Algemeen

Kritiek op 'Bohemian Rhapsody' vanwege onjuiste weergave Freddie Mercury

En dat is toch best pittig.

door Bram de Groot om 22:30 in Algemeen
Voor wie de muzikale biopic Bohemian Rhapsody al heeft gezien weet dat de film zich vooral richt op Freddie Mercury, gespeeld door Rami Malek (Mr. Robot), en de muziek van de rockgroep Queen. De film slaat bijzonder goed aan en kijkt ook prima weg. Toch zijn bepaalde onderdelen van het verhaal rond Mercury's leven niet goed in beeld gebracht en dat levert uiteraard de nodige kritiek op.

Een van de grootste punten van kritiek op de biopic van regisseur Bryan Singer (X-Men: Apocalypse) en afrondend regisseur Dexter Fletcher (Eddie the Eagle) is de wijze waarop Mercury uit Queen stapt en vervolgens weer terugkeert. In de film meldt hij dat hij solo gaat en dat hij zijn bandleden achterlaat. Drummer Roger Taylor (Ben Hardy) had in de film het meeste commentaar op Mercury.

In werkelijkheid liep dit anders. Zo had Taylor al twee soloalbums opgenomen en ook gitarist Brian May (in de film Gwilym Lee) had al een eigen album. Daarnaast is nooit aangetoond dat Queen uit elkaar is geweest. Vooral de scène in de film dat Mercury naar de gang wordt gestuurd, is hoogstwaarschijnlijk compleet verzonnen.


Daarnaast wordt met name Mercury neergezet als feestbeest en zijn de andere bandleden vooral saaie gezinsmannen. Het is bekend dat de complete band van feesten hield. Ook onthult Mercury in de film tijdens de repetities voor Live Aid in 1985 dat hij aids heeft. In het echt werd er pas in 1987 aids gediagnosticeerd.

En zo zijn er volgens The Wrap meer zaken die niet helemaal zouden rijmen met de werkelijkheid. Gelukkig was het slotstuk wel een mooie kopie van het échte Live Aid optreden!15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SeanDeNiro

Avatar

May en Taylor schijnen de grootste boosdoeners in deze te zijn geweest. In een documentaire over het nummer BR vertelde May dat Freddy er helemaal geen losbandig seksleven op nahield. Een ieder die niet naïef is zal weten dat dit nergens op slaat. "send an ambulance, this guy is bleeding out of his ass (FM vanuit Hilton Rotterdam). Jammer dat er zoveel gedraaid en gelogen moet worden. Queen draaide om Freddy maar dat is niet Hollywoodwaardig.

SunChaser

Avatar

Toch is de film prima. Ik hoefde geen naakt en idd voor live aid speelden ze ook in rio en de hiv kwam later maar so what. Live Aid maakte alles goed.

McGraig

Avatar

Het zag er allemaal gelikt uit maar verder was het een film van niks. Veel te veilig en laf. Het zou zo bij de EO uitgezonden kunnen worden.

lamoteg

Avatar

Brian en Roger waren toch dicht betrokken bij de film? Tis omdat ze opzettelijk bepaalde delen anders wilden laten overkomen zeker

Darthmar

Avatar

Dat is ook de reden dat ik nog niet ben wezen kijken: de geschiedvervalsing die Taylor en May er door heen hebben gepusht.

Master Of Films

Avatar

SunChaser "Toch is de film prima. Ik hoefde geen naakt en idd voor live aid speelden ze ook in rio en de hiv kwam later maar so what."
Maar iets simpels zoals We Will Rock You kan je toch niet zomaar afschuiven in een andere tijdlijn! Iedereen weet toch dat We Will Rock You op News of the World staat. Dat is de periode waarin Freddy niet eens een foute snor had. Nou kan je wel gaan achter schuilen dat de film geen docu is. Maar dat is gewoon een kudsmoes. Niks mis mee dat je het een prima film vind. Maar mij gaat het meer om dat deze Bohemian Rhapsody film absoluut niet goed is mbt de geschiedenis van deze band. Het is een musical, en mag niet beschouwd worden als een biopic. Daarvoor wijkt het teveel af.

Je hebt in een biopic genoeg vrijheden, maar voor het grootste gedeelte moet je in een biopic toch zoveel waarheidsgetrouw maken zoals bijvoorbeeld in The Death of Stalin. Maar in Bohemian Rhapsody worden zelfs de meest bekende tijdlijnen erin gedraaid en gelogen. Het kritiekpunt wat hierboven wordt vermeld in het artikel, is meer dan terecht.

rainking

Avatar

Stiekem hoopte ik dat Freddy een keer zou zeggen:
"Let's party like we're fucking porn stars."

