Featured

Bioscooptip: het indrukwekkende 'Sunset'

De langverwachte nieuwe film van Son of Saul-regisseur László Nemes.

door Jim Pedd om 16:46 in Featured
Met Son of Saul maakte regisseur László Nemes enorm indruk. En dus keken we heel erg uit naar deze opvallende tweede film, Sunset. Vandaag vertellen we alles wat je moet weten over deze film. Mocht je benieuwd zijn welke films nog meer in de bioscoop draaien deze week en de komende weken, bekijk dan hier onze maandtips.

Sunset
Regie: László Nemes | Cast: Susanne Wuest, Urs Rechn, Vlad Ivanov, Juli Jakab | Scenario: László Nemes | Genre(s): Drama | Kijkwijzer: 16
Sunset speelt zich af in het Boedapest van 1913, als de Hongaarse stad het centrum van Europa is. De jonge Írisz keert terug naar de onrustige stad. Ze solliciteert er naar een baan in de voormalige hoedenwinkel van haar ouders, die overleden toen ze nog maar net twee jaar oud was. Als ze erachter komt dat ze een broer heeft, zet ze alles op alles om hem op te sporen.

Historische achtergrond

Sunset speelt zich af in het jaar 1913, vlak voordat de Eerste Wereldoorlog begint. Het is dan ook belangrijk om iets te weten van de achtergrond van de film, alvorens je hem in de bioscoop gaat zien. In de jaren vlak voor de oorlog, was Oostenrijk-Hongarije het centrum van Europa, waar alle politieke spanningen samenkwamen. Franz-Joseph was keizer van een groot rijk, de man die twaalf naties, vele culturen en religies leidde.

Waar al die factoren samenkwamen, vormde de negentiende eeuw ook de basis voor de opkomst van socialisme, anarchisme en nationalisme. Tegelijk vormde het keizerrijk ook een voedingsbodem voor verschillende kunstvormen, wat uiteindelijk leidde tot een identiteitscrisis die zijn weerga niet kende. Het zijn de spanningen die daaraan ten grondslag liggen, die je de hele tijd zult voelen bij het zien van Sunset.

Eerste reacties

Sunset was tijdens de competitie van het filmfestival van Venetië te zien, waar de film de FIPRESCI-prijs won, de prijs van de internationale filmpers. Dat mocht uiteindelijk niet helpen bij het scoren van een Oscar-nominatie (dat lukte immers niet), maar toch is het een prima film die niet zo briljant is als de eerste van Nemes, Son of Saul. De ervaringen van Írisz worden prachtig in beeld gebracht, maar Nemes neemt er volgens critici net iets teveel de tijd voor.

Budget

Voor Sunset had Nemes een budget van 8,9 miljoen euro ter beschikking. Dat laat zich zien in de setting en de kostuums waarin de acteurs en actrices rondlopen.

Trivia

Sunset was de Hongaarse inzending voor de Oscars afgelopen februari. De film werd helaas niet genomineerd en won dus ook geen prijs. - | - De film ging in september 2018 in première tijdens het TIFF. - | - De film heet eigenlijk Napszállta.4 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Frietgezicht

Avatar

Ik haakte af bij ‘hoedenwinkel’.
Waar blijft Gladiator 2?

Sunspot

Avatar

Leuk stukje geschiedenis ook erbij Smiley face. Ken het meeste al uit interesse, de oorlogen en hoe het gekomen is.

Hoop dat daar ook wat van in verwerkt zit, zou leuk zijn.

Sunspot

Avatar

@Frietface

Nee!!!! Geen Gladiator 2!!! Smiley face

Tycho Nestoris

Avatar

Son of Saul was een erg goede film. Gruwelijk, maar desalniettemin top. Ben dan ook erg benieuwd naar Sunset.

nieuwslaatste nieuws

meest populair