Verkrachtingszaak rond Luc Besson en Nederlandse actrice is verworpen

Verkrachtingszaak rond Luc Besson en Nederlandse actrice is verworpen

Meerdere vrouwen beweren door hem te zijn misbruikt en aangerand.

De Franse regisseur Luc Besson (bekend van Léon: The Professional en Lucy) wordt sinds vorig jaar mei door meerdere vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. Eén van hen is de Nederlandse actrice Sand Van Roy, die met Besson aan twee projecten werkte, waaronder sciencefictionfilm Valerian and the City of a Thousand Planets. Aanklagers hebben de verkrachtingszaak nu moeten laten vallen, omdat er te weinig bewijs zou zijn volgens de Franse rechtbank.

Besson en Van Roy hadden aanvankelijk een knipperlichtrelatie. Volgens de Nederlandse actrice is ze meerdere keren door de filmregisseur verkracht. Dit vond plaats in een hotel te Parijs. Van Roy meldde dat Besson haar gedrogeerd had door iets in haar thee te doen en ging daarna zijn gang. Ze zou zich hebben herinnerd dat ze op een gegeven moment wakker werd, door Besson werd aangeraakt en hoe hij bij haar binnendrong. Na de daad zou hij een stapel geld hebben achtergelaten en zijn vertrokken.

Tevreden
Omdat Besson altijd heeft volgehouden onschuldig te zijn, is hij vanzelfsprekend blij met het nieuws. Zijn advocaat onthulde middels een verklaring: "Hoewel hij het betreurt dat sommige mensen - gelukkig in de minderheid - hem erg snel veroordeelden, wil hij alle anderen bedanken die hem gedurende deze moeilijke maanden hebben bijgestaan."

Na de eerste beschuldiging volgden er een hoop andere in de weken daarop. Bijna tien vrouwen beweren hetzelfde met Besson meegemaakt te hebben als Van Roy. Ook hun verhalen noemt de filmmaker "fantasierijke beschuldigingen."

Ontevreden
Van Roy en haar juridische team kunnen juist het verwerpen van de zaak niet begrijpen. Zij reageerden als volgt op het nieuws: "We zijn erg teleurgesteld dat de zaak niet wordt vervolgd, ondanks het ingediende bewijsmateriaal en alle anderen vrouwen die naar voren zijn gekomen met soortgelijke beweringen. We zullen beslissen wat onze volgende stappen worden, aangezien we niet van plan zijn om op te geven."

"Het is een grote stap achteruit voor vrouwen (en mannen) die onderworpen zijn aan vergelijkbare situaties en nu bang zijn om hun eigen meldingen in te dienen," eindigt Van Roy's verklaring. "We hopen dat, dat niet het geval is en ze de kracht bezitten om zich groot te houden, wetende dat ze niet alleen zijn."

NieuwsFilm

meest populair