Algemeen

Hoe Disney 'Star Wars' weer nieuw leven in wil blazen

Solo flopte helaas.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Jim Pedd om 22:30 in Algemeen
Disney ziet het dalende succes van de Star Wars-films met leden ogen aan. Hoewel. Zag. The Mouse House doet er alles aan om de interesse in de franchise weer nieuw leven in te blazen. Want na het monstersucces van Star Wars: The Force Awakens in 2015, brachten op Solo na alle films wel meer dan een miljard dollar op, maar lijkt het publiek langzaamaan onverschillig te worden.

De site The Blast stelt dat Lucasfilm en Disney nu volop inzetten op de serie The Mandalorian, om de franchise nieuw leven in te blazen. De bedoeling is dat de live-action serie op het streamingkanaal van Disney komt te staan. De hoop is dat fans dan massaal een abonnement nemen, al is het even de vraag of het publiek oververzadigd is geraakt als het hierop aankomt.

Sinds Solo niet genoeg opbracht om een succes genoemd te worden, is Disney er bang voor dat fans niet meer zo'n zin hebben in de franchise. Disney ceo Bob Iger gaf in een interview rond Solo nog toe dat het misschien iets teveel en te snel was, om elk jaar een nieuwe film uit te brengen. Daar kwam bij dat Solo slechts enkele maanden na de release van The Last Jedi uitgebracht werd.

Toch investeert Disney een kleine honderd miljoen dollar in de productie van live-action serie The Mandalorian. Zo hoopt men de franchise wel levend te houden, zonder elk jaar een nieuwe film uit te moeten brengen. Als straks Episode IX in de bioscoop te zien is geweest, zal het even duren voordat er weer nieuw materiaal in de bioscopen draait.

De komende jaren zullen dus een testcase zijn. Is de anderhalf jaar tussen Solo en Episode IX genoeg om iets te doen aan die desinteresse of niet? En doet het iets goeds om de tussentijd op te vullen met een serie? Wat denken jullie?

19 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

GinoD240

Avatar

Was ook te verwachten dat Solo flopte, dat heeft Disney te danken aan "The Last Jedi", want dat was de echhte flop, als je naar de kwaliteit van de film kijkt.De bezoeker wordt naar de film gelokt, om te kijken wat er na "The Force Awakens"gebeurt en wordt in feite met een dooie mus blij gemaakt...nou blij, niet echt .Ze hebben het zodanig verknalt met TLJ , dat je je bijna niet kunt voorstellen, wat Disney nog met Episode 9 aan moet.Deel 9 zal zodanig grandioos moeten overtuigen, om nog iets zinvols van de Sequel Saga te kunnen maken, ook het "tot op het Bot"uitmelken van de Star Wars Franchise, doet het Fenomeen niet echt veel goed.Star Wars heeft nu eenmaal gezonde pauzes nodig.Dat houdt het fris.Solo zie ik persoonlijk zeker niet als een flop, maar The Last Jedi , was eerder een fikse klap in het gezicht , voor de echte Star Wars doelgroep.De doorsnee filmkijker zal de film , misschien wel , vermakelijk gevonden kunnen hebben, maar Star Wars hoort veel meer te zijn dan dat, van een Magische "Roller-coaster ride " in The Last Jedi ... is echt geen sprake meer, dat het nog zoveel opgebracht heeft, zie ik meer als een fikse streek...een lokkertje, met Solo heeft Disney dan ook de verdiende terugslag gekregen, terwijl deze film inhoudelijk toch echt beter was.Gino Dekkers

Goov25

Avatar

Ik ben nooit een groot fan geweest, heb star wars 2 jaar geleden pas voor het eerst gezien. Zou dus ook niet zeggen dat ze de laatste films zo verpest hebben, dat het verhaal anders loopt dan de meeste mensen graag willen is wat het is, geen probleem. Wel vind ik de laatste jaren star wars een behoorlijke overkill hebben, met spin-offs én episodes. Wat rust in de tent is juist wel goed denk, een star wars serie maakt het alleen maar erger.

SeanDeNiro

Avatar

Star Wars was ooit speciaal en bijzonder. Om de drie jaar verscheen een nieuw deel. Jaarlijks een nieuwe SW uitbrengen kan nooit speciaal zijn. Het is een marketingproduct geworden ipv een bijzondere film. Filmmaatschappijen denken alleen maar aan winst ipv een goede film uit te brengen. De tijd dat er een echte klassieker is uitgekomen ligt al lang achter ons. Net als muziek: de film is door de commercie zo goed als dood.

conspiracy

Avatar

Het is niet de overkill wat de bij mij de vreugde weg neemt, naar de kwaliteit van de films. Tot aan The Last Jedi verheugde ik me op elke release, maar die film en Solo waren gewoon niet goed.En neeeee, niet omdat ik een fanboy ben die zijn zin niet krijgt, maar omdat epic karakters verkloot zijn en weggegooid worden als oud vuil.


