Featured

Wat gaat er mis met de 'Star Trek'-films?

Hoe staat het ervoor met de franchise?

door Jim Pedd om 20:15 in Featured
Sinds regisseur J.J. Abrams ons in 2009 een reboot bracht van de Star Trek-franchise, is deze weer springlevend. In 2016, toen Star Trek Beyond uitkwam, vierde de franchise zelfs zijn vijftigste verjaardag. Ondertussen is er met Star Trek: Discovery een nieuwe serie en wordt er gewerkt aan meer materiaal. Maar de geplande vierde film lijkt er misschien wel niet te komen. Wat gaat er mis?


Een vierde vervolg
In juli 2016 werd bekend gemaakt dat er een vierde film in de franchise zou komen. Zowel Chris Pine als Zachary Quinto hadden voor die tijd al getekend voor de productie, maar nu was ook bekend dat Chris Hemsworth zijn rol als George Kirk - de pa van Pines James T. Kirk - opnieuw zou spelen. In deze vierde film zou James zijn vader eindelijk ontmoeten en zouden de twee een interessant avontuur beleven.


Ruwweg een maand later bleek dat ook de andere castleden getekend hadden voor de nieuwe film. Ook maakte Paramount bekend dat producenten J.J. Abrams en Lindsey Weber, evenals schrijvers J.D. Payne en Patrick McKay terug zouden keren. Alleen Anton Yelchin, die bij een ongeluk om het leven kwam, zou niet terug keren en zijn personage, Chekov, werd ook niet opnieuw gecast.


Springlevende franchise - of toch niet?
Met de komst van Star Trek Beyond leek de franchise in 2016 springlevend. Dat kwam ook doordat televisiezender CBS besloot een eigen streamingdienst te lanceren, waarop de eerste nieuwe serie in de franchise sinds het tegenvallende Star Trek Enterprise in 2004 eindigde, een feit werd. Maar waar alles goed leek, zat het Beyond toch echt tegen.


De film van regisseur Justin Lin had te maken met wat opmerkelijke marketing. Paramount deed vrijwel niets met het feit dat de film uitkwam ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de franchise en de boel werd wel heel laat opgestart. Slechts een paar maanden voor release kwam de eerste trailer uit en die gaf ook nog eens de indruk dat de film een dertien-in-een-dozijn actiefilm zou worden. Dat bleek bepaald niet te kloppen: het was een echte liefdesbrief aan de oorspronkelijke serie. Maar dat kwam niet over in de marketing, waardoor de box office prestaties behoorlijk tegenvielen.


Besparingen op het budget
Met een productiebudget van 185 miljoen dollar, was er veel nodig om van Star Trek Beyond een box office succes te maken. De vuistregel is over het algemeen dat een film tweemaal zijn budget moet opbrengen, wil de studio quitte spelen. Beyond bracht echter slechts 343 miljoen dollar op aan de wereldwijde box office. Dat was het minste van alle drie de rebootfilms; in 2009 bracht Star Trek namelijk 385 miljoen dollar op (met een budget van 150 miljoen dollar), en Star Trek Into Darkness strandde met een budget van 190 miljoen dollar op 467 miljoen dollar. Niet gek dus dat Paramount besloot om het budget van Star Trek 4 nog eens onder de loep te nemen.


Om die reden werden nieuwe gesprekken gestart met de castleden. Die hadden wel een contract, maar de studio wil graag besparingen, om ervoor te zorgen dat de film goedkoper is en er makkelijker winst gemaakt kan worden. De onderhandelingen met acteurs Chris Pine en Chris Hemsworth lopen echter zo stroef, dat deze precies een maand geleden stopgezet werden. Voor de duidelijkheid: ondanks dat er contracten zijn, wil Paramount de film alleen maken als het budget omlaag gebracht kan worden. Dat betekent dat de castleden in moeten leveren op hun salarissen, iets wat Pine en Hemsworth niet zo zien zitten. Naar verluidt zouden de andere castleden iets bereidwilliger zijn en wel willen inleveren.


Nog altijd in de maak
Wat er ook te gebeuren staat met Pine en Hemsworth, insiders laten aan The Hollywood Reporter weten dat Star Trek 4 nog altijd prioriteit heeft binnen de studio. Dat betekent dat de film er sowieso wel zal komen, maar dat er mogelijk gekeken wordt naar vervangers voor Kirk en zijn vader. Anderzijds lijkt dat geen goede weg voorwaarts: de chemie tussen de castleden is wat de rebootfilms zo mooi maakt en het hercasten van twee hoofdrolspelers is zo bezien niet het beste plan.


