Celebrity

Legendarische actrice en zangeres Doris Day overleden

De 97 jarige Day overleed aan een longontsteking.

door Wouter Drummen om 13:13 in Celebrity
Hollywood-icoon Doris Day is maandag op 97-jarige leeftijd overleden in haar huis in Californië; dat heeft haar woordvoerder aan de media laten weten. Day was al héél wat jaartjes met pensioen, maar was desondanks nog flink actief op tal van gebieden; de laatste decennia van haar leven hield de wereldberoemde zangeres en actrice zich bezig met dierenactivisme. Maar ze staat voornamelijk bekend om haar legendarische carrière, waar we kort in dit bericht op terugblikken.

Doris Day wordt gezien als een van de grootste Amerikaanse filmsterren in de geschiedenis; zo was ze al immens populair in de jaren vijftig; eveneens in de jaren zestig, toen ze voornamelijk te zien was in musicals en films zoals o.a. Pillow Talk, Send Me No Flowers en The Thrill of it All. Ook speelde ze in Alfred Hitchcock's film The Man Who Knew Too Much waarin ze het nummer Que Sera, Sera zong: deze acteerprestatie wordt gezien als een van haar beste.

De vele prijzen
Buiten haar zeer indrukwekkende carrière mogen de belangrijke prijzen die Day won er zeker ook zijn; zo won ze o.a. zes Grammy Awards, werd ze voor een Oscar genomineerd en mocht ze een Emmy in ontvangst nemen. Ze is eveneens een van de weinige artiesten die twee sterren op de Walk of Fame in Hollywood hebben gekregen; de ene voor haar zangcarrière, de andere voor haar acteerprestaties.

Day had een zoon, maar hij overleed in 2006 aan huidkanker. Ze trouwde in totaal vier keer, maar na haar vierde scheiding in 1982 besteedde ze al haar aandacht en tijd aan het redden van dieren, voornamelijk zwerfhonden. In 2015 richtte ze dan ook nog de Doris Day Pet Foundation op. De stichting liet zich uit over haar dood; volgens de woordvoerder wilde Day namelijk geen begrafenis, ceremonie of grafsteen. Tientallen bekendheden over heel de wereld bedankten Day voor alles wat ze heeft gedaan.

nieuwslaatste nieuws

meest populair