Blu-ray

Blu-ray review 'The Shape of Water' - Del Toro's kunststukje!

Wie had dat verwacht: Del Toro won de Oscar.

door Bram de Groot om 15:43 in Blu-ray
Regie: Guillermo del Toro | Cast: Sally Hawkins (Elisa Esposito), Octavia Spencer (Zelda Fuller), Michael Shannon (Richard Strickland), Richard Jenkins (Giles), Doug Jones (wezen), Michael Stuhlbarg (Robert Hoffstetler), e.a. | Speelduur: 123 minuten | Bioscooprelease: 15.02.2018 | FilmTotaal recensie: 5 sterren

Na films als Hellboy (2004), Pan's Labyrinth (2006), Pacific Rim (2013) en Crimson Peak (2015) koos Guillermo del Toro niet voor de regie van Pacific Rim: Uprising (2018), maar voor een unieker project, namelijk The Shape of Water, met een verhaal van Del Toro zelf en Vanessa Taylor (Game of Thrones seizoen 2 en 3). Het bleek de juiste keuze voor de filmmaker, die in het verleden al eens de regiestoel van The Hobbit verliet, aangezien er vier van dertien Oscarnominaties werden verzilverd, onder meer voor Beste Regisseur en Beste Film. Financieel ging het ook goed.

Het nog geen $20 miljoen kostende The Shape of Water speelt zich af in het Amerika van de jaren zestig, tegen de achtergrond van de Koude Oorlog en vertelt het verhaal van Elisa. Elisa kan niet praten, werkt in een afgelegen beveiligd laboratorium van de overheid en leidt daar een geïsoleerd bestaan. Haar leven neemt een dramatische wending als ze samen met haar collega Zelda een geheim experiment op het spoor komt.

20th Century Fox Home Entertainment bracht The Shape of Water - goed voor $194,7 miljoen wereldwijd - onlangs uit op Blu-ray schijf. Hieronder een blik op de uitgave, inclusief het bonusmateriaal.


Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: juni 2018 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: oa. Nederlands | EAN: 8712626082354 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: 20th Century Fox Home Entertainment

De schijf van deze Blu-ray uitgave van The Shape of Water zit verpakt in een standaard Blu-ray keepcase. Op de voorkant de personages van Sally Hawkins en Doug Jones, onder water. De achterkant hint naar een mooie reeks extra's. De leeftijd: 16 jaar.

Beeld

De film speelt zich af in de jaren 60 van de vorige eeuw. Del Toro en cameraman Dan Laustsen (genomineerd voor een Oscar) laten een geweldige indruk achter, mede verzorgd door de technische inbreng van onder meer het Oscarwinnende designteam. In High Definition en een bijna beeldvullende beeldweergave pakt dit groots uit. De kleur sluit uitstekend aan op de tijdssetting en alle decors zijn werkelijk fantastisch en gedetailleerd. Iets dat ook te zien is in het boek The Shape of Water: Creating a Fairy Tale for Troubled Times. De scherpte is ook netjes en er is amper sprake van ruis. De veelal wat donkere beelden doen het ook sterk in detailweergave. Puike uitgave van Fox.

Geluid

Het geluid in de hoofdfilm wordt aangestuurd door een standaard DTS-HD 5.1 geluidstrack. Ondanks dat de audiofiel graag een uitgebreidere track had gezien, laat deze wel uitstekend van zich horen. Met prachtige muziek van Alexandre Desplat, die de Oscar won voor Best Original Score, en flink wat geluidseffecten is het een genot voor het oor. Uiteraard is de dialoog ook sterk aanwezig, en deze blijft doorlopend prima te verstaan. Net als het beeld is het geluid via deze uitgave prima in orde.

Bonusmateriaal

20th Century Fox heeft een aantal mooie extra's op de schijf gezet. Hieronder het overzicht van de gevarieerde featurettes.

A Fairytale for Troubled Times: De meest omvangrijke extra op de schijf. Deze bestaat uit meerdere kortere featurettes, met de titels Love in an Age of War, Summoning a Water God, Shape, Form and Function en Aquatic Melodies. Gezamenlijk duren ze zo'n half uur en er wordt gekeken naar onder meer de inspiratie voor de film, de praktische effecten voor het onderwaterwezen van Doug Jones. En nog veel meer!

Anatomy of a Scene: Prologue: Dit is een video die kort inzoomt op de visuele introductie als de film start, uiteraard met Del Toro.

Anatomy of a Scene: The Dance: Dit is een blik op de prachtige droomscène. Er zijn veel beelden van achter de schermen. Het blijft ergens wonderlijk dat deze film nog geen 20 miljoen kostte om te maken, terwijl er ook films zijn die het tienvoudige kosten en er een stuk minder uitzien.