Mothercopper

Avatar

De reden waarom de kwaliteit sterk is afgenomen heeft te maken met het feit dat Disney $4mrd heeft neergeteld om Lucas Limited te mogen kopen. Nu weet ik niet hoe de financiering heeft plaatsgevonden, maar er zal waarschijnlijk vreemd vermogen zijn gebruikt om de risico's van de investering te spreiden en daar moet rente over worden betaald. Hoe langer de aflossing duurt, des te minder winst. En snelheid is nooit een goed recept voor kwaliteit. En niet in de laatste plaats, SW was eind jaren zeventig en begin tachtig revolutionair. De films waren een technologisch wonder. Jaren later kwam CGI en dit in combinatie met een goede verhaallijn een krachtige formule. Met de opkomst van Marvel en wellicht nog andere series, is de druk op Disney alleen maar toegenomen om de eens unieke belevenis van SW te doen herleven dan wel vast te houden.
En misschien ben ik geen goed referentiekader, maar ik heb de eerste SW uit 1977 nog in de bios kunnen kijken en heb bij de latere SW films vanaf 1999 nooit meer die intense ervaring mogen beleven als destijds in 1977. Ik kijk dan ook naar iedere nieuwe SW film als gewoon een film zoals elke andere.

Master Of Films

Avatar

Ik ben er wel mee eens met de overkill meningen. Hoe kud 3 jaar lang wachten ook is, je krijgt er wat voor terug. Ik blijf het erbij dat Star Wars geen Marvel is.

Gelukkig erkent Disney CEO Bob Iger erkende dat overkill probleem ook.

Speaking to The Hollywood Reporter, Iger acknowledged that he “made the timing decision, and as I look back, I think the mistake that I made — I take the blame — was a little too much, too fast.” But he notes that while we can expect “some slowdown,”


conspiracy "Het is niet de overkill wat de bij mij de vreugde weg neemt, naar de kwaliteit van de films."
Toch zie ik wel een klein beetje de relatie overkill en de kwaliteit. Solo: een melk produkt is hiermee wel het dieptepunt en complete schande voor Star Wars.

Dan kan je me uiteraard wijzen op de prequels op het feit dat Lucasfilm wel de 3 jaar aanhield. Echter de prequels hebben een andere verklaring waarom ze niet al te best waren. Al geef ik wel toe dat ik Revenge of the Sith zelfs beter vind dan The Last Jedi.

MARQ242

Avatar

Precies wat GinoD240 zegt. Dat Solo flopte ligt niet aan de film, het was namelijk weer een fris, leuk star wars avontuur. (net zoals Rogue One dat was), maar is flopte door de fans die zeer teleurgesteld waren in TLJ.

conspiracy

Avatar

Ja, daar kan ik me ook wel in vinden wat je zegt. Eerlijk gezegd moet ik zeggen over de prequels dat ik ze destijds best gaaf vond. Ik weet nog de enorme hype die om episode 1 heen hing met alle merchandise die je bijvoorbeeld bij pepsi kreeg met spaarpunten. Maar ook alle gave games die toen uitkwamen en natuurlijk Darth Maul. Ik vond het allemaal zeer indrukwekkend. Wellicht ook meer lijftijdsgebondem en gewoon het feit dat er een nieuwe Star Wars uit was gekomen. In die delen is er absoluut veel mis, maar er werd wel een unieke Star Wars setting/feeling gecreerd in mijn ogen. Deel 2 vond ik ook gaaf, maar wellicht werd mijn blik ook gekleurd door Portman in haar mooie witte outfit ;-)

Master Of Films

Avatar

Niks mis mee met Portman in haar mooie witte outfit (integendeel), maar Attack of the Clones is wel een van de slechtste Star Wars films. Je kan lekker bitchen over The Last Jedi zoals GinoD240 dat doet, maar The Last Jedi had zelfs betere dialogen dan Attack of the Clones. De klappen die echte Star Wars hebben gekregen was dus al bij de prequels. Of bij Holiday Special als we nog verder terug gaan.

Ik denk echter dat je The Last Jedi iets beter kan beoordelen als je Episode IX hebt gezien. Wat voor plaats heeft The Last Jedi in deze trilogie. Zo zie je duidelijk dat Empire strikes back het midden stuk is. Zelfs bij prequels was dat ook al duidelijk. The Last Jedi lijkt nu met "kill the past" meer een eindstuk. Met Episode IX zal het echt duidelijk worden wie het afsluit. TLJ of IX.

