Transformers: Dark of the Moon (2011)

Earth goes dark

Na het teleurstellende Revenge of the Fallen heeft Michael Bay wat goed te maken. Lost hij de verwachtingen in?
play

5,7 details

  • 154 Min
  • Actie
  • Avontuur
  • Sci-Fi
  • Verenigde Staten
154 Min Verenigde Staten

Vlak na de aankondiging van wat alweer de derde film in de Transformers franchise wordt, besloot Michael Bay bekend te maken dat de film een stuk anders zou worden dan de eerdere twee films. Daarvan werd vooral Revenge of the Fallen, de tweede film, niet al te positief onthaald door critici. Op RottenTomatoes scoorde de film op basis van 234 recensies slechts 20%. Daarom besloot Bay en zijn schrijversteam waarschijnlijk dieper in te gaan op de personages. Waar deel twee een groots opgezette film was, zou deel drie, zo luidde de aankondiging, een stuk kleinschaliger zijn. Daarnaast moest Dark of the Moon een stuk – hoe kan het ook anders – duisterder worden en emotioneler. Of dat echt zo is, kunnen we over ongeveer een maand zien, maar als we de eerste recensie die recentelijk op AICN verscheen moeten geloven, blijkt dat wel gelukt te zijn. In Dark of the Moon vinden de Autobots uit dat er een ruimteschip van Cybertron op de maan verborgen is. Een race tegen de Decepticons begint om het ruimteschip te bereiken en haar geheimen te leren en zo het lot van de Transformers te bepalen.

Alt titel
Transformers 3
Regie
Michael Bay
Cast
Shia LaBeouf, Tyrese Gibson, John Malkovich, Josh Duhamel, Patrick Dempsey, John Turturro, Rosie Huntington-Whiteley, Frances McDormand, Ken Jeong, Alan Tudyk, Kevin Dunn, Glenn Morshower, Julie White, Mighty Rasta, Rich Hutchman, Buzz Aldrin.
Budget
$ 195.000.000
Opbrengst
$ 1.123.746.996
Release
28.06.2011
Release NL
30.06.2011
Release DVD
25.10.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Michael Bay | Cast: Shia LaBeouf (Sam Witwicky), Rosie Huntington-Whiteley (Carly), Josh Duhamel (Lennox), John Turturro (Simmons), Tyrese Gibson (Epps), Frances McDormand (Mearing), Patrick Dempsey (Dylan), e.a. | Speelduur: 154 minuten | Jaar: 2011

Er zit een schijnheilig luchtje aan het feit dat regisseur Michael Bay zijn excuses maakt voor zijn voorlaatste kaskraker. Transformers: Revenge of the Fallen was inderdaad niet om over naar huis te schrijven, maar deed de bioscoopkassa’s desondanks genadeloos rinkelen. Zo gaat dat bij bijna alle films van Michael Bay: kwalitatief hoogstaande cinema levert hij nooit af, maar het publiek loopt wel keer op keer weg met zijn miljoenenproducties. Wat de Transformers-franchise betreft, heeft Bay ingezien dat hij naast een publiek met een laag verwachtingspatroon ook een grote schare fans tevreden moet houden. Het irritatieopwekkende Autobot-duo uit deel twee werd daarom wijselijk geschrapt. Net zoals de grappen over een Decepticon-scrotum. Megan Fox werd tot slot ingeruild voor het blonde Victoria’s Secret-model Rosie Huntington-Whiteley. Maar levert dit ook daadwerkelijk een betere film op?

Wie na twee delen buitenaards robotgeweld nog steeds geen flauw benul heeft van de strijd die tussen de Autobots en Decepticons woedt, heeft waarschijnlijk ergens op de maan gewoond. Geen nood: voor deze mensen geeft Michael Bay in de opening van Transformers: Dark of the Moon nog even dunnetjes een samenvatting van wat er precies aan de hand is. Te zien is hoe een ruimteschip ternauwernood de in oorlog verkerende planeet Cybertron weet te ontvluchten, waarna het op de maan neerstort. Deze crash blijft niet onopgemerkt op aarde. Sterker nog: de gebeurtenis geeft het startschot voor de ruimtewedloop tussen de Amerikanen en de Russen, begin jaren zestig. Dat de Amerikanen als eersten de maan bereiken, mag geen verrassing heten.

videotrailers & clips

alle artikelen (122)

Transformers: Dark of the Moon Nieuwsberichten

Laatste reacties

Idioot1881

"...Ik wil ook zoon jasje die Rosie aan had in de film. Een witte die maar niet vies wordt en heel blijf......"

Frietgezicht

"...[quote=Thiver]Ik geloof niet dat het met Spielbergs joods zijn te maken had, noch dat hij het eiste......."

Thiver

"...[quote=thefanwithnoname]Jep, en toen eiste Steven Spielberg (die joods is) dat Michael Bay haar onts......"

Transformers: Dark of the Moon

acties