Russische trollen pleegden aanval op 'Star Wars: The Last Jedi'

Russische trollen pleegden aanval op 'Star Wars: The Last Jedi'

Ook extreem rechts zou er voordelen in hebben gezien.

Na het veilige en vermakelijke Star Wars: The Force Awakens en het meer dan redelijke Rogue One verscheen verleden jaar december Rian Johnsons Star Wars: The Last Jedi. De film kreeg enorm veel kritiek en nog steeds wordt de film flink bekritiseerd. Volgens een onderzoek zou maar liefst de helft van alle online kritiek bij release afkomstig zijn van onder meer Russische trollen.

Uit een onderzoek van Morton Bay van The University of Southern California blijkt dat de helft van alle online kritiek een politieke lading had. De kritiek werd verspreid door "bots, trolls/sock puppets" of politieke activisten die extreem-rechts en de discriminatie van geslacht, ras of seksualiteit ondersteunen. Het doel was om de verdeeldheid in Noord-Amerika aan te tonen. Het zou vooral een strategisch zet zijn geweest van de Amerikaanse alt-rechtse beweging, evenals de Russische Federatie - aldus het onderzoek.

Overigens reageerde regisseur Rian Johnson al op het onderzoek:



Los van de kritiek was The Last Jedi op de meeste fronten een succes. Financieel deed de achtste sagafilm het uiterst sterk met een wereldwijde opbrengst van ruim $1,3 miljard. Op Rotten Tomatoes (9,1) en IMDb (7,2) scoorde de film prima en op schijf scoort VIII ook sterk door bijvoorbeeld beter te verkopen dan de kaskraker Black Panther.

NieuwsFilm

meest populair