelmatig naast.
3. Ze hebben Luke verkloot... Waarom? Omdat hij niet meteen de lightsaber pakt, in de Falcon springt en... en dan wat... Luke is verbitterd omdat hij dezelfde fout heeft gemaakt als Obi Wan met zijn vader, en dan nog met de zoon van Leia en Han... zijn gedrag in de film is perfect uitgewerkt.
4. Snoke en het raadsel van Rey's ouders zijn verkloot... wie zegt dat? J.J. heeft dit scenario ook gelezen, haters, zou het niet kunnen dat hij al iets in gedachten had voor 9?
Dit is een gedurfde Star Wars-film en het zwakste element erin is het hele Finn-plot, ze hadden hem beter bewusteloos gehouden, en iets anders gedaan met het plot rond de First Order vs de Rebels.

DucoZ

Avatar

Komop mensen laten we niet naïef zijn en gewoon eerlijk toegeven dat dit een goedkope cashgrab van een film is. Daar wil ik niet mee zeggen dat je de film niet goed kunt vinden, ieder zijn smaak. Maar de film blijft één en al plothole. De opzet van J.J Abrams was de zoektocht naar Luke Skywalker om hem terug te laten keren, en de strijd tegen de first order te doen kantelen, want hij is een Jedi Master. Op het einde van TFA zien wij ook een Luke Skywalker in een Jedi gewaad, op een eiland bij de eerste Jedi Tempel. Na de eerste scene met Luke Skywalker in TLJ is zijn gewaad sniekie weggedaan en wilt hij plots niks meer met the Jedi te maken hebben. Waarom droeg hij dan in godsnaam een Jedi gewaad en verblijft hij in godsnaam bij een oude Jedi tempel. Het klopt gewoon niet.Kortom, het past allemaal niet in het plot van de trilogie. Het is zo merkbaar dat er van regisseur is geswitched dat het hinderlijk is. Het had mij niet zo uitgemaakt welke kant ze uitgingen met star wars, als het maar met een rode draad was geweest.

Artificialis

Avatar

Mas7 - Wie waren nou echt de ouders van Rey?"

MoF - Dat soort vragen zijn niet belangrijk.

Waarom wordt er dan voortdurend aandacht aan besteedt? De scene met Maz Katana en Han Solo wordt afgekapt zodra zij aan hem vraagt ''Who's the girl?''. Later voelt ze zich aangetrokken tot Luke's lightsaber. Ze krijgt flashbacks over Luke's verleden en dat ze op Jakku wordt achtergelaten. Luke vraagt in TLJ geïntrigeerd wie zij is. In de spiegelscene is ze maar met één vraag bezig, wie zijn haar ouders? Er wordt voortdurend een mysterie rondom haar achtergrond gecreëerd. Wat een tijdverspilling om hier aandacht aan te besteden als er toch geen onthulling blijkt te zijn.

Colruiter

Avatar

Het is toch wel overduidelijk dat Kylo liegt over haar ouders, hij wil dat ze denkt dat ze niets is omdat het dan meer indruk zal maken als hij zegt dat hij haar, een niemand, aan zijn zijde wil. J.J. Abrams maakt de derde film, maar zelfs was het hem niet geweest, is het niet logisch ervan uit te gaan dat ze samen gezeten hebben en een lijn hebben uitgestippeld voor deze trilogie. Het was bijv. al lang geweten dat Leia een hele grote rol zou spelen in 9, hoe zouden ze dat kunnen weten als er nog geen lijn vastlag voor het hoofdverhaal van de trilogie. Dit zijn geen losstaande films waar ieder maar mee doet wat hij wil. De Last Jedi is geen meesterwerk, maar welke Star Wars wel, zelfs Empire zit vol onlogische elementen. Het is een SF-film en één die zich focust op de grootste gemene deler, wil je SF-meesterwerken kijk dan naar Moon, Interstellar of Blade Runner...

benjamin

Avatar

MARQ242 "Zo had Phasma echt een cool character kunnen worden, maar helaas kwam het niet verder dan een Boba Fett achtig figuur (uit de orginele trilogie dan, niet het Jango Fett drama)."
Wat Phasma betreft heb je natuurlijk wel een punt, echt een grootse indruk heeft ze niet nagelaten in deze films. En dat terwijl J.J. ooit had gezegd dat ze zijn favoriete personage was of zoiets. Persoonlijk til ik er niet zo veel aan omdat in de films zoals die nu bestaan een te grote rol voor haar wellicht niet perfect gepast had en screentime van interessantere personages had weggenomen en ook omdat dat minder erg is dan pakweg een storend personage met veel screentime (ene JJB bijvoorbeeld), maar dat is wellicht een kwestie van hoe je het bekijkt.

horizon

Avatar

Snoke is bijzaak. Zijn dood was goede keuze. Top zelfs.

En Luke was ook ok.

Phasma boeide in TFA ook niet. In TLJ ook niet. Random.
Boba Fett snap ik de hype niet van. Heb je z'n laatste vlucht in rotj gezien? Haha

Master Of Films

Avatar

Artificialis "Waarom wordt er dan voortdurend aandacht aan besteedt?"

Niks voortdurend. Daar is nauwelijks aandacht geven in TFA. Het is meer een red herring en niet belangrijk voor het totale plaatje.

Artificialis "Er wordt voortdurend een mysterie rondom haar achtergrond gecreëerd."
Hoezo mysterie. Haar ouders hebben haar achtergelaten, hierdoor werd Rey zelfstandiger geworden. Om te overleven en waardoor ze ook haar mannentje wel staat. En zo is Rey, de Rey geworden die we zien in TFA en TLJ. Wie haar ouders zijn is dus niet relavant.

nieuwslaatste nieuws

meest populair