Scarlett Johansson en 'Rub & Tug' nu al onder vuur

Scarlett Johansson en 'Rub & Tug' nu al onder vuur

Mag de actrice wel een transgender man spelen?

In de eerste nieuwsberichten over Rub & Tug, de nieuwe film met Scarlett Johansson, werd nog gesproken over Jean Marie Gill als de persoon die zij gaat spelen, een vrouw die zich als man verkleedde om mee te kunnen in de door mannen gedomineerde onderwereld van Pittsburg.

Al snel werd echter duidelijk dat het hier niet zomaar om een vrouw die zich verkleedde ging, maar om een zeer waarschijnlijk transgender man die begraven werd als Dante 'Tex' Gill en in ieder geval zijn volwassen leven als man leefde.

Dus kreeg Scarlett Johansson al snel kritiek dat ze als cisgender vrouw die rol niet zou moeten aannemen. Ze krijgt de termen 'transface' en 'ciswashing' naar haar hoofd gegooid. Transgender actrices Trace Lysette en Jamie Clayton klommen op social media in de pen om hun onvrede te uitten, die deels voortkomt uit het feit dat transgender acteurs en actrices nooit de kans krijgen om iets anders dan transgender rollen te spelen. De andere kritiek is dat de eerste berichten over de film de indruk wekken dat de transgender Gill kennelijk als een cisgender rol wordt gepresenteerd, zodat Scarlett Johansson haar in plaats van hem zou kunnen spelen.

Er werd olie op het vuur gegooid door de reactie van een vertegenwoordiger van de actrice, die de criticasters afwees en verwees naar de vertegenwoordigers van Jeffrey Tambor, Jared Leto en Felicity Huffman, allen acteurs die prijzen wonnen voor het spelen van transgender personen. Allicht niet de handigste reactie, gezien Jared Leto spijt betuigd heeft voor zijn rol en Jeffrey Tambor ontslagen werd uit die rol temidden van beschuldingen van seksueel misbruik van transgender personen op de set.

Wat de invloed van deze kritiek op de uiteindelijke film Rub & Tug zal zijn, moeten we nog zien. Scarlett Johansson werd al eerder beschuldigd van 'whitewashing' toen zij de hoofdrol kreeg in Ghost in the Shell, de speelfilmremake van de Japanse animatieklassieker. Het floppen van die film werd vorig jaar deels aan die kritiek toegeschreven.



NieuwsFilm

meest populair