'Us'-regisseur Jordan Peele geeft voorkeur aan zwarte hoofdrolspelers in zijn films

'Us'-regisseur Jordan Peele geeft voorkeur aan zwarte hoofdrolspelers in zijn films

En met een duidelijke reden.

De opvallende horrorfilm Us heeft sinds diens release aardig wat centjes en positieve reacties verzameld. Het is de tweede film van regisseur Jordan Peele, die filmkijkers een paar jaar geleden verraste met de horrorthriller Get Out. Tegenover een groep studenten in het Upright Citizens Brigade Theater legde de 40-jarige Amerikaan uit hoe het was om plotseling zo bekend en gewild te worden, en dat hij zich in een goede positie bevindt waarmee hij zwarte Amerikanen kan helpen.

Peele begon: "Zoals ik het nu zie kan ik zwarte mensen in mijn films casten. Ik prijs me gelukkig dat ik in de gelegenheid ben om tegen Universal te zeggen: 'Ik wil een horrorfilm van 20 miljoen dollar maken met een zwart gezin.' En zij zeggen dan: 'Ja.'"

Hoofdrol
De filmmaker weet dat zwarte cast- en crewleden niet voldoende vertegenwoordigd worden. Om evenwicht te creëren wil hij dan ook blijven werken met zwarte acteurs. "Ik zie mijzelf niet een blanke gast aannemen voor de hoofdrol in mijn film," legt Peele uit. "Niet dat ik niet van blanke gasten hou, maar ik heb die film al gezien."

Beroemdheid
Het maken van succesvolle films en tv-series brengt ook iets nadeligs met zich mee: faam. We horen Peele echter niet klagen, wel waarschuwen. "Ik ben niet jaloers op iemand die in één nacht bekend wordt. Het moeilijkste is wanneer je herkend wordt. Ik dacht dat het je macht gaf als je in de schijnwerpers stond. Maar plotseling hebben zij de macht en kunnen ze naar je toe lopen wanneer je aan het dineren bent."

NieuwsFilm

meest populair