Algemeen

Transformers-film 'Bumblebee' is nu toch 'licht winstgevend'

Dus betere prestaties dan bij The Last Knight.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Bram de Groot om 07:56 in Algemeen
Met een budget van 100 tot 135 miljoen dollar was de kleinschaligere Transformers-film Bumblebee zeker niet goedkoop, maar wel een stuk minder prijzig dan de "sagafilms". De ontvangst van de film van regisseur Travis Knight bleek enorm goed. Financieel lijkt de film ondermaats te presteren.

Toch lijkt Bumblebee geen flop te worden. Volgens Bob Bakish, CEO van Viacom en daarmee eindbaas over Paramount Pictures, zal de spin-off "licht winstgevend" zijn. Dit zei de CEO tijdens een bijeenkomst in Las Vegas.

Sterk in China
De afgelopen weken gaat het financieel wat meer voor de wind voor Bumblebee. Afgelopen twee weekenden noteerde de scifi-film wereldwijd het sterkst van alle films (dus ook Aquaman), vooral door de prima opbrengst in China. Wereldwijd staat Bumblebee op 364,8 miljoen dollar en daar komen nog tientallen miljoenen bij.

The Last Knight: $100 miljoen verlies
Hiermee blijkt Bumblebee dus succesvoller dan Transformers: The Last Knight (2017). Deze laatste Transformers-film van Michael Bay kwam tot $605,4 miljoen wereldwijd bij een budget van 217 miljoen dollar. De film zou zo'n 100 miljoen dollar verlies hebben geleden. Het financieel succesvolste deel is het 195 miljoen dollar kostende Transformers: Dark of the Moon uit 2011, met ruim 1,1 miljard dollar omzet.

12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

lamoteg

Avatar

Waarom rekenen ze de marketing nooit bij het budget? Soms is opbrengst mooi boven budget en toch maakt de film verlies. We missen dus altijd die extra gegevens. Of ben ik verkeerd?

Sietze1983

Avatar

@lamoteg
Ik begrijp dit ook nooit. 605 miljoen dollar opbrengst, 217 miljoen koste de film.... Kan toch nooit dat er nog eens 500 miljoen ergens heen gaat omdat hij 100 miljoen verlies heeft geleden... Er zal vast een logische verklaring voor zijn maar ik mis die toch echt even

Rich Art

Avatar

Er komt natuurlijk ook geld binnen via lucratieve reclame-deals. Bumblebee op een bekertje van een restaurant en je kunt weer een fijn bedrag bij de opbrengst optellen. En dan is er nog de merchandise, al verwacht ik niet dat die zo hoog zal zijn als bij Marvel of DC.

GreenHornet

Avatar

ze hadden beter deze film eind van dit jaar moeten uitbrengen of volgend jaar zomer.

Transformers van Bay zit nog erg diep bij vele mensen.

Skihvo

Avatar

Mooi dat dit geen flop is want dat verdient deze film niet! Dit betekend dus ook dat er een vervolg komt waarmee ik erg blij mee ben. Hoop alleen dat die over 2,5 jaar komt zodat iedereen de Transformers van Bay vergeten is en ook goed de tijd ervoor nemen. Ook mag T. Knight weer de regisseur zijn want hij is ook echt een Transformer fan en wil het weer in ere herstellen

ThreeEyesLion

Avatar

Dat komt omdat ze bedragen noemen zonder uit te leggen. Van die 605 miljoen vloeit er ongeveer 55% terug naar de studio. Dit 332 miljoen. Naast het budget van 217 miljoen zal er dus meer dan 200 miljoen aan marketing zijn uitgegeven om tot een verlies van 100 miljoen te komen. 200 miljoen aan marketing lijkt mij echter wel heel veel dus ik denk eerder dat de studio minder dan 55% van de 605 miljoen omzet heeft ontvangen. Het is jammer dat de berekeningen nooit getoond worden en er altijd maar getallen genoemd worden.

Marklar

Avatar

en 55 procent vloeit terug naar de studio... dat is de amerikaanse markt. In bijvoorbeeld China zal dat minder zijn vermoed ik. Dan heb je ook nog eens belastingen etc.

Master Of Films

Avatar

ThreeEyesLion "Van die 605 miljoen vloeit er ongeveer 55% terug naar de studio."
John Campea zou ergens gezegd te hebben dat naarmate een film langer in de cinema blijft des te minder naar de studio gaat en meer naar cinemaketens zoals AMC. Dus die 45% - 55% verdeling studio vs cinemaketen op de ticket prijs is zeg maar een startpunt.

SunChaser

Avatar

China keert slechts 25 procent uit. Studio's verdienen het meest aan de eerste week. Disney claimt dan 80 tot 100! procent van de opbrengst. Daarna loopt dat terug. Dus een sleeperhit is interessanter. Zoals BoRhap die nog steeds lekker binnenhaalt.

Marketing is tricky. Zo rekent Disney aan zichzelf voor commercials op bv de Disneychannel gewoon t volle pond. Zal Fox ook doen met Fox etc. Zo hoef je minder aan omzet uit te keren aan de aandeelhouders. Via deze slinkse wegen lijdt een film vaak op papier verlies. Neem bv De LOTR trilogie die met 300 miljoen budget voor alle drie de films meer dan 3 miljard opbracht en toch op papier verliesgevend was. Daar zijn rechtzaken over geweest. Zelfde voor My Big Fat Greek Wedding die 3 miljoen kostte en 300 miljoen opbracht en toch verlies leed.

Dus verlies moet je met een korrel zout nemen. De meeste films hebben hun budget al terug met distributie en sponsoring. Een film als Cars3 is al winstgevend door deals en merchandise. Dus Hasbro zal altijd nieuwe Transformers blijven maken. Ook the Last Knight is op al deze manieren winstgevend

Bor-Gullet

Avatar

Nice! Bumblebee is echt een fijne film.
Hopelijk komt er een vervolg op

FilmTotaalVerbeteren

Avatar

Thanks voor de info SunChaser!

Kunnen jullie eens een artikel maken over de verkoop van blu-ray, 4K, DVD,... Hoe zit dat met opbrengsten? Een schijfje kost €20 als je hem direct wilt, wat aanzienlijk meer is dan een cinema ticketje... Nuja, niet meer zo aanzienlijk tegenwoordig maar toch.

Goku32

Avatar

Transformers is niks, echt heel Jammer ze hadden zoveel betere films kunnen maken van de Tramsfromers. Maar daar voor krijgen we deze prut films, echt heel Jammer

nieuwslaatste nieuws

meest populair