Mothercopper "En misschien ben ik geen goed referentiekader, maar ik heb de eerste SW uit 1977 nog in de bios kunnen kijken en heb bij de latere SW films vanaf 1999 nooit meer die intense ervaring mogen beleven als destijds in 1977."
Eigenlijk heb je wel een goede referentiekader. Het is bekend dat Star Wars heel goed op de jeugdsentiment inhakt. Dus als je met Star Wars bent opgegroeid in jeugd, dan heeft meer invloed op jezelf dan als het als volwassen Star Wars gaat zien. Denk maar eens aan China, waarom Star Wars daar flopt. Niet veel volwassen mensen zijn daar opgegroeid met Star Wars zoals wij in het westen. Dat geld dus ook voor de prequels. Jaren 90 kids die de prequels zagen (en niet de special editions in 97) vinden die trilogy "vet cool" en niet die oudbollige trilogie.

kokosnoot

Avatar

Disney probeert het wel tot nu toe maar toch kan ik me niet losmaken dat de laatste films een beetje een uitmelk motivatie hebben in plaats van met passie&liefde gemaakt. Deels is het ook het voortborduren van wat veilig is omdat de starwars fan dat plot kent qua roots. Disney kan het alleen nieuw leven in blazen als ze Echt met een goed plot komen. Dat ook ruimte, invulling en opbouw geeft aan de achtergrond van de force met het bijbehorende mysterie. Dus meer oprecht en gedurfd en wat minder fastfood plot. Zo een plot zou ook gewoon meer tijd kosten om tot stand te brengen. Met een melkkoetjes instelling wil je vaak uitbrengen en veel spin-offs, kwantiteit voor kwaliteit. Persoonlijk zou ik nog steeds een serie films over yoda leuk vinden. Maar dan dus wel met een goed plot waar het mysterie van de force de tijd krijgt voor opbouw en niet alles alleen maar draait om snel vermaak en actie. Ook the dark side en the siths dan meer tijd krijgen voor opbouw. Alles dus niet zo recht toe recht aan en gehaast. Maar of Disney dat inziet en gaat doen, lijkt me niet. Draait te veel om geld.

John Wayne

Avatar

Ik vind dit een speculatief artikel. Dus door 1 slecht getimede film zouden ze bij Disney in paniek zijn? Ik denk het niet. Maar zullen ze hun strategie aanpassen en wat meer ruimte tussen films laten, zodat fans geïnteresseerd blijven? Dat denk ik wel.

Master Of Films

Avatar

@John Wayne
Bob Iger heeft toegegeven dat Star Wars een "slowdown" gaat krijgen.

Anyways The Mandalorian is al wat jaren in pre-productie en wordt natuurlijk gebruikt voor hun streaming service.
Ik vind persoonlijk dat een TV serie van Star Wars geen schade brengt aan Star Wars overkill. TV en bioscoop zijn totaal anders. Zeker met streaming services kan je altijd (terug) kijken wanneer het je uitkomt. Een Star Wars (Saga) film in de bioscoop kijken heeft slechts een bepaalde window. Zeker nu we premium bioscopen hebben zoals Dolby Cinema en IMAX kan je Star Wars zien met het beste (4K) beeld (al dan niet in HDR) met het beste geluid (b.v. Dolby Atmos).

Star Wars elk jaar, (Solo zelfs 6 maanden) in de bioscoop uitbrengen, ja dat is echt een overkill. Naar mijn mening (en achter af praten) had Disney alleen de Saga films moeten maken om de 2 jaar. De Star Wars Anthology Series tussen de Saga films door uitbrengen was een melk koe belsuit. Deze hadden beter voor TV of voor hun streaming service gemaakt kunnen worden. Dit even los van de kwaliteit van de Disney Star Wars films.

Chris23

Avatar

A new hope? https://www.pcgamesn.com/star-wars-jedi-fallen-order/new-star-wars-jedi-knight-game (qua gaming dan he)

