Algemeen

PR-man Sharon promoot Munich

door MovieInsider op 20.12.2005 om 10:23 in Algemeen
Om reclame te maken voor zijn nieuwe film Munich heeft regisseur Steven Spielberg Eyal Arad, de pr-man van de Israëlische premier Sharon, ingehuurd. Arad zal de film in eigen land promoten. Munich kan deze reclame wel gebruiken, aangezien veel Israëli's vrezen dat de film pro-Palestijns is.

Munich gaat over de nasleep van het gijzeldrama tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München. Toen werd een groep Israëli's door Palestijnen gegijzeld en kwamen uiteindelijk elf Israëlische atleten om het leven. De film van Spielberg richt zich vooral op de rol van de Israëlische veiligheidsdienst, de Mossad, die na de gijzeling acht vermoedelijk bij de gijzeling betrokken Palestijnen opspoorde en executeerde. Israël heeft nooit officieel erkend daartoe opdracht te hebben gegeven.

Munich, die eind december in Amerika in première gaat en een maand later in Nederland te zien is, is al voor de release een omstreden productie. Spielberg baseerde de film op het boek Vengeance van de Canadese journalist George Jonas. Jonas schreef het boek na gesprekken met Juval Aviv, die zichzelf aanwees als leider van het Mossad-team dat de executies uitvoerde. Deze claim is echter nooit door andere bronnen bevestigd.

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Steve Harwin

Avatar

Laatst was er in het kader van deze film (?) een documentaire op Nederland 1 waarin de rol van de Mossad en hun opsporingsacties verder uit de doeken werd gedaan. Daarin werd gesteld dat er een behoorlijk aantal Palestijnen zijn gedood omdat ze mogelijkerwijs te maken hadden gehad met het drama bij de Olympische spelen. Achteraf bleek dat er daarvan vermoedelijk maar 1 Palestijn daadwerkelijk iets met de aanslag te maken had gehad...
En vanzelfsprekend zijn er nooit excuses gemaakt van Israelische zijde.

Dit is niet bepaald de eerste keer dat Israeli's bang zijn om slecht uit de bus te komen in een verhaal over het joodse volk; over de Passion van Mel Gobson was ook het nodige te doen.

Wat een hypocriet gezeur allemaal! Alsof wij Nederlanders massaal gaan klagen als er een film over de slavenhandel van de gouden eeuw wordt uitgezonden. Of over collaborerend Nederland in WOII. Of over de uitbuitpraktijken in de kolonies (zie bijv. Max Havelaar).
Dan kijk ik liever naar Sacha Baron Cohen met zijn "throw the jew down the well" . Smiley face

Misschien moeten die vele Israeli's zich eens bedenken dat Spielberg zelf ook niet echt bepaald katholiek is.

mercapto

Avatar

Ach, ik ken wel meer mensen die films maken waarbij ze "hun eigen volk" door de mangel halen.....

nieuwslaatste nieuws

meest populair