Leto [Dagtip IFFR 2019]

Het festival is alweer bijna voorbij.

Regie: Kirill Serebrennikov | Cast: Teo Yoo (Viktor Tsoy), Irina Starshenbaum (Natalia), Roman Bilyuk (Mayk) e.a. | Speelduur: 126 minuten | Jaar: 2018

Als je net als ons naar IFFR trekt om niet per se de meest gebruikelijke films te zien, maar juist enigszins te kunnen zoeken naar films die je normaal niet zomaar zou zien, zit je bij Leto wel goed. De punky biopic mag er wel zijn en is een geweldige manier om bijvoorbeeld je weekend in te luiden.

Centraal staat Viktor Tsoï, die in de jaren tachtig bevriend raakte met de zanger van de band Zoopark. Hij wist in het Leningrad van de jaren tachtig zeldzame platen van onder meer David Bowie, Blondie en ook T.Rex op de kop te tikken. Zelf willen Tsoï en zijn nieuwe band Kino de muziek ook flink opschudden en de jeugd flink laten dansen.

De zwart-wit film is een ode aan de muziek en vooral een de band Kino en de zanger die veel te jong overleed. Het is al met al een opvallende biopic geworden die zich afspeelt in de Sovjet-Unie en precies past bij punk als fantastisch muziekgenre. Overigens ook een film die het leven van Tsoï precies goed weet samen te vatten.

Wanneer te zien
Vrijdag 1 februari: 16:30 - 18:37 in Pathé 4
Zaterdag 2 februari: 12:30 - 14:37 in Schouwburg Grote Zaal


NieuwsFilm

meest populair