Algemeen

Brengt 'Hakuna Matata' Walt Disney's 'The Lion King' in gevaar?

Disney wordt terecht gewezen.

door Bram de Groot om 22:30 in Algemeen
Heel veel mensen waren onder de indruk van de eerste trailer voor de live action verfilming The Lion King van regisseur Jon Favreau. Het is duidelijk dat deze film samen met Avengers: Endgame, Toy Story 4, Frozen 2 en Star Wars: Episode IX miljarden gaat omzetten aan de wereldwijde bioscoopkassa's. Hakuna matata voor Disney!

Toch ligt de studio nu enigszins onder vuur. De "muis" heeft namelijk de woorden 'hakuna matata' - wat in de Afrikaanse taal Swahili 'geen zorgen' betekent - geclaimd. De bekende kreet komt uiteraard uit De Leeuwenkoning uit 1994.

De claim is voor Walt Disney vooral belangrijk om grip te houden op de inkomsten uit merchandise waarop 'hakuna matata' wordt geprint. Aangezien het een Afrikaans woord is, wordt Disney ervan beschuldigd 'kolonialisme en diefstal' te plegen. De kreet valt namelijk binnen het dagelijks taalgebruik in landen als Kenia, Tanzania, Oeganda en Congo. Er is een online petitie opgestart.

De claim bestaat overigens al 15 jaar en nu de film over een half jaartje uitkomt, valt er ongetwijfeld een hoop geld te verdienen aan de woordjes. Terecht of onterecht, de kapers zijn op de kust. Uiteraard is Hakuna Matata een bekend nummer uit de animatiefilm, geschreven door Elton John en Tim Rice.10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

chefry1983

Avatar

Ach heeft men dan echt niet beters te doen.

worship Mothra

Avatar

Niet in Afrika, daar zijn alle problemen opgelost.

SunChaser

Avatar

logisch toch
stel dat Disney

Toedeledokie of Houdoe zou claimen

Of DAT DIT KAN IN NEDERLAND

Thiver

Avatar

Niets beters te doen dan je eigen culturele erfgoed uit de handen van een miljardenbedrijf houden dat alles van culturele waarde opslokt en voor eigen gewin hergebruikt? Tja, ik zou zo snel niets kunnen bedenken... Stel je eens een Nederlands equivalent voor. Laten we zeggen, een regelmatig gebruikte combinatie van woorden waarmee jij deze situatie zou kunnen afdoen: "Lekker belangrijk." Als je die zin op een poster of een t-shirt of wat dan ook zou zetten en dat voor verkoop aanbiedt, kun je een rechtszaak van Disney verwachten. En dan is de Nederlandse cultuur er een die in het verleden vrijwel nooit is geplunderd door buitenlandse machten. Afrikaanse culturen daarentegen...

Artificialis

Avatar

Wanneer gaan de Afrikanen hun eigen landen eens opbouwen? Ze hebben dankzij het kolonialisme kant- en klare politieke, economische, technologische en wetgevende systemen cadeau gekregen. Niets zelf hoeven ontwikkelen. Ondertussen is het nog steeds een puinhoop?

Drammen over de copyright van culturele woordjes zou daar echt de laatste prioriteit moeten zijn. Lever alle ontwikkelingshulp maar weer in. Alle zaken die dankzij het kolonialisme zijn geïntroduceerd graag ook weer teruggeven. Dan bieden wij graag onze excuses aan voor het introduceren van de moderne wereld. Lekker terug de bosjes in.

Goku32

Avatar

Dat lied moet in de film

Ereptile

Avatar

En ondertussen Black Panther wel prijzen vanwege het feit dat er culturele referenties en sfeer in gebracht werd? Dit is toch bullcrap! Onzin weer van mensen die denken dat zij een slachtoffer rol moeten aannemen om geld er uit te slaan.

Wees eens blij dat er een referentie wordt gemaakt naar iets wat het Westen misschien niet dagelijks gebruikt, maar andere bevolkingsgroepen wel. Maak je toch geen zorgen over dit soort dingen, of wel: hakuna matata!

FilmTotaalVerbeteren

Avatar

Het gaat er dan ook over dat mensen die quote niet op een t-shirt kunnen zetten. Wat zou je ervan vinden als carpe diem ineens niet meer mocht?

Locotelli

Avatar

Dit hakuna matata gebeuren gaat misschien een beetje ver, maar Lion king is wel een vette knock off van kimba the white lion... had eerder gehoopt dat er wat centen of ieder geval credits daar heen zoude gaan. Zogenaamd disneys first “original” story.. the lying king

nieuwslaatste nieuws

meest populair