Algemeen

Denis Villeneuve's 'Dune' wordt 'Star Wars' voor volwassenen

Vanwege een duidelijke reden.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Bram de Groot om 13:23 in Algemeen
Nu zijn zeer sterk ontvangen film Blade Runner 2049 uit de bioscoop is en binnenkort op schijf verschijnt, gaat de talentvolle Canadese regisseur Denis Villeneuve zich richten op zijn volgende regieklus. Dit wordt een nieuwe verfilming van de bekende sciencefictionklassieker 'Dune' uit 1965 van schrijver Frank Herbert.

Volgens Villeneuve, die sprak met de website Fandom, wordt zijn versie - in 1984 verscheen Dune van regisseur David Lynch - een Star Wars-film voor volwassenen:


"Het meeste van de hoofdgedachte van Star Wars komt uit Dune, dus het wordt een uitdaging om hiermee om te gaan. De ambitie is om de Star Wars-film te maken die ik nooit heb gezien. Dus op een bepaalde manier wordt dit een Star Wars-film voor volwassenen. We zullen het zien." - Denis Villeneuve

Naast Dune werkt Villeneuve ook aan een film over Cleopatra, de laatste Hellenistische heerseres van Egypte. Naar verwachting is dit het project van Villeneuve na Dune. Voor beide films is nog geen verschijningsdatum bekend.

53 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

ThomasOMalley

Avatar

Precies wat ik altijd over Star Wars heb gezegd.
Denis Villeneuve, my nigga.

Frietgezicht

Avatar

Zou wel fijn zijn. Ik moet nu al die Star Wars films langs met mijn neefjes en nichtjes die niet alleen naar de bios mogen maar als volwassen man met een enorme bos balhaar wil ik ook weleens genieten van een groots sf avontuur.

Master Of Films

Avatar

Star Wars-film voor volwassenen = geen Star Wars prequel toestanden en geen speelgoed. Het laatste is op zich wel jammer, ik had graag een 1 op 1 LEGO sandworm willen hebben.

Robbepost

Avatar

Dit is er eentje om naar uit te kijken!
De meester die met zeer interessant bronmateriaal aan de slag gaat!
Ik ken Dune alleen van de spellen. Herinner me nog de sandworms, harvesters en sonic tanks. Altijd met veel plezier gespeeld!

Nature

Avatar

De vergelijking slaat nergens op.

dakai-world

Avatar

Hoe krijg je het internet tegen je? Zeg dat Star Wars voor kinderen is. Pak je hooivorken en fakkels maar. Stiekem heeft de beste man wel ergens een punt...

ThomasOMalley

Avatar

@Nature
Geen goede vergelijking? Tijd om je huiswerk te doen!

Xenolicker

Avatar

Da's mooi om te weten. Ik was al bang dat het vooral over zand zou gaan... Ik ken de eerste film niet en heb toch wel eens het boek geprobeerd, maar al gauw zaten mijn ogen vol met zand en kon ik niet meer verder lezen!

Master Of Films

Avatar

XenaLickmeface "Ik ken de eerste film niet en heb toch wel eens het boek geprobeerd, maar al gauw zaten mijn ogen vol met zand en kon ik niet meer verder lezen!"

Prince John

Avatar

Al het vertrouwen in Villeneuve, he's a boss

McGraig

Avatar

Star Wars voor snobs was een betere omschrijving geweest.

ThomasOMalley

Avatar

Ha McGraig! De man die Villeneuve en Nolan snobistisch vindt, maar wel steeds vooraan in de rij staat voor een bioscoopkaartje.

Frietgezicht

Avatar

Als Tarantino klaar is met zijn Star Wars film noemt niemand Star Wars meer kinderachtig.

ThomasOMalley

Avatar

^Ik kan me vergissen, maar volgens mij gaat dat om een Star Trek film, niet Star Wars.

Frietgezicht

Avatar

^ Oh echt? Jammer jammer,had wel graag dialogen gezien zoals Beam me the fuck up Scotty,dicksucking son of a bitch.