Hans43

Avatar

Ik zie ook wel dat Disney met de aankopen van film licenties en het verfilmen van de bekende Disney klassiekers een nieuw tijdperk wel beginnen. Marvel schijnt het goed te doen onder de vleugels van Disney, maar ik ben daar nooit z'n groot liefhebber van geweest. George Lucas heeft de rechten verkocht samen met zijn personeel en bedrijf om zelf afstand te kunnen nemen en zijn personeel een toekomst te bieden. Hij vond Kathleen Kennedy een goede kandidaat om CEO te worden van Lucasfilm en voor mij ligt daar het probleem. Toch heeft deze dame een indrukwekkend lijstje met films achter haar naam staan als producer maar nu ze de kapitein is geworden maakt ze in mijn ogen de verkeerde keuzes. J.J. Abrams heeft met zijn TFA toch knap nieuwe personages weten te creëren. Ok hij leunde wel erg op wat al geweest was, maar dat vond ik nog begrijpelijk. Rogue One en Solo vind ik niet storend en zijn voor mij een aanvulling aan de saga. Of je deze 2 films nou goed of slecht vind ze laten het verleden met rust. Rian Johnson daar in tegen vond het tijd worden voor verandering en Kathleen Kennedy ging hier 100% in mee. Sterker nog er werd zelf een nieuwe trilogie aangekondigd van de hand van deze sukkel. Voor Star Wars had hij 3 films gemaakt.....hoe kan iemand nou zoveel vrijheid krijgen met z'n grote film. Wat J.J. knap heeft weten neer te zetten werd totaal ontkracht door Rian en zelfs wat George ruim 40 jaar interessant heeft weten te houden word met 1 film totaal uit zijn verband gerukt. Misschien proberen ze een andere doelgroep te bereiken en is alleen de naam Star Wars al genoeg om mensen naar de bios te krijgen. Ik persoonlijk vind het zonde dat met de visie van George Lucas niet wil na leven en er steeds meer schrijvers hun fantasie mogen los laten in het Star Wars universum. Naast de oude films zijn er veel boeken verschenen, maar zelfs die werden goed bekeken en pas toegevoegd als het verhaal in het totaal plaatje paste. Nu heb ik het gevoel dat er totaal niet meer toe doet, zolang het maar verkoopt.

GinoD240

Avatar

Hans43 , dit verwoord je precies zoals ik het in m'n hoofd heb zitten..."als het maar verkoopt".Star Wars is een sprookje dat altijd wel een eigen status gehad heeft, door de enorme fantasie en ongeforceerde humor...om even een moment te noemen TPM ....de Podrace....of the Cantina in "Anew Hope". zelfs de Cantina in TFA , gaf mij nog dat belangrijke Star Wars gevoel.....Het is alsof ze met TLJ een richting in willen gaan, die meer tussen de doorsnee rest van de film wereld past.....toegankelijker maken voor de doorsnee kijker, ik weet het allemaal niet....maar de "Movie-Magic" waar het in Star Wars in feite altijd wel om ging, ongeacht welke van de andere 8 films (even de ewok films, buiten gelaten)......mis ik echt in Episode 8 ......Rian Johnson, schijnt het niet te snappen.....JJ en Ron Howard ....wel degelijk.TLJ mag leuk gevonden worden, maar vind m echt niet bij de rest horen.Solo was ook niet geweldig grandioos goed, maar daar zit in ieder geval nog minimaal het Star Wars idee in.Ik heb zeker nog hoop voor "The Mandalorian", ik hoop dat Gareth Edwards en Ron Howard in ieder geval een stel afleveringen mogen doen.In Rogue 1 proef ik de gewenste sfeer wel ......vooral de scenes met Jyn Erso in de gevangenschap. uit het begin van de film, gure sfeer .......de rauwe kant van Star Wars.

GreenHornet

Avatar

Wat is er mis gegaan met TLJ.
Fans hadden een totaal ander beeld door de trailers.
Film bleek compleet anders te zijn

J0hnM0r

Avatar

Men kan wel de marvel toer opgaan maar dan moeten de verhalen veel kleinschaliger. Het universum van SW is onnoemelijk groot en toch is het eenzelfde verhaal die telkens terugkeert. Onbekende personages die opstaan en elk eigen films en verhalen krijgen om dan op het einde van de rit in een film samen te komen en een bedreiging afslaan die groter is dan normaal maar tevens ondergeschikt is aan DV.

centr1no

Avatar

Op Solo zat ook niemand te wachten.
De fans kenden het verhaal al. Het jongere publiek zal het een worst wezen.
Het enige waar ik benieuwd naar was is hoe Han en Chewie elkaar ontmoetten.
Onervaren regisseurs op deze films zetten is een gewaagde keus en bij TLJ had dat al een controversiële uitkomst, maar toen ik zag dat Lord en Miller het gingen doen had ik een WTF-moment.
Met al die middelmatige, 13 in een dozijn blockbusters en superheldenfilms heb ik me jaren geleden al voorgenomen alleen nog maar naar de bioscoop te gaan voor originele projecten of films die voor mij een bepaalde toegevoegde waarde hebben. Die toegevoegde waarde is bij Star Wars door TLJ de kop ingedrukt en was bij Solo al niet aanwezig.

hmmglaser

Avatar

Ik heb nog geen Star Wars film gezien die slecht was sommige hadden alleen beter gekund.
Solo was wat mij betreft niet echt een Star Wars film wat mij betreft heb je een goede Star Wars film als er veldslagen in zitten en als er veel vragen onbeantwoord blijven zodat je fantasie ook gevoed word.

nieuwslaatste nieuws

meest populair