De trailer van de fantasy-klassieker 'Pan's Labyrinth' hield werkelijk iedereen voor de gek

De trailer van de fantasy-klassieker 'Pan's Labyrinth' hield werkelijk iedereen voor de gek

De trailer van 'Pan's Labyrinth' gaf ons een heel ander beeld van de film.

Trailers zijn gemaakt om het publiek warm te krijgen om een film te gaan zien. Vaak krijg je een mooi beeld van wat je kan verwachten van de film, maar soms kan een trailer je ook voor de gek houden zoals het geval was bij Pan's Labyrinth.

Pan's Labyrinth uit 2006 is geschreven en geregisseerd door Guillermo del Toro, die het verhaal beschouwt als een parabel, beïnvloed door sprookjes. Het adresseert en zet thema's voort die verband houden met zijn film uit 2001, The Devil's Backbone, waarvan Pan's Labyrinth volgens Del Toro een spirituele opvolger is.

Verhaal
Pan's Labyrinth vindt plaats in Spanje in de zomer van 1944, tijdens de vroege Franco-periode, vijf jaar na de Spaanse Burgeroorlog. Het verhaal verweeft deze echte wereld met een mythische wereld die draait om een overwoekerde, verlaten doolhof en een mysterieus faunwezen, waarmee het hoofdpersonage, Ofelia (Ivana Baquero), in contact komt.

Ofelia's stiefvader, de Falangistische kapitein Vidal (Sergi López), jaagt op de Spaanse Maquis die vechten tegen het Franco-regime, terwijl Ofelia's zwangere moeder steeds zieker wordt. Ofelia ontmoet verschillende vreemde en magische wezens die centraal worden in haar verhaal, terwijl ze door de beproevingen van de oude doolhoftuin wordt geleid.

Trailer
In de trailer van Pan's Labyrinth zien we beelden van Ofelia, een jong meisje dat haar sombere leven ontvlucht door een sprookjeswereld binnen te gaan. Het lijkt op een echte fantasyfilm vol mythische wezens, een beetje zoals een sprookje. Bij de beelden is er een voice-over te horen die in het Engels vertelt over Ofelia.


Maar wanneer je dan de film te zien krijgt, lijkt die helemaal anders dan wat je zou denken wanneer je de trailer ziet. Het is meer een psychologische horrorparabel met invloeden van sprookjes. Pan's Labyrinth is een ietwat angstaanjagend verhaal over fascisme en geen kinderfantasie-avontuur. Tot aan het einde van de film is de toon veel somberder dan deze trailer suggereert.

Niet Engelstalig
Daarnaast is Pan's Labyrinth helemaal niet in het Engels maar in het Spaans. Net als bij musicals zullen veel trailers, die zijn gemaakt voor Engelssprekende markten, het feit verbergen dat een buitenlandse film ondertiteld is door alleen clips zonder dialoog te tonen. Hier, net als in andere trailers, valt het aan een diepe stem om een alternatieve betekenis te geven aan wat we zien.


De film maakt gebruik van ondertiteling voor de vertaling naar andere talen, waaronder ook het Engels. Del Toro schreef ze zelf, omdat hij teleurgesteld was in de ondertiteling van zijn vorige Spaanstalige film, The Devil's Backbone. In een interview zei hij dat de ondertiteling van The Devil's Backbone "voor de denkende gehandicapten" waren en "ongelooflijk slecht". Hij werkte aan de ondertiteling gedurende een maand samen met twee andere mensen en zei dat hij niet wilde dat het voelde alsof je naar een ondertitelde film kijkt.

Kijken?
Pan's Labyrinth werd uiteindelijk een klassieker, die verscheidene prijzen in de wacht sleepte waaronder 3 Oscars. Het beleefde haar première op het Filmfestival van Cannes in 2006 waar het een staande ovatie kreeg van 22 minuten. Het wordt beschouwd als een van de beste films ooit gemaakt.


Pan's Labyrinth is niet te vinden op de verschillende streamingdiensten, maar je kan de film wel kopen en huren op onder andere Prime Video en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair