Pierce Brosnan & Martin Campbell blikken vermaakt terug op 'GoldenEye'

En wie waren ook kanshebbers voor de Engelse spion James Bond?

De zeventiende James Bond-film GoldenEye zal volgend jaar 25 jaar oud zijn. Hoofdrolspeler Pierce Brosnan en regisseur Martin Campbell mochten daarom hun gedachtes uiten via The Guardian. Zo vertelde Brosnan hoe het was om leven te geven aan een nieuwe Bond en onthult Campbell waarom hij geen interesse had in de andere Brosnan-delen.

In het artikel - hier in zijn geheel te lezen - meldt de 65-jarige Ier dat Goldfinger de eerste film was die hij in Engeland zag. Grappig genoeg was het niet James Bond zelf die hem het meest opviel, maar de bolhoed dragende en gooiende Oddjob, gespeeld door de Hawaiiaanse worstelaar Harold Sakata. Overigens kreeg Brosnan eerder de kans om Bond te spelen.

Bekijk de afbeelding"Oorspronkelijk was mij de rol van 007 al voor 'The Living Daylights' aangeboden," vertelt Brosnan. "Ik had alle foto's gemaakt met het pistool en de iconische houding. En ik en mijn inmiddels overleden vrouw wilden een toast maken op ons nieuwe leven met een fles Crystal toen mijn agent belde en zei: 'Het gaat niet door.' Dat kwam omdat ik vastzat aan 'Remington Steele.' In plaats daarvan ging de rol naar Timothy Dalton."

Medio jaren 90 wilden de makers nieuw leven in de franchise blazen. Hoewel Brosnan eigenlijk geen behoefte had om zichzelf opnieuw emotioneel te slopen, kreeg hij na een ontmoeting te horen dat hij Bond eindelijk mocht spelen. "De sceptici waren levendig te horen: de wereld vond dat een andere James Bond niet noodzakelijk was. Dus de uitdaging was enorm," legt Brosnan uit en wilde niet teveel van Sean Connery en Roger Moore afkijken. Dat hij als Ier een Brit ging spelen vond hij uiterst vermakelijk.


Voor filmmaker Campbell was het een gemakkelijke keuze om GoldenEye te maken. "Het is opwindend om een nieuwe Bond te introduceren. Ik heb ook de eerste met Daniel Craig gedaan. Je hebt dan iets om mee te werken. De producenten keken voor de zekerheid naar andere mensen. Ik geloof dat ze Mel Gibson en Ralph Fiennes op het oog hadden. Maar Pierce was overduidelijk de juiste persoon. Je kon geen betere en knappere Bond krijgen. Geef hem een smoking en het is einde oefening, vriend."

Volgens Campbell hing er aan de film een prijskaartje van $ 55 miljoen, wat vandaag de dag best laag is voor een grote film. Met de tijd meegaan en nieuwe, baanbrekende actiescènes verzinnen was ook een hele klus. Dat hoefde Campbell geen tweede keer te doen. "De daaropvolgende Bond films van Pierce heb ik afgeslagen. Er is altijd een krankzinnige die de wereld wil overnemen en een laboratorium om op te blazen. De producenten vonden dat de laatste Brosnan-film, 'Die Another Day', te fantasierijk werd. Met de onzichtbare auto en het ijspaleis. Ze besloten dat er aanpassingen moesten komen. Zo ontstond 'Casino Royale.'"

NieuwsFilm

meest populair