The Shape of Water: Creating a Fairy Tale for Troubled Times [Boek]

De Oscarwinnaar, prachtig in beeld.

Bram de Groot 11 maart 2018 13:05 in Filmboek
Auteur: Gina McIntyre | Uitgever: Insight Editions | Druk: 1 | Pagina's: 160 | Release: December 2017 | Uitvoering: Hardcover | ISBN: 978-1683832256

Een week geleden zag Guillermo del Toro dat zijn film The Shape of Water vier van de dertien Oscarnominaties verzilverde. Dit was de bekroning op het werk dat hij verzette, samen met een sterke cast en uiteraard heel veel mensen achter de schermen. Het boek The Shape of Water: Creating a Fairy Tale for Troubled Times laat vooral het laatste zien; het harde en vaak onzichtbare werk van vele gepassioneerde vakmensen.

Het boek start (als gebruikelijk bij dit soort uitgaven) met een voorwoord van de regisseur zelf. Del Toro vertelt onder meer dat hij op zijn zesde jaar de film Creature from the Black Lagoon zag. Hij vond een bepaalde scène met het monster en actrice Julie Adams "ware cinema; ware poezie van monsters" en dit bewijst de passie voor film van de Mexicaanse regisseur die al prachtfilms afleverde als Pan's Labyrinth en Crimson Peak. Na het voorwoord is er een introductie met de titel 'A "Fish-Man Out of Water" Romance', van auteur Gina McIntyre die haar eerste filmboek lijkt af te leveren.


Act 1: The Characters

Het eerste volwaardige hoofdstuk 'Act 1: The Characters' geeft speels een introductie van Eliza Esposito (Sally Hawkins), Zelda Fuller (Octavia Spencer), Richard Strickland (Michael Shannon), Giles Dupont (Richard Jenkins) en Dr. Robert Hoffstetler (Michael Stuhlbarg). In dit hoofdstuk zien we veel foto's en concept-art van de belangrijkste personages. Deze worden begeleid met quotes van cast en crew en uiteraard in het specifiek de acteurs zelf. Fraai is dat er middels losse vellen biografieën zijn toegevoegd, die door Del Toro zijn verzonnen.
Act 2: Creating the Creature

Het tweede deel gaat over het realiseren van het filmmonster. Uiteraard zijn er quotes van ontwerpers en Del Toro, maar de vele prachtige foto's en concept-art trekken uiteraard het oog. De maquettes zijn van groot tot klein en beplakt op mensen. Uiteraard is er ook veel op de computer uitgewerkt om het nog niet uitgedachte monster te zien bewegen. Al snel komt acteur Doug Jones in beeld, die zich in het pak moest wurmen en te maken kreeg met flink wat make-up. Jones is uiteraard ook bekend van het gelijksoortige wezen Abe Sapien uit Del Toro's Hellboy. Ook wordt uitgelegd en in beeld gebracht dat het wezen werd aangevuld met computeranimaties, iets dat waarschijnlijk mooier in beeld komt via de featurettes op de toekomstige Blu-ray uitgave.
Act 3: The Production

En dan de voor een Oscar bekroonde productie (design). Hier wordt duidelijk hoe de jaren 60-setting werd gerealiseerd. Via concept-art en de werkelijke realisatie wordt gelijk duidelijk hoeveel werk hierin heeft gezeten. Vele details uit de ontwerpen zijn meegenomen; veelal zaken die je tijdens het bekijken van de film niet eens opvallen. Er wordt ook ingezoomd op specifieke zaken, zoals de prachtige scènes in het lab, in de badkamer, de taartenwinkel, de dansscène en uiteraard het slot (onder water). Ook wordt er stilgestaan bij de muziek van Alexandre Desplat, ook goed voor een Oscar.
Pagina's uit Del Toro's persoonlijke dagboek

Fraai aan het boek is dat er pagina's uit Del Toro's persoonlijke dagboek verspreid zijn door het boek, met aantekeningen en tekeningen voor de film. Dit maakt het boek extra speels, naast uiteraard flink wat foto's van voor en achter de schermen.


Met dank aan uitgever Insight Editions voor het recensie-exemplaar. Het boek is onder meer verkrijgbaar bij Bol.com.

NieuwsFilm