Waarom ook niet: James Cameron gaat voor nieuwe 3D-revolutie

Cameron: Hollywood heeft 3D een slechte dienst bewezen.

In 2009 wist James Camerons Avatar zich te onderscheiden en volop te profiteren van de enorme 3D-hype. De film vulde maandenlang de bioscoopzalen met mensen die nieuwsgierig waren naar de bioscooprevolutie. Nu bijna 10 jaar later is de 3D-bril een verplichting en voegt deze in de meeste gevallen weinig toe. Cameron houdt echter vertrouwen en belooft een nieuwe revolutie!

Tijdens het evenement Vivid light festival in Sydney nam Cameron deel aan een Q&A-sessie en hij zei onder meer dat "Hollywood 3D een slechte dienst heeft bewezen door post-conversie te omarmen" en dat de "productietechnologie in feite tot stilstand is gekomen vanaf ongeveer drie of vier jaar geleden." Met Avatar 2 en de aansluitende delen hoopt Cameron een grote impuls te geven aan de 3D-tech:


"Ze zullen, voor zover ik kan, gemaakt worden met de beste 3D als mogelijk. Dat betekent dat we ook samenwerken met de mensen van Dolby Cinema. Zij hebben een projectiesysteem met een hoog dynamisch bereik ontwikkeld die enorm veel [16 foot-lamberts] licht op een 3D-scherm via de bril kan plaatsen. Dit is revolutionair. Normaal gesproken heb je veel minder licht [3 foot-lamberts]. Zestien is wat je zou moeten zien. Dat is hoe films eruit moeten zien."

Eerder sprak Cameron over brilloos-3D, maar dat is nog een stap te ver. Eerst moet het lichtniveau omhoog:


"We moeten eerst de uitrol van deze laserprojectiesystemen meemaken, zodat we 3D volledig kunnen waarderen via een bril. Daarna hebben we de introductie van autostereoscopische schermen nodig - grote paneeldisplays, waarbij je helemaal geen bril nodig hebt. Je hebt meerdere kijkhoeken en zo. Iedereen die gek is op 3D weet waar ik het over heb. Het is allemaal mogelijk. Het is meer een kwestie van of het zal gebeuren of niet."

"Ik garandeer een ding," zei de regisseur. "Avatar 2, 3, 4 en 5 zullen allemaal in 3D verschijnen en ze zullen er prachtig uitzien."

We zien vanaf 18 december 2020 of Cameron zich aan zijn woord houdt. Dan verschijnt namelijk Avatar 2. Avatar 3 verschijnt een jaar later en als deze films goed scoren, moeten Avatar 4 en Avatar 5 op 20 december 2024 en respectievelijk 19 december 2025 in de 3D-zalen te zien zijn.

NieuwsFilm

meest populair