Algemeen

Meer boze vingers naar Spielberg

door MovieInsider op 30.12.2005 om 12:48 in Algemeen
De Palestijn Mohammed Daoud is boos op regisseur Steven Spielberg. Daoud, het brein achter de gijzeling tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München waarbij elf Israëlische atleten om het leven kwamen, vindt Spielbergs nieuwe film Munich te eenzijdig.

Volgens Daoud had Spielberg, die Munich zijn 'gebed voor vrede' noemt, zich meer moeten richten op de Palestijnse kant van het verhaal. Het feit dat Spielberg Daoud niet heeft geraadpleegd voor de film, neemt de Palestijn hem ook kwalijk. 'Als hij werkelijk een gebed voor de vrede had willen maken, had hij naar beide kanten moeten luisteren en de waarheid moeten weergeven, in plaats van alleen de Zionisten te dienen', zei Daoud, die de film overigens nog niet gezien heeft, tegen Reuters.

Munich is ook in Israël onderwerp van kritiek. Veel Israëli's zijn bang dat Munich, een film die zich concentreert op de betrokkenheid van de Israëlische veiligheidsdienst bij de executie van acht Palestijnen, juist te pro-Palestijns is. Om de film in Israël te promoten nam Spielberg onlangs zelfs de pr-man van de Israëlische premier Sharon in dienst. Munich is in Amerika al uit en draait vanaf eind januari ook in de Nederlandse bioscopen.

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Lord Voldemort

Avatar

Mohammed moet niet zo triest doen en geen mensen gijzelen. Spielberg is een van de beste regisseurs... dus... tja... die heeft meer fans dan een gijzelaar. Smiley face

Thiver

Avatar

Ach, je doet het toch nooit goed. Als Spielberg zich had geschikt naar de eisen van meneer Daoud had hij waarschijnlijk weer het verwijt gekregen te veel sympathie te tonen voor de palestijnen...

ikwilhet

Avatar

Kritiek van links, kritiek van rechts, dus dan zal de film wel ergens in het midden zitten Smiley face

Er was ook kritiek op de inhoud, want behalve de gijzelingsactie zelf, schijnt er weinig waarheid te zitten in de rest van het verhaal. Das toch wel lullig voor zo'n "inhoudelijke film" :(

j.o.r.i.s

Avatar

Lijkt mij toch niet zo prettig om zo'n Mr Daoud tegen je hebben.:}
Maar het is wel een beetje raar Dat hij al kritiek heeft voordat hij de film uberhoud gezien heeft.

Arthaum

Avatar

[sarcasme]Ja, ik heb enórm veel respect voor de palestijnse kant van het verhaal! Natuurlijk is het dan ok om sporters te geizelen en neer te schieten! Die palestijnen hebben tog ook problemen! Dan kun je niet anders dan onschuldige mensen gijzelen en ze koelbloedig vermoorden...[/sarcasme]

b4rt...

Avatar

Ik trek me dus niets van dit commentaar aan... Het lijkt mij een indrukwekkende film en ik ga hem dus ook zeker zien!

Metsada

Avatar

Ben dr zeer benieuwt naar, ik heb het boek over dit drama gelezen (Nederlandse titel is 'Wraak') en het sprak me zeer aan, zeker omdat het een heel erg menselijke kant laat zien van het hitteam dat door Israel was ingeschakeld, vooral hun twijfels omdat ze er achter komen dat zelfs terroristen mensen zijn... Anyway, je hoeft ze nog niet op de koffie te gaan uitnodigen om eens te bespreken hoe ze er het beste af kunnen komen in een film. Ronduit belachelijk.

Quatermain

Avatar

De Palestijn Mohammed Daoud.................. tja zielig!

Gods Lonely Man

Avatar

'Als hij werkelijk een gebed voor de vrede had willen maken, had hij naar beide kanten moeten luisteren en de waarheid moeten weergeven, in plaats van alleen de Zionisten te dienen', zei Daoud, die de film overigens nog niet gezien heeft, tegen Reuters.

right...

lekker kortzichtig idd :N

Breug

Avatar

Gods Lonely Man "right...

lekker kortzichtig idd :N"


Denk ook dat hij niet terugkomt op zijn uitspraak nadat hij eventueel de film heeft gezien. Extremisten zijn meestal vrij standvastig.

Saldiac

Avatar

De film is overigens uitstekend werk van Spielberg, waarmee hij het misbaksel van "War of the worlds" redelijk mee wegpoetst.
Ik vond de film niet bepaald pro-Israel maar zeker ook niet pro-Palestina.
De extremisten onder ons missen nu eenmaal de nuance om het ook eens van een andere kant bekijken.
Kan de film eenieder aanraden, tis een adembenemende rit die niet op het platte sentiment gericht is.

Aardig detail is de kleine subplot omtrent een Nederlandse dame...

nieuwslaatste nieuws

meest populair