1.000 punten voor degene die die snapt (zonder te Google-en).

Pennywise2017

Avatar

Het kritiek voor het de tijdlijn en veranderingen daarin kan ik nog enigszins snappen, maar het kritiek op het feit dat de film te weinig diepte heeft in het privéleven van Mercury snap ik totaal niet. De film laat genoeg zien over zijn struggles, en zijn geaardheid. De film laat shots zien waarin je Freddie in zijn huis ziet met op de achtergrond cocaïne op de tafel. Dit vind ik veel bete dan dat ze laten zien dat hij gaat snuiven. (Hetzelfde geldt voor het horrorgenre waarin ik het beter vind dat je weet dat er iets is en het niet kunt zien, dan je een goedkoop schrikmoment krijgt) Ik vond de R-rating dus totaal niet nodig en vind dat deze film een prachtig verhaal heeft gevisualiseerd.

Tycho Nestoris

Avatar

Films hoeven niet altijd op feiten gebaseerd te zijn om goed te zijn. Veel dingen rondom Amadeus zijn ook niet op feiten gebaseerd en toch is dat een erg goede film. Maar daar hoor je mensen nooit over.

Master Of Films

Avatar

Tycho Nestoris "Veel dingen rondom Amadeus zijn ook niet op feiten gebaseerd en toch is dat een erg goede film."
Maar er zijn ook (zeer) goeie historische films die behoorlijk accuraat zijn zoals Apollo 13. Dus het kan wel.

Hoe ver moet je wel niet gaan voor creatieve vrijheden. Omdat iedereen bekend is met Schotten die een kilt dragen zie je in Braveheart mannen met een kilt dragen. Echter William Wallace leefde in de 13e eeuw. De kilt werd pas in de 16e eeuw gedragen. Oh en Isabella van Frankrijk was 3 jaar oud.

Braveheart is een goeie film, maar wel een van de meest inaccurate films op het geschiedenis. Ondanks dat Braveheart een goeie film is, mag je daar toch best kritiek op hebben. Zo ook Bohemian Rhapsody. Wel zo accuraat het concert van Live-Aid naboosten (Rami Malek deed dat perfect), maar de rest van de film mbt de band Queen klopt nauwelijks. De invloed van May en Taylor zit er diep in. Ik vind ze behoorlijk schijnheilig geworden. Niet alleen wordt Freddy als een "bad guy" neergezet mbt zijn solo album (zie hier boven wat de werkelijkheid was). Die twee worden in de film neergezet als "saaie" huis mannen. In werkelijk waren zij ook feestbeesten. Voor mij is Bohemian Rhapsody een vermakelijke musical film met een hoop geschiedvervalsing.

Historical films matter, because for most people, such films are where they get much of their knowledge of history from.
Helaas is dat de waarheid.

justmikemovies

Avatar

De film is wat famievriendelijker gemaakt en het verhaal is hier en daar wat aangepast om se speelduur binnen de perken te houden. Ach, ik kan wel ergere dingen bedenken.

Spider-fan

Avatar

Ik had ook nooit het idee dat Queen ooit uit elkaar was. Ze maakten alleen een aantal wat mindere albums, zoals Hot Space (hoewel ik die best aardig vond, maar voor pure Queen liefhebbers waarschijnlijk een vreselijk album) en kwamen daarna weer echt terug met Live Aid.

Qua albums voelden de latere albums The Miracle en Innuendo (vooral het titelnummer) meer als een echte terugkeer naar de oude Queen dan The Works of A Kind of Magic.

Spider-fan

Avatar

Wel opvallend dat de meer funk/disco kant van Queen (Another One Bites the Dust, Body Language) het in de US beter deed dan de rock kant, terwijl het in Europa andersom was.

degaulle

Avatar

In de film wordt John Reid als manager door Freddie Mercury op staande voet ontslagen (zonder medeweten van de andere leden) terwijl daar volgens mij nooit sprake van is geweest. Gezien de directe betrokkenheid van May en Taylor en het “de geit en de kool sparen” karakter van de film, vond ik dat wel opvallend. Dat tbv het verhaal sommige dingen in een ander tijdvak zijn geplaatst, vind ik niet zo erg. Al met al wel een heel onderhoudende film. De concertscenes (m.n. Live Aid) plus de eerste driestemmige samenzang (“Doin’ Alright”) vond ik het best.

EntertainmentWatcher

Avatar

Barbara Valentin, de Oostenrijkse seksbom, waar Freddie enorm goed mee omging in die tijd, wordt ook compleet genegeerd in de film. Toch ook niet onbelangrijk lijkt me als die persoon enorm belangrijk was in zijn leven.

nieuwslaatste nieuws

meest populair