Maar Star Trek kan ook leuk worden,misschien legt Tarantino dan uit wie Reys ouders zijn.

ThomasOMalley

Avatar

^Haha oké oké sorry man, ik had niet in de gaten dat het sarcastisch bedoeld was.

Goku32

Avatar

Dune is een geweldige film dus fuck dit niet up,

Xenolicker

Avatar

ThomasOMalley - lijkt me eerder starcasme!

ThomasOMalley

Avatar

Oh snap! Xenolicker got wordplay!

Mav Damian

Avatar

Villeneuve is direct de beste redenen om naar deze film uit te kijken. Wat hij gemaakt heeft van Blade Runner 2049 is fenomenaal!!! Ben benieuwd naar deze.

Artificialis

Avatar

Dune nooit gelezen, maar het schijnt een meesterwerk te zijn. Altijd een risico om boeken van zulke hoge kwaliteit te verfilmen. Maar na Arrival en Blade Runner 2049 te hebben gezien moet ik zeggen dat Denis Villeneuve wel goed weet hoe hij sfeervolle sciencefictionfilms neer moet zetten.

Voor ondoordachte bagger moet je bij Rian Johnson zijn.

Sunspot

Avatar

Nice, ben de nieuwe Star Wars reeks al zat eigenlijk.

Sunspot

Avatar

@Dakai-World

Dat heeft George Lucas himself gezegd.

Ed Crane

Avatar

Nou ja, volwassenen... dat Star Wars eigenlijk voor kids is oké, maar een universum waarin de gehele technologische beschaving draait op het permanent stoned zijn lijkt me eerder een fantasiewereld voor adolescenten ;)

Robin80

Avatar

Neeeeeee! Niet Villeneuve! Één van de meest overgewaardeerde regisseurs!!! Arrival was een flop, Blade Runner 2049 was een enorme flop (vooral in Amerika)! R. Scott vond die film trouwens (BR 2049) "too fucking long"! Ik vond het persoonlijk één van de meest tegenvallende films allertijden! Blade Runner was een klassieker en wat doet Villeneuve? Die "verkracht" het hele gebeuren met een rotzooitje van een film! Deze man is talentloos, kan absoluut geen SF maken (zie Arrival). Persoonlijk zou ik tegen hem willen zeggen:" Villeneuve, blijf met je vieze,talentloze vingertjes van SF-klassiekers af!" Want één ding is zeker: Dune is een SF-meesterwerk én een filmklassieker. Hopelijk worden de filmproducenten aldaar nou eens wakker en doen ze "Mister ik heb geen talent Villeneuve voor eeuwig in de ban! Deze man moet ergens grind gaan aanharken. Misschien kan hij dat wel!

benjamin

Avatar

Robin80 "Arrival was een flop"
Neen.
Robin80 "Blade Runner 2049 was een enorme flop "
Oké, die wel, maar dan nog zegt dit toch niks over de kwaliteiten als filmmaker van Villeneuve.
Robin80 "Deze man is talentloos"
Het is niet omdat iemand films maakt die niet aan jouw persoonlijke voorkeur voldoen dat die persoon daarom geen talent zou hebben.

Steve-O

Avatar

Top, kijk hier heel erg naar uit. Hopelijk gaat Villeneuve weer met Deakins samenwerken. Timothee Chalamet lijkt me trouwens de perfecte acteur voor Paul.

ThomasOMalley

Avatar

Hm, geen liefhebber van Blade Runner 2049 en Arrival, maar groot fan van alle Star Wars-films?
Ik denk dat dit meer zegt over de rijping van Robins filmsmaak dan over het talent van Villeneuve.

Robbepost

Avatar

Robin80 ik vind jou lange bericht met aantijgingen talentloos. Dat kan veel beknopter en subtieler.

Dat je zijn films niet waardeert is je goed recht, maar de man is zeker niet talentloos en verkracht het genre al helemaal niet. Hij voegt eerder wat toe!

