Verjaring verlost actieheld Steven Seagal van twee zedenzaken

Verjaring verlost actieheld Steven Seagal van twee zedenzaken

Hij zou een 18-jarig meisje hebben verkracht in 1993 en de Nederlandse Faviola Dadis hebben aangerand in 2002.

Under Siege-acteur Steven Seagal kan opgelucht ademhalen. Al een lange tijd wordt de 66-jarige Amerikaan van seksueel wangedrag beschuldigd door meerdere vrouwen. Twee van hen hebben juridische stappen genomen, maar dit heeft nu officieel naar niets geleid. De zedenzaken zullen niet vervolgd worden door de openbare aanklagers die de voorvallen onderzochten.

De aanklachten stammen uit 1993 en 2002. Regina Simons beweerde maart dit jaar dat zij op 18-jarige leeftijd door Seagal verkracht is in zijn huis. Dit zou vijfentwintig jaar geleden zijn gebeurd. Simons, die actrice wilde worden, dacht uitgenodigd te zijn voor een feestje om de laatste opnames van On Deadly Ground te vieren. Ze bleek echter de enige te zijn die aanwezig was.

Bekijk de afbeeldingAls figurant werkte ze aan de actiefilm. Volgens Simons werd ze plotseling door Seagal uitgekleed, op zijn bed gesmeten en verkracht. "Voordat ik het wist lag hij op me en kon ik me niet bewegen," meldde Simons dit jaar. Tijdens de aanval zou ze naar een foto van Seagal en zijn toenmalige vrouw Kelly LeBrock hebben gestaard, die op zijn nachtkastje stond. Simons noemde de verkrachting "agressief en traumatiserend."

Simons' zaak wordt echter nu geseponeerd omdat hij verjaard zou zijn. Men heeft kennelijk te lang gewacht met actie ondernemen. Hetzelfde geldt voor de andere zaak. Deze draait om een aanranding die in 2002 plaatsvond. Het slachtoffer was de Nederlandse Faviola Dadis. Ze was 17 jaar toen ze tijdens een auditie door Seagal betast werd. Toen hij haar geslachtsdelen pakte, riep ze naar verluidt "Deze auditie is voorbij!" en stormde weg.

Bekijk de afbeeldingDe advocate van Dadis, Lisa Bloom, vertelde in een verklaring dat de zaak niet vervolgd wordt vanwege een "oneerlijke wet." Deze houdt in dat oudere zaken onafhankelijke en fysieke bewijzen moet bezitten. Dat gaat moeilijk, zegt Bloom: "Weinig verkrachters begaan een misdaad in het bijzijn van ooggetuigen." Ze noemde de wet ook wel een gratis 'verlaat de gevangenis zonder te betalen'-kaart.

Meer dan tien vrouwen hebben de actieheld van seksueel wangedrag beschuldigd, waaronder actrices Jenny McCarthy, Julianna Margulies en Portia de Rossi. Sinds eind 2014 is Seagal een Russisch staatsburger. Vorig jaar maakte de Russische ambassade in de Verenigde Staten bekend dat de acteur de relatie tussen de twee landen gaat helpen te verbeteren. Als een soort goodwillambassadeur zal hij zich bekommeren om zaken op het gebied van kunst, cultuur en uitwisselingsprogramma's.

NieuwsFilm

meest populair