Algemeen

Keuze Ariel voor Disney's 'The Litte Mermaid' zorgt online voor veel ontevredenheid

Online is er weer eens verdeeldheid.

door Bram de Groot om 12:55 in Algemeen
Waar filmstudio's vaak onder vuur liggen nadat ze bepaalde minderheden te weinig schermtijd geven of oorspronkelijk personages met een andere huiskleur "white washen", is er nu een online minderheid die vindt dat Disney de titelrol in The Litte Mermaid niet had mogen geven aan de jonge actrice / R&B-zangeres Halle Bailey.

Verleden week werd bekend dat Bailey was gecast als Ariel, de zeemeermin uit De Kleine Zeemeermin uit 1989. Nu blijkt niet iedereen blij met dat Ariel een donkere huidskleur heeft in plaats van de blanke huidskleur dat het personage heeft in de animatiefilm. Hieronder als eerst de jonge dame zelf.

Dit bericht bekijken op Instagram

hiii everyoneeeee

Een bericht gedeeld door chloe x halle (@chloexhalle) op


Online kritiek: "black washing"
Ondanks dat er een hoop trollen en racisten actief blijken te zijn, is er online ook duidelijk oprechte onvrede over de keuze. Fans zouden graag zien dat Walt Disney zich houdt aan hoe de tekenfilm is. Zo wordt de keuze "black washing" genoemd. Ook is de #NotMyAriel gelanceerd, en deze wordt gebruikt door voor- en tegenstanders om hun (vluchtige) meningen uit te wisselen.De positieve reacties
Uiteraard zijn er vele positieve reacties. Zo worden er al veel fan-art gedeeld waarop Bailey getoond wordt als de nieuwe Ariel.18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Frietgezicht

Avatar

Ik vraag mij af welke ‘volwassen’ mensen voor wie De Kleine Zeemeermin jeugdsentiment is zich bezig houden met de komende film.
Zielige mensen.

Jammer dat Dumbo in de laatste remake geen struisvogel was puur om de reacties.

Boer

Avatar

Gaap

Prince John

Avatar

Tja, ik kan ergens wel begrijpen dat sommige mensen het dubbel vinden. Als het inderdaad andersom was geweest dan was iedereen in rep en roer. Kijk bijvoorbeeld naar de prinsessen scene in Wreck It Ralph 2, waarin Tiana van The Princess and the Frog een iets lichtere huidskleur heeft en ander haar. Meteen werd de film met de grond gelijk gemaakt en moest de scène veranderd worden. Misschien is het ook wel een statement van Disney, lekker centjes verdienen op deze manier. Kassa.

Aan de andere kant, als de cast is gedaan vanuit het standpunt laten we gaan voor de beste actrice en ze dan bij haar uitkomt, waarom niet. Ze ziet er goed uit, kan geweldig zingen, al met al dus een goede casting voor Ariel. Dit sprookje is ook al wat, zo’n 200 jaar oud? Hoeft ook niet elke keer op exact dezelfde manier verteld te worden. Het maakt voor de kinderen sowieso maar weinig uit waar een huidskleur Ariel heeft, daar hield ik me als kind in ieder geval nooit mee bezig, zo lang ze de rol maar goed neerzet. Waar maken we ons eigenlijk druk om.

dakai-world

Avatar

Er zijn echt te veel mensen op de wereld die te veel tijd overhebben om zich hierover druk te maken.

Weet je, als de trailer me zover krijgt om de film te gaan zien, ga ik hem kijken. Het gebeurt aan de lopende band dat etniciteit van 'het origineel' niet overeenkomt met de casting. Als dit is gebeurt vanuit het oogpunt, let's cast the best one possible, wie ben ik om daar over te mierenn**ken?

Ik bedoel, het is een zeemeermin. Die dinges bestaan echt niet en werden geplaatst in de context van de tijdgeest van toen. Logisch dat er toen een blankmeisje met een vin als zeemeermin werd gekozen. Nu hebben ze een donkere meid gekozen, laten we eerst zien hoe zij het gaat doen, voordat we met hooivorken en fakkels gaan lopen shamen.

#DoesNormaal

GreenHornet

Avatar

zij lijkt veel op die Piraat van Pirates of the C.

Artificialis

Avatar

Mensen houden er niet van als ze zichzelf vervangen zien worden. Er zijn een heleboel blanke mensen in de westerse samenleving waarbij veel groeiende opgekropte agressie begint te ontstaan.

Je kunt niet tot in de eeuwigheid in iemands cultuur, tradities en identiteit blijven krassen zonder een reactie te verwachten. Blanke mensen steken de hele wereld in de brand als ze chagrijnig worden hè?