Master Of Films

Avatar

Nergens legt Robin80 uit waarom Villeneuve geen talent heeft! En nee financiele flops hebben daar niks mee te maken.

Robin80

Avatar

Benjamin: Arrival werd niet de filmtopper die er van werd verwacht! Als je dan ook nog eens (terwijl je een enorm budget hebt) GEEN succes weet te maken van je volgende SF-vehikel, dan ben je mijns inziens talentloos! Robbepost: wat voegt "de beste man" dan toe, aan een klassieker als Blade Runner? Leg mij dat eens uitgebreid uit als "filmkenner". ThomasOMalley: ben wel degelijk een fan van Arrival (fantastische sound-editing) én van BR 2049! Ik vond de regie van die films niet goed. Master Of Films: eerst maar eens beter leren lezen! Leg wel degelijk uit, wat ik precies bedoel met talentloos! Als je 2x achter elkaar een groot filmbudget hebt en er vervolgens géén financieel succes van weet te maken, dan heb je geen talent. Misschien ben je vergeten "Master OF Films", dat het in "Hollywood" draait om
financiële winst! Of komt er soms een vervolg op Arrival? Een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen! O, Villeneuve helaas wel!

Robin80

Avatar

Nog even de feiten opgezocht van BR 2049: Filmbudget $ 150 miljoen!!! Opbrengst in USA: net geen $ 92 miljoen!!!! Wat heeft Villeneuve met die $ 150 miljoen nou gedaan? Waar zit dat budget dan in die film? In de langdradigheid van zijn regie, natuurlijk!!

Xenolicker

Avatar

Robin80 - of er wel of niet geld aan een film verdient wordt, daar wordt de film niet beter of slechter van.

Robbepost

Avatar

Robin80 hij voegt zijn eigen stijl toe aan scifi films. Hij wijkt af van de standaard en maakt originele films vind ik.
Jij haalt nu de zwakke opbrengst aan van BR2049 maar dat maakt het toch geen zwakke film? De meute ziet nu eenmaal liever eenheidsworsten. Dan vind ik de goed reviews en beoordelingen eerder een maatstaaf voor de kwaliteit van een film.
Vergeleken met andere Blockbusters vind ik 150 miljoen niet eens veel geld (bv Justice League kost bijna het dubbele!). De film ziet er super gelikt uit en ademt die typische BR sfeer. Maar ja dat is mijn mening. Zoals je waarschijnlijk al in de gaten hebt waardeer ik Villeneuve wel als regisseur!

Ed Crane

Avatar

[bakkie popcorn]

Ed Crane

Avatar

Overigens, volgens boxofficemojo.com had Arrival een budget van $47 miljoen dollar en bracht de film iets meer dan $200 miljoen op. Een groot financieel succes dus.

Thiver

Avatar

Robin80 "Als je dan ook nog eens (terwijl je een enorm budget hebt) GEEN succes weet te maken van je volgende SF-vehikel, dan ben je mijns inziens talentloos!"

Het grote budget zat juist het succes een beetje in de weg. De film heeft internationaal (waarom die alleen de Amerikaanse opbrengst in ogenschouw nemen?) ongeveer 260 miljoen opgebracht. Was de film voor een bescheidener budget gemaakt (tussen de 50 en 100 miljoen), dan was dat een prima succes geweest. En ja, zoals vrijwel iedereen al zegt: opbrengst heeft vrijwel niets (meer) met kwaliteit te maken, maar vooral met marketingstrategieën en naamsbekendheid. De eerste Blade Runner was trouwens evenmin succesvol, dus je connectie tussen succes en kwaliteit kun je prima loslaten zonder je geliefde klassieker af te hoeven vallen.

benjamin

Avatar

Robin80 "Of komt er soms een vervolg op Arrival?"
Waarom zou een film als Arrival een vervolg nodig hebben? Trouwens, als je per se de "slechte regisseur want films krijgen geen vervolg"-kaart wil spelen, negeer je toch even mooi het vervolg op een andere Villeneuvefilm dat er zit aan te komen.

