Blu-ray review 'Detroit' - met een misselijkmakende Will Poulter

Blu-ray review 'Detroit' - met een misselijkmakende Will Poulter

De nieuwe "oorlogsfilm" van Kathryn Bigelow.

Regie: Kathryn Bigelow | Cast: John Boyega (Melvin Dismukes), Will Poulter (Philip Krauss), Algee Smith (Larry Reed), Jacob Latimore (Fred Temple), Jason Mitchell (Carl Cooper), Hannah Murray (Julie Ann), Kaitlyn Dever (Karen), Anthony Mackie (Greene), e.a. | Speelduur: 143 minuten | Bioscooprelease: 28.09.2017 | Recensie: 3 sterren

Kathryn Bigelow wist de afgelopen jaren al stevig indruk te maken met de oorlogsfilm The Hurt Locker (2008) en Zero Dark Thirty (2012). In 2017 zocht de Oscarwinnares het dichter bij huis. Dit keer geen grootse oorlog buiten de States, maar de eeuwenoude strijd tussen de witte en zwarte Amerikaanse bevolking. Het pakkende drama Detroit was daarmee kleinschaliger en dat bleek het succes ook, en daarom ontbrak de titel ook tijdens de recente Oscaruitreiking.

Het $34 miljoen kostende Detroit speelt zich af tijdens de door rassenverschillen gedreven '12th Street rellen' die de stad Detroit in de zomer van 1967 in de ban hielden. Tijdens één van de grootste en meest dodelijke volksopstanden uit de geschiedenis kwamen destijds 43 mensen om, 189 raakten gewond en maar liefst 7200 werden gearresteerd. De film Detroit zoomt in op één specifiek incident dat tijdens de rellen plaatsvond in het Algiers Motel. Daar worden drie Afro-Amerikaanse burgers doodgeschoten door de politie van Detroit, de staatspolitie en leden van de National Guard.

Entertainment One bracht Detroit - goed voor $16,8 miljoen wereldwijd - onlangs uit op een HD-schijf. Hieronder een blik op de schijf, inclusief de extra's.

Bekijk de afbeelding
Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: februari 2018 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85:1) | Geluid: Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands | EAN: 8713045249335 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Entertainment One

De Blu-ray schijf van Detroit zit vastgeklikt in een standaard Blu-ray keepcase. De voorkant een quote van Rolling Stone: "Hardcore Masterpiece". De achterkant laat vooral weten dat er een reeks extra's terug te vinden is.

Beeld

Het knappe aan de film is dat het prachtig is opgenomen, met een sterk gedateerde uitstraling. De film speelt zich dan ook af in de jaren 60. Het High Def beeld pakt goed uit wat betreft scherpte en ook de nodige donkere beelden blijven goed overeind wat betreft detailbehoud. Wel is er een lichte korrel aanwezig, iets dat overigens overduidelijk bedoeld is om sfeer aan te zetten. Al met al een nette HD-transfer.

Geluid

De muziek werd aangeleverd door James Newton Howard, maar deze is voor het grootste gedeelte van de film niet of beperkt aanwezig. De nadruk ligt op de dialoog en het beeld. Via de standaard DTS-HD 5.1 geluid komt dit overigens prima uit de speakers, waardoor de dialoog prima te volgen blijft. Deze film bewijst ook dat muziek zeker niet altijd nodig is om een sfeer neer te zetten.

Bonusmateriaal

Ondanks dat het lijkt alsof eOne de schijf vol heeft gestampt met extra's, blijkt de reeks bonusmateriaal vooral een opsomming van online featurettes, met de titels The Truth of Detroit, The Cast of Detroit, The Invasion of Detroit, The Hope of Detroit, Detroit - Then and Now en Algee Smith and Larry Reed: Grow. Op de laatste muziekvideo na zijn het allemaal video's van nog geen twee minuten. Er wordt erg promotioneel gekeken naar de rellen, de cast, de invasie van de nationale garde, de huidige lichting agenten in Detroit en de stad toen en nu. En is geen Nederlandse ondertiteling.

Vooral individueel succes

Detroit is een prima tussendoor-drama, zelfs meer dan dat. Het grootste nadeel aan de film is dat een aantal rollen in de film weinig tot geen indruk achterlaten. Het meest opvallend is nog de brute handelswijze van het personage van Will Poulter. Ook Algee Smith zet een prima rol neer. Hieronder de trailer:



NieuwsFilm

meest populair