Producent 'Redbad' eist forse schadevergoeding van YouTube

Producent 'Redbad' eist forse schadevergoeding van YouTube

Illegale content...

Productiehuis Farmhouse TV & Film sommeert YouTube 200.000 euro te betalen. Op het videokanaal verschenen meerdere illegale kopieën van de film Redbad. Een van die video's werd zelfs een half miljoen keer bekeken. Dat er daarnaast ook reclames voor de film te zien waren, helpt niet.

Op die manier veranderde YouTube het verspreiden van illegale content namelijk in een verdienmodel. Dat stelt producent Klaas de Jong, die tegenover Nu.nl vertelt het beu te zijn. YouTube stelt dat het enkel de host van video's is en dat het illegale content zo snel mogelijk probeert te blokkeren. Maar het huidige systeem werkt niet.

Volgens De Jong is het nu zo dat productiehuizen zelf actief op zoek moeten naar illegale streams van hun films. Vervolgens "moeten [wij YouTube] smeken deze te laten verwijderen waarna ze direct via een ander kanaal weer de lucht in gaan." In een reactie stelt YouTube dat de inkomsten uit advertenties gedeeld zijn met het productiebedrijf. Het doet daarnaast zijn best illegale video's te verwijderen.

Maar voor de Nederlandse filmmakers is de maat vol. Elke grote Nederlandse film is vroeg of laat wel op YouTube te vinden en het is voor producenten een zware taak om alle illegale kopieën te vinden en te laten verwijderen. Ook staan de gedeelde inkomsten in schril contrast tot de bedragen die verdiend zouden worden als mensen de film via legale kanalen bekijken.

Momenteel kijkt de Europese rechter of YouTube wel inbreuk maakt als illegale content op zijn dienst verschijnt.



NieuwsFilm

meest populair