Verder kan ik mij alleen maar aansluiten bij de rest hier, of een film al dan niet financieel succesvol is heeft niet uitsluitend met kwaliteit te maken (of ben jij zo'n grote Twilightfan?) en heeft verder geen invloed op mijn beleving van de films.

Mav Damian

Avatar

Hahahaha Robin80
Wat je zegt is bullshit! Ik ben het ook eens met de uitspraken van dat films niet financieel succesvol zijn heeft niets te maken met kwaliteit. Dan kan ik ook zeggen tegen David Fincher, Steven Spielberg en nog tegen andere goede regisseurs die een aantal niet financieel goede films hebben ook niet talentvol zijn.
Ps wat ik vernomen heb heeft Villeneuve maar ongeveer 1 flop staan van zijn 5 hollywood films + zijn film Sicario krijgt een vervolg.

Kijk jij maar Transformer films die zijn tenminste toch financieel succesvol ;)

Master Of Films

Avatar

Robin80 "Master Of Films: eerst maar eens beter leren lezen! Leg wel degelijk uit, wat ik precies bedoel met talentloos! Als je 2x achter elkaar een groot filmbudget hebt en er vervolgens géén financieel succes van weet te maken, dan heb je geen talent. Misschien ben je vergeten "Master OF Films", dat het in "Hollywood" draait om
financiële winst!"
Maar dat heeft niks met talent te maken.

The BFG van Spielberg was een financiele flop. Dus is Steven Spielberg dan talentloos. Del Toro heeft ook enkele financiele flops op zijn naam. Of wil je ook beweren dat Del Toro met zijn awardfilm The Shape of Water ook talentloze figuur is.

Dus NEE! Je legt NIET uit waarom Villeneuve talentloos is.

Robin80

Avatar

Gaap!!!! Trek mij niets aan van het oeverloze geleuter van een stel Villeneuve adepten met een tunnelvisie!
Feit blijft, dat Arrival niet het succes werd, dat er van werd verwacht en het volgende project van Villeneuve een grote flop!! Marketing voor de film kost ook tientallen en tientallen miljoenen dollars! Tel dat op bij dat filmbudget voor BR 2049 en je zit zo op € 200-€ 250 miljoen dollar aan kosten, als het al niet meer is. En de zogenaamde "filmkenners" die de vergelijking maken tussen Spielberg en Villeneuve, dat vind ik wel heel krom en zielig! Spieberg is zowat de meest getallenteerde regisseur allertijden! Een groot man, mens én regisseur!!!

Robbepost

Avatar

^goedzo!

Ik trek me niks aan van jou domme reacties. Ik hang nog een postertje op boven mijn bed van Villeneuve, want buiten een geweldig regisseur is het ook een hele mooie man!

ThomasOMalley

Avatar

Robin, je moet meer uitroeptekens gebruiken. Op deze manier komt je boodschap totaal niet over.

benjamin

Avatar

Robin80 "Gaap!!!! Trek mij niets aan van het oeverloze geleuter van een stel Villeneuve adepten met een tunnelvisie!"
Ik denk dat jij de woorden 'tunnelvisie' en 'argumenten' een beetje door elkaar haalt. Maar goed, dit soort reacties geven natuurlijk wel prima aan waarom een regisseur die op een volwassen publiek ligt niet direct iets voor jou is.

