Rotten Tomatoes past critici-criteria aan na kritiek voor meer diversiteit

Rotten Tomatoes past critici-criteria aan na kritiek voor meer diversiteit

Podcasts en YouTube-recensies zijn nu ook welkom!

Voor veel bioscoopbezoekers is het bekende recensieplatform Rotten Tomatoes een onmisbare bron geworden. Na aanhoudende kritiek over het functioneren van het platform heeft Rotten Tomatoes besloten om zijn systeem enigszins te wijzigen. Centraal staat het doel om meer diversiteit onder de deelnemende reviewers te bewerkstelligen.

Als filmliefhebber zul je Rottentomatoes.com ongetwijfeld kennen. De site verzamelt recensies van allerlei bronnen en combineert de bijbehorende beoordelingen tot een score. De impact die Rotten Tomatoes heeft op de financiële prestaties van een film kan groot zijn. De site heeft nu bekendgemaakt dat de criteria om als recensent onderdeel uit te kunnen maken van de Tomatometer worden gewijzigd. De afgelopen maanden zijn er al diverse voorbereidingen getroffen.

Wat gaat er veranderen?
Vanaf nu hebben niet alleen geschreven recensies invloed op de Rotten Tomatoes-score van een film, maar ook podcasts en videorecensies. Daarnaast kunnen internationale critici zich nu ook aanmelden voor het platform. Nu worden vaak alleen de recensies van de grotere bladen en websites als Vulture en The Hollywood Reporter meegewogen, maar door deze nieuwe aanpassingen is het niet langer meer van belang voor welke bron een filmjournalist precies schrijft. Rotten Tomatoes zal zich vanaf nu dus meer toespitsen op individuele filmcritici.

Meer diversiteit
De afgelopen maanden heeft Rotten Tomatoes al honderden nieuwe recensenten verwelkomd. Daarmee is de hoeveelheid recensenten dus groter én diverser geworden. In het verleden kreeg Rotten Tomatoes nog weleens de kritiek dat de recensies vooral werden geschreven door witte mannen (al is dat wellicht meer de schuld van hun werkgevers). Met deze nieuwe aanpak hoopt Rotten Tomatoes dat meer mensen zich kunnen vinden in de scores. Een groter publiek wordt nu immers vertegenwoordigd.

Stimuleren van het vak
Om het vak van filmcritici extra te stimuleren heeft Rotten Tomatoes, onderdeel van Fandango, een potje van 100.000 dollar klaarstaan om critici te kunnen sturen naar filmfestivals. De entreeprijzen voor vakjournalisten zijn vaak erg hoog en niet voor elk medium te betalen. Een kwart van dat bedrag is inmiddels al uitgedeeld voor het Toronto International Film Festival.

NieuwsFilm

meest populair