Scene in 'Star Wars: The Rise of Skywalker' is geïnspireerd door Hitchcocks 'North By Northwest'

Scene in 'Star Wars: The Rise of Skywalker' is geïnspireerd door Hitchcocks 'North By Northwest'

J.J. Abrams haalt de mosterd bij Alfred Hitchcock

Je hebt hem vast al gezien, de teaser trailer voor Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker. En misschien heb je, net als duizenden andere fans, de trailer beeld per beeld stilgezet om verborgen aanwijzingen te ontdekken. En heel misschien is je wat opgevallen in het midden van de teaser. Want... komt die achtervolgingsscène je niet bekend voor?

Dan zou je wel eens gelijk kunnen hebben! Fans met een scherpe blik merkten op dat de scène waarin Rey achtervolgd wordt door een TIE-fighter wel erg veel weg heeft van die beroemde scène uit North By Northwest (1959), een thriller van Alfred Hitchcock.

Eén van de bekendste stukken uit die film is een achtervolging waarin het personage van Cary Grant wegrent van een aanstormend vliegtuig, terwijl de stofwolken opwaaien. Hij staart het gevaarte recht in de ogen, kijkt nerveus over zijn schouder en zet het op een lopen, met het naderend vliegtuig op de achtergrond.

De scène in de trailer van The Rise of Skywalker is een perfecte weerspiegeling, met Daisy Ridley in plaats van Cary Grant en een TIE-fighter in de plaats van een vliegtuig.

Bekijk hieronder de vergelijking tussen de twee scènes, en oordeel zelf:




Bewuste keuze van de regisseur
Het lijkt een bewuste keuze van regisseur J.J. Abrams, die eerder al aan andere klassiekers refereerde in The Force Awakens (2015) en zijn Star Trek-films (2009 en 2013). Het was de perfecte manier om deze teaser de juiste sfeer mee te geven, met grandeur en een verwijzing naar het klassieke Hollywood.

Of The Rise of Skywalker die grandeur weet vast te houden, ontdek je vanaf 18 december in de bioscoop.

NieuwsFilm

meest populair