Robin80

Avatar

Ik vind het gewoon lekker, om veel uitroeptekens te gebruiken, alleen echte zuurpruimen kunnen daar kennelijk niet tegen! Het gaat in dit artikel eigenlijk om maar één woord, beste mensen! En dat is het woord talent. Talent: een natuurlijk vermogen om iets goed te doen! Alle films van Villeneuve zijn zeker het bekijken waard, zeker Sicario, maar zijn ze uitzonderlijk goed, dáár gaat het om! Is BR 2049 dan net zo uitzonderlijk (bijzonder) goed als BR (1982)? Ik vind van niet! Is Sicario dan net zo uitzonderlijk goed als Heat van Michael Mann? Ik vind van niet. En dan dit artikel. De "beste man" gaat alweer aan een klassieker (Dune) met z'n "handen" zitten. Ik denk en vind dat er heel wat andere regisseurs deze klus beter zouden kunnen doen. Bijvoorbeeld: JJ Abrams, Peter Jackson, Steven Spielberg, Guillermo del Toro, Damien Chazelle, Christopher Nolan. Dát zijn uitzonderlijk goede regisseurs, die een uitzonderlijk goede film (Dune) eventueel zouden kunnen verfilmen. Villeneuve is er één (voor mij) van 13 in een dozijn.

Shifty777

Avatar

@Robin80, zo langzaam haal je ook zowel subjectiviteit als objectiviteit door elkaar. Dat jij vindt dat hij talentloos is, maakt het geen feit, dat jij allicht vindt dat hij overgewaardeerd wordt en jij dit niet ziet is een persoonlijke ervaring.

Je logica tussen financieel succes en talent slaan nergens op. Er zijn tal films evenals popartiesten die bar weinig talent etaleerden maar wel enorm succesvol waren en helaas ook genoeg voorbeelden van het tegenovergestelde. Zo verkocht Britney Spears enorm veel albums, maar iedereen die eens een onbewerkte vocale track heeft gehoord, weet dat ze niet getalenteerd was. Klassiekers zoals de originele Blade Runner maar ook The Thing (van John Carpenter) waren indertijd niet succesvol.

Je vraagt waaraan dat grote budget te zien was? Nou, aan de getalenteerde mensen voor en achter de lens, om maar te beginnen. Aan de sets die gebouwd werden om de wereld te creëren, naast wat er in de CGI gestoken moest worden. Een langere film heeft tevens meer opnamedagen, dus ook dit kost meer.

Dat het bij jou niet in de smaak valt, prima. Dat je klaarblijkelijk in de minderheid bent met je mening maakt in principe ook niet uit. Maar maak van jouw mening geen feit.

Robin80

Avatar

Shifty777: ik ben niet in de minderheid, wereldwijd gezien! Alleen hier, waar steeds dezelfde Villeneuve adepten hun tunnelvisie opkalken. De film was een ENORME flop! Kwam niet uit de kosten,omdat een grote meerderheid het een ...film vond! Dat kwam niet door Gosling of het waanzinninge geluid, maar door Villeneuve, die zelf ook halverwege de film de draad was kwijtgeraakt! Je moet iemand zonder talent ook niet laten zitten aan een filmklassieker. BR (1982) gaat de eeuwigheid in als een meesterwerk. BR 2049 zal snel vergeten worden: like tears in rain!

benjamin

Avatar

Robin80 "Kwam niet uit de kosten,omdat een grote meerderheid het een ...film vond! "
Je weet toch dat mensen normaal gezien hun ticket betalen voor ze de film kunnen bekijken (en dus kunnen bepalen of ze het al dan niet een grote ....film vonden).

Ed Crane

Avatar

Robin80 "Gaap!!!! Trek mij niets aan van het oeverloze geleuter van een stel Villeneuve adepten met een tunnelvisie!
Feit blijft, dat Arrival niet het succes werd, dat er van werd verwacht en het volgende project van Villeneuve een grote flop!! Marketing voor de film kost ook tientallen en tientallen miljoenen dollars! Tel dat op bij dat filmbudget voor BR 2049 en je zit zo op € 200-€ 250 miljoen dollar aan kosten, als het al niet meer is. En de zogenaamde "filmkenners" die de vergelijking maken tussen Spielberg en Villeneuve, dat vind ik wel heel krom en zielig! Spieberg is zowat de meest getallenteerde regisseur allertijden! Een groot man, mens én regisseur!!!"

