nu in de bioscoop

Pan's Labyrinth (2006)

Open the door to another world and an exciting new vision in cinema

Del Toro maakt er met deze filmische aanklacht tegen het fascisme vooral een visueel feest van.
play

8,5 details

  • 118 Min
  • Drama
  • Fantasy
  • Oorlog
  • Spanje
  • Mexico
  • Verenigde Staten
118 Min Spanje

In 1944, na de zege van Franco, verhuizen de 12-jarige Ofelia en haar zwangere moeder naar een landelijk gebied in Noord-Spanje, waar ze bij Ofelia's strenge en keiharde stiefvader Kapitein Vidal komen wonen. Met zijn leger vecht de meedogenloze Vidal tegen de rebellen die in de bossen leven. In deze barre omstandigheden ontmoet Ofelia op een nacht een mysterieuze faun. Deze vertelt haar dat ze eigenlijk een prinses is en dat ze zich kan bewijzen als ze drie belangrijke opdrachten uitvoert.

Alt titel
El Laberinto del fauno
Regie
Guillermo del Toro
Cast
Doug Jones, Sergi López, Maribel Verdú, Ivana Baquero, Manolo Solo, Roger Casamajor, Ã?lex Angulo, Ariadna Gil, Ivan Massagué, Gonzalo Uriarte, César Vea, Francisco Vidal, Eusebio Lázaro, Lina Mira, Juanjo Cucalón.
Budget
$ 19.000.000
Opbrengst
$ 83.258.226
Release
27.05.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: Guillermo del Toro | Cast: Ariadna Gil (Carmen Vidal), Ivana Baquero (Ofelia), Sergi López (Kapitein Vidal) e.a. | Speelduur: 112 minuten | Jaar: 2006

Een sprookje voor volwassenen, dat was de opdracht die de Mexicaanse Guillermo del Toro zichzelf gaf voor zijn zesde speelfilm. Het idee voor Pan’s Labyrinth had Del Toro al voor hij begon te schrijven aan zijn debuutfilm Cronos uit 1993, maar hij wilde dit project precies maken zoals hij het in zijn hoofd had en geen concessies doen aan de uitvoering. De Mexicaan wachtte dus al die jaren op het noodzakelijke budget om zijn ultieme sprookje te creëren. Nu het zover is, wordt het wachten gedeeltelijk beloond, want Pan’s Labyrinth is in ieder geval Del Toro’s mooiste geworden met drie terechte Oscars voor make-up, camerawerk en art direction.

Al had publiekslieveling Guillermo del Toro, eerder verantwoordelijk voor onder andere The Devil’s Backbone, Blade II en Hellboy, het idee al jaren laten borrelen en gisten, het kostte hem en zijn team uiteindelijk een jaar voorbereiding, vier maanden draaien en een half jaar postproductie voordat Pan’s Labyrinth gereed was. Voor deze even lieve als bizarre mix van horror, fantasy en drama werden bijvoorbeeld 34 verschillende sets gebouwd om zo het donkere uiterlijk zo precies mogelijk onder controle te houden. Niets werd aan het toeval overgelaten. Met scherp oog voor detail, kleurgebruik en vormgeving zijn Del Toro en zijn team erin geslaagd om een geheel op zichzelf staande sprookjeswereld te creëren die, zoals het klassieke sprookjes betaamt, afwisselend de vorm van een onschuldige droom en een monsterlijke nachtmerrie aanneemt.

videotrailers & clips

alle artikelen (9)

Pan's Labyrinth Nieuwsberichten

Laatste reacties

Bilbo

"...Mijn oren en ogen waren enorm gelukkig met deze film!..."

horizon

"...Moet gewoon even reageren hier. El Laberinto del fauno is gewoonweg een prachtig gemaakte film. Een......"

jimbeam

"...Prachtige film. Galmd nog een lange tijd bij me na. In het wisselend decor van werkelijkheid en fan......"

Pan's Labyrinth

acties