Momenteel werkt S.J. Clarkson als eerste vrouwelijk regisseur in de filmfranchise aan de vierde film en is het de bedoeling om snel verder te kunnen gaan. Zodra er nieuws is, lees je dat uiteraard op Filmtotaal. Voordat de film er komt, is er natuurlijk genoeg om naar uit te kijken. In januari gaat bijvoorbeeld het tweede seizoen van Star Trek Discovery van start en er wordt gewerkt aan een nieuwe serie met Patrick Stewarts Jean-Luc Picard. En dan is er nog dat geheimzinnige R-Rated project van Quentin Tarantino...

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

meanrat

Avatar

het was een echte liefdesbrief aan de oorspronkelijke serie


Ja, de eerste film was dat. Maar Star Trek Beyond was toch echt een 13-in-een-dozijn actiefilm. Bordkartonnen personages. Onwerkelijke stunts op de motor. Nee, Beyond faalde op andere fronten dan de marketing campagne. Het was gewoon een slechte film.

Met Star Trek Discovery heeft de franchise wel eindelijk iets goeds in handen. En dat valt te merken. De serie wordt bejubeld en geeft ons een heel andere sfeer binnen hetzelfde universum. En ik denk dat ook dit een rol speelt binnen de twijfel die heerst over Star Trek 4. Want je hebt eigenlijk nu twee totaal verschillende stijlen. Het rauwe en duistere van Discovery of de jonge populaire actievolle Star Trek films. Ik heb het idee dat ze bij Paramount liever gaan voor de Discovery variant en ze meer aandacht willen geven aan Discovery en de nieuwe aankomende serie met Jean Luc Picard.

Het enige pluspunt aan Star Trek 4 is de vrouwelijke regisseur. Want als het er dan toch van komt hoop ik dat een vrouw wel wat meer diepgang weet aan te brengen in de Star Trek films. Want als de nieuwe franchise (films) ergens in verschilt met die van de vorige dan is het wel diepgang. Die is namelijk tot nu toe erg afwezig.

Darthmar

Avatar

De reboots zijn gewoon scifi actiefilms i.p.v. Star Trek films. En ik moet zeggen dat ik me er wel mee hebt vermaakt maar in Beyond gingen ze over de top met dat ruimtestation dat belachelijk groot was.
Star Trek Discovery is, naar wat ik er van hebt gezien en gelezen, niet mijn ding.

Thiver

Avatar

Toevallig afgelopen week deze video bekeken, waarin netjes wordt uitgelegd hoe het deze franchise de afgelopen tien jaar is vergaan. Daarbij treedt een gebruikelijk franchiseprobleem bij op: toenemende budgetten en minder opbrengst. Op basis van het laatste deel zou je moeten concluderen dat de franchise niet langer levensvatbaar is, zeker nu Paramount dik in de rode cijfers staat. Op dit soort momenten valt Hollywood normaal gesproken terug op de Police Academy Equation, maar door een verslaving aan 'brand recognition' zou het ook prima kunnen gebeuren dat men toch doorzet in de hoop dat het tij ditmaal zal keren...

chefry1983

Avatar

Ik vind alle 3 de reboot films prima van kwaliteit en hoop dan ook dat er een 4e deel komt

Sunspot

Avatar

Deel 1 was solide, deel 2 echt vet, gewoon goed. Beyond was teleurstellend, denk ook dat de trailers niet hebben geholpen, juist bij deze film, had ook het idee dat het een standaard 13 in dozijn zou zijn.

Maar dan nog, was gewoon niet veel aan allemaal.

Maar ze kunnen toch gewoon doorgaan, geef Pine wat meer geld, minder budget voor film.

Star Trek hoeft niet per se zo duur te zijn.

Gigan72

Avatar

Wat zou het toch cool zijn als Patrick Stewarts Jean-Luc Picard in die Star Trek film van Tarantino zit.

Een R Rated The Next Generation ST film..

Gigan72

Avatar

De eerste 2 van J.J. echt goed
Beyond was zeker niet slecht maar hij was anders meer als de serie vindt ik maar nog steeds een prima Star Trek film.
Dus zie graag een deel 4

Sunspot

Avatar

^

First Contact!

Zo vet, beste ST film, beste crew, geoed verhaal, redenen, Picard, Data zo leuk gedaan, Borg, gewoon alles.

GEwoon alles eigenlijk.

NieuwsFilm

meest populair