Ik ben geen Villneuve-adept, heb slechts drie films van'm gezien en vond Arrival persoonlijk tegenvallen. Maar je beweert eerst dat Arrival een grote flop was en als je erop gewezen wordt dat dat feitelijk onjuist is (het was dus juist een financieel succes) zeg je maar gewoon snel dat het niet het succes was dat ervan verwacht werd... Hoe kom je daarbij? Wat voor'n succes werd er dan van verwacht en door wie?

Jammer voor je, maar hij heeft geen twee financiële flops achter elkaar gemaakt, maar gewoon één.

Shifty777

Avatar

@Robin80: zoals Benjamin al zegt, mensen kunnen toch pas een mening vormen NA het zien van de film, dus dan moeten ze al een kaartje hebben gekocht en kan de financiële opbrengst van de film dus los staan van diens kwaliteit. Daarnaast ben je er ook al vaker op gewezen dat de originele Blade Runner destijds net zo goed een financiële flop was, dus hoe houdt jouw logica überhaupt stand? Je spreekt jezelf al tegen.

En dat de meerderheid het met je eens is buiten Nederland verbaasd me ook. De film heeft overal goede scores (Rotten Tomatoes, IMDb, Metacritic etc.) en op filmgerelateerde Youtube-kanalen heeft men het er ook enkel positief over. Je mag vinden wat je wil, maar je komt met geen enkel zinvol argument maar lult je enkel nog meer in de knoop met tegenstrijdige en hypocriete logica.

Robin80

Avatar

Shifty777: hoezo tegenstrijdige en hypocriete logica? Na het zien van BR 2049 vond een GROTE meerderheid van het bioscooppubliek het dus een ...film, want niemand ging er een tweede, derde of vierde keer naartoe! Anders was het namelijk wel een financieel succes geworden. Logisch toch? En voor de zoveelste keer: van zo'n enorm "talent" als Villeneuve mag meer worden verwacht. Dan moet je toch wel een paar échte financiële toppers hebben
geleverd! Zoals die andere regisseurs die ik opsomde! En er zijn trouwens ook tientallen filmpjes op die kanalen te vinden, waarin de film wordt neergesabeld. Ik vrees dus het ergste voor die remake van de klassieker Dune. Dat verpest de "beste man" ook! En dan... like tears in rain!

benjamin

Avatar

Robin80 "Na het zien van BR 2049 vond een GROTE meerderheid van het bioscooppubliek het dus een ...film, want niemand ging er een tweede, derde of vierde keer naartoe! Anders was het namelijk wel een financieel succes geworden. Logisch toch? "
Als het financieel succes van films voornamelijk afhangt van mensen die vier keer gaan kijken, moet je toch eens uitleggen waarom volgens jou er zo veel belang aan openingsweekends wordt gehecht..

Shifty777

Avatar

@Robin80: De stelling van meerdere kijkbeurten vind ik onzin. Persoonlijk vond ik Blade Runner 2049 een van de beste films die ik in de bioscoop zag vorig jaar, maar persoonlijk koos ik ervoor om de tweede kijkbeurt uit te stellen tot aan de blu-ray. Niet omdat ik de film niet goed genoeg vond, maar omdat ik het bij een dergelijke film prettig vind die een tijdje te laten bezinken en dan in mijn eigen comfort de kijkervaring opnieuw aan te gaan.

En toch vonden 87% van de recensenten en 81% van het publiek de film goed, volgens Rotten Tomatoes, is het gemiddelde cijfer van meer dan 200.000 IMDb-gebruikers een 8,2 en heeft hij op Metacritic een score van 81. Bij Cinemascore beoordeelden ze hem met een A-. En dan is het zeker een film die niet voor iedere bioscoopganger weggelegd is. Maar je lijkt toch echt wel in de minderheid en dan heb ik het niet alleen over ons eigen land.

nieuwslaatste nieuws

meest populair