Brengt 'Hakuna Matata' Walt Disney's 'The Lion King' in gevaar?

Disney wordt terecht gewezen.

Heel veel mensen waren onder de indruk van de eerste trailer voor de live action verfilming The Lion King van regisseur Jon Favreau. Het is duidelijk dat deze film samen met Avengers: Endgame, Toy Story 4, Frozen 2 en Star Wars: Episode IX miljarden gaat omzetten aan de wereldwijde bioscoopkassa's. Hakuna matata voor Disney!

Toch ligt de studio nu enigszins onder vuur. De "muis" heeft namelijk de woorden 'hakuna matata' - wat in de Afrikaanse taal Swahili 'geen zorgen' betekent - geclaimd. De bekende kreet komt uiteraard uit De Leeuwenkoning uit 1994.

De claim is voor Walt Disney vooral belangrijk om grip te houden op de inkomsten uit merchandise waarop 'hakuna matata' wordt geprint. Aangezien het een Afrikaans woord is, wordt Disney ervan beschuldigd 'kolonialisme en diefstal' te plegen. De kreet valt namelijk binnen het dagelijks taalgebruik in landen als Kenia, Tanzania, Oeganda en Congo. Er is een online petitie opgestart.

De claim bestaat overigens al 15 jaar en nu de film over een half jaartje uitkomt, valt er ongetwijfeld een hoop geld te verdienen aan de woordjes. Terecht of onterecht, de kapers zijn op de kust. Uiteraard is Hakuna Matata een bekend nummer uit de animatiefilm, geschreven door Elton John en Tim Rice.



NieuwsFilm

meest populair