Algemeen

Scene in 'Star Wars: The Rise of Skywalker' is geïnspireerd door Hitchcocks 'North By Northwest'

J.J. Abrams haalt de mosterd bij Alfred Hitchcock

door Corneel Vanfleteren om 10:41 in Algemeen
Je hebt hem vast al gezien, de teaser trailer voor Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker. En misschien heb je, net als duizenden andere fans, de trailer beeld per beeld stilgezet om verborgen aanwijzingen te ontdekken. En heel misschien is je wat opgevallen in het midden van de teaser. Want... komt die achtervolgingsscène je niet bekend voor?

Dan zou je wel eens gelijk kunnen hebben! Fans met een scherpe blik merkten op dat de scène waarin Rey achtervolgd wordt door een TIE-fighter wel erg veel weg heeft van die beroemde scène uit North By Northwest (1959), een thriller van Alfred Hitchcock.

Eén van de bekendste stukken uit die film is een achtervolging waarin het personage van Cary Grant wegrent van een aanstormend vliegtuig, terwijl de stofwolken opwaaien. Hij staart het gevaarte recht in de ogen, kijkt nerveus over zijn schouder en zet het op een lopen, met het naderend vliegtuig op de achtergrond.

De scène in de trailer van The Rise of Skywalker is een perfecte weerspiegeling, met Daisy Ridley in plaats van Cary Grant en een TIE-fighter in de plaats van een vliegtuig.

Bekijk hieronder de vergelijking tussen de twee scènes, en oordeel zelf:
Bewuste keuze van de regisseur
Het lijkt een bewuste keuze van regisseur J.J. Abrams, die eerder al aan andere klassiekers refereerde in The Force Awakens (2015) en zijn Star Trek-films (2009 en 2013). Het was de perfecte manier om deze teaser de juiste sfeer mee te geven, met grandeur en een verwijzing naar het klassieke Hollywood.

Of The Rise of Skywalker die grandeur weet vast te houden, ontdek je vanaf 18 december in de bioscoop.

6 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

ferryb86

Avatar

Ik vind het niet grandeur hoor,maar lui kopieerwerk....

Devenace

Avatar

Ik geniet nu van al die fanboys die denken omdat Palpatine er in zit, de film gelijk goed gaat worden.
Ze vergeten dat het kneusje nog steeds op de brug staat.
#gniffel

pete928s

Avatar

ja verrek nu je het zegt , Cary Grant kon toen ook al zo goed een salto achterwaarts maken , landde perfect in de passagiersstoel van de dubbeldekker en schakelde de piloot
met zijn eigen lightsaber vakkundig uit .

Spider-fan

Avatar

Ik had de connectie niet gemaakt. Het is ook best anders. Grant wordt verschillende keren aangevallen door het vliegtuig, gaat iedere keer op de grond liggen, probeert tussendoor een auto te stoppen voor hulp, en vlucht tenslotte een maïsveld in. Uiteindelijk wordt hij bijna overreden door een tankwagen die hij probeert te stoppen waar het vliegtuig tegenaan vliegt en ontploft.
Het is dus vrij oppervlakkig geïnspireerd door North by Northwest.

Hans43

Avatar

Er zij simpel weg teveel fouten gemaakt bij TLJ.
Force ghost die bliksem kan laten inslaan.
De force kan iedereen gebruiken.
En dan nog die zelfmoord met een space jump.

Ik snap dat ze nu een bekende weer uit de dood willen halen om snel weer de boel op de rails te zetten, maar ik denk dat deze trilogy snel aan de kant wordt geschoven en we voorlopig alleen nog losse films en tv series gaan krijgen in de toekomst.

nieuwslaatste nieuws

meest populair