Geranimous

Avatar

@ Prince John
Ik kan het helemaal niet begrijpen eigenlijk. Vooral als je erbij stil staat dan mensen in rep en roer zijn over notabene fictieve personages (zo ook bij James Bond) maar bij historische figuren zijn ze stil (Jezus, Cleopatra, etc.).

Maar goed. Volgens mij valt het reuze mee met de outrage. Ik had iig veel erger verwacht. Als het een goede actrice is en ze goed kan zingen. Waarom niet? Eigenlijk loopt hollywood heel erg achter op het theater. Daar kijkt men veel minder naar huidskleur/etniciteit. Wat mij betreft moet het gewoon kunnen als de huidskleur niet essentieel is voor het verhaal. Mulan door een niet Asiatisch iemand laten spelen lijkt me lastig. Maar zoiets als de kleine zeemeermin moet gewoon kunnen.

adofmirosch

Avatar

Het blijft een sprookjes film.

JIGSAW8

Avatar

allemaal racisten die mensen ze kunnen gwn niet accepteren dat er een zwarte Ariel is echt wtf

Master Of Films

Avatar

Disney stelt mij weer teleur met hun cookie cutter live action remakes Smiley face
Als ze nou eens de juiste regisseur en de juiste persoon voor een Disney princes gaan inhuren dan heb je echt goeie resultaten.

Bewijs nummer 1

Bewijs nummer 2

Goku32

Avatar

Eens met master of films, doe het goed of doe het niet. Net als mushu niet gebruiken bij mulan stomme zet. Nu is het geen mulan film

Prince John

Avatar

@Geranimous
Ik praat het ook niet goed. Ik vind het zelf (tot nu toe) een goede casting en ben zelf ook een voorstander van Elba als Bond etc. Maar als bijvoorbeeld Tiana of een andere donker fictief personage wordt gespeeld door een blanke dan denk ik dat er wel meer over te doen zou zijn. Denk dat sommige mensen daar vooral mee zitten. Ikzelf heb daar geen probleem mee en ben het verder volledig met je eens. Mulan, Moana, Pocahontas, etc zijn andere gevallen, want daar moet je natuurlijk rekening houden met hun culturele achtergronden en is het verhaal rondom hun nationaliteit gebouwd. Dat is volgens mij met Ariël niet het geval en hoeft het zeker geen kloon te zijn van het origineel. Theater ligt daarin flink voor, waarin allerlei personages door mensen met verschillende huidskleuren worden gespeeld, moet ook gewoon kunnen.
P.S. Ik zou willen eindigen met de bier-smiley maar weet niet hoe dat moet...

Maac

Avatar

Er zijn hopelijk maar weinig mensen die écht gekwetst zijn door een donkere Ariël. Wel kan ik me voorstellen dat er ontevredenheid heerst over de dubbele maat. Andersom zou dit taboe zijn, omdat er dan gesuggereerd wordt dat er wél sprake is van slachtoffers.

Niets mis met white-of blackwashing. Heel veel mis met mensen die er structureel en bewust voor kiezen zich om het minste of geringste beledigd te voelen.

Frietgezicht

Avatar

Ze kan beter een orc spelen. Ze lijkt op die badguy uit de Hobbit films.

ZaphodBeeblebrox

Avatar

Waar mensen zich druk in maken. Hoe graag mensen zich willen wijsmaken dat ze geëvolueerd zijn, als je over zoiets kleins struikelt heb je nog een hele lange weg te gaan.

Sunspot

Avatar

ZE heeft wel een leuk gezicht, die ogen, jukbeenderen en smalle kin Smiley face.

Maar het is niet Mermaid Little. Verzin dan gewoon een andere mermaid man, zo moeilij khoeft het niet te zijn, introduceer het ook.

Of hebben studio's dan opeens geen vertrouwen, omdat het nog niet bekend is, bang zijn dat het flopt, vooral omdat het om 'minderheden' gaat.

Want is dat niet gewoon de reden, voornamelijk.

Bij Bond ook, waarom veranderen, waarom niet een andere 00 agent, familie van James of zo.

KeesjeNL

Avatar

ZaphodBeeblebrox Ja raar hé dat mensen zich op een filmsite druk maken om een ... film. Echt totaal onverwachts, man!

Ik snap ook niet echt wat blackwashing heeft te maken met evolutie. Wat is je punt eigenlijk; dat mensen racisten zijn die een zwarte Ariel niet vinden kunnen?

Geranimous

Avatar

@ Prince John

Ben het helemaal met je eens. Ik heb het idee dat Hollywood er uiteindelijk wel komt. Het duurt nog wel even maar ik heb hoop.

NieuwsFilm

meest populair