Shaping the Waves: A Conversation with James Jean: James Jean is de artiets die de poster en andere uitingen maakte voor de film. In zo'n vijf minuten wordt naar zijn werk gekeken. Een leuke afwijkende extra! Hieronder zijn werk en de uiteindelijk poster:


Guillermo del Toro's Master Class: Een Q&A met Guillermo del Toro. Het zijn vragen van het publiek. Leuk voor de fans van de filmmaker.

Meesterwerk(je) van Guillermo del Toro

The Shape of Water werd de Oscarwinnaar van 2018, al voorspelden velen dat Three Billboards Outside Ebbing, Missouri dat zou worden. Het zijn uiteraard compleet verschillende films, waarbij The Shape of Water een prachtig en gewaagd sprookje is met een voortreffelijk cast en vooral een sterke regie. Het is ook een stukje erkenning voor de Mexicaan die afgelopen jaren al prachtige films opleverde met Pan's Labyrinth en Crimson Peak. Het is nog onduidelijk wat zijn volgende regieklus wordt; iets dat iedere keer weer een soort van gok lijkt voor Del Toro.15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Rutherford

Avatar

Werkelijk beschaamd dat ik het volgende zeg: ik heb hem nog niet gezien. Prioriteit nummer 1 als er eens een voetbalvrije avond is.

nooffencetaken

Avatar

Oeff Rutherford, dan staat je nog wat te wachten. Een pareltje deze film

Mav Damian

Avatar

Zeker een zeer goede film, maar niet de beste Del Toro film die ik gezien heb.

Spider-fan

Avatar

Dat ie vroeg of laat Oscars ging winnen, verbaast me niet echt, zeker niet na Pan's Labyrinth, wat wel de doorbraak was naar ook het niet-horror publiek.
Wel jammer en ongewoon dat er geen audiocommentaar is, die doet hij altijd. Die van Crimson Peak vlóog ook weer om. Sommige audiocommentaren zijn wat herhalend, maar hij heeft altijd een interessante mix van genre-historie, persoonlijke anekdotes en de diepere betekenis achter de visuele details van zijn films die erg fascinerend is.

Robbepost

Avatar

Erg mooie film!
alleen die volgelopen badkamer had van mij niet gehoeven

Jan231

Avatar

Ik heb hem ook nog niet gezien. Denk dat ik de blu ray wel aanschaf.

Civilian Supreme

Avatar

Zeker niet Del Toro's beste, vond deze niet echt bijzonder en best wel overgewaardeerd.

Akke Moeka Hara

Avatar

Standaard beauty & the beast verhaal.
Werkelijk alles in die film heb je al eens gezien of is zo voorspelbaar.

Tycho Nestoris

Avatar

Erg goede film. Het was niet mijn favoriete film van 2017, maar wel zeer goed. Kan niet wachten op Del Toro zijn volgende film.

Steve-O

Avatar

wat een kutfilm

Master Of Films

Avatar

Alleen de 1e helft was echt sterk, maar daarna werd het te standaard en saai (helemaal voor een Del Toro).
Een keer gekeken en dat is meer dan genoeg voor mij.
Gelukkig heeft Del Toro pareltjes zoals Crimson Peak, El laberinto del fauno & de Hellboy films afgeleverd.

Wat ik ook vind van The Shape of Water, ik ben wel blij voor Del Toro dat hij een regie Oscar heeft gewonnen.

Saraaaz

Avatar

Kijk alleen op deze site >>>

ThomasOMalley

Avatar

Goede film.
Inderdaad wat voorspelbaar doordat de strekking van het verhaal al bekend is, maar dat heeft Dances with Wolves of The Last Samurai ook niet belemmerd.

Mav Damian

Avatar

Mwoa die scene dat ze sex wou hebben met die amfibisch wezen was iets niet dat ik (dan toch) direct voorspelde
Wat mij wel een beetje stoorde is dat die vis-man goddelijk krachten heeft. Vond dat ze daar makkelijk mee afkomen.

Effie

Avatar

@Mav: Hahaha klagen over goddelijke krachten bij een visman, hoe hypocriet wil je het hebben?!? Op deze site lees ik in de reacties niets anders dan lofzang en hulde over werkelijke elke compleet zwakzinnige Marvel-film die er dagelijks verschijnt, met hun idiote figuren die met geen atoombom kapot zijn te krijgen, en dan zijn de goddelijke krachten van de visman ineens te veel? Nou moet je toch echt ophouden zeg! Ongelofelijk...
Nog even over de film: ziet er prachtig uit, maar verhaal was niet heel bijzonder.

NieuwsFilm

meest populair