Algemeen

Marvel wint rechtszaak: 'Iron Man 3'-poster schendt geen auteursrecht

Begin 2016 werden ze aangeklaagd door Horizon Comics Productions.

door Rik Timmer om 08:49 in Algemeen
Drie jaar na het uitkomen van Iron Man 3 kreeg Marvel te maken met een lastige rechtszaak. Ze werden door Horizon Comics Productions beschuldigd van inbreuk op auteursrechten. De poster van de film, met Robert Downey Jr. in de titelrol, zou als het ware gestolen zijn - gebaseerd op een afbeelding van de stripboekserie Radix. Deze week is er eindelijk een eind gekomen aan de strijd. Een rechter uit New York heeft namelijk zijn oordeel geveld.

Zoals we aan de onderstaande poster en afbeelding kunnen zien knielen beide karakters op een specifieke manier. De positie van de armen en een aantal gelijksoortige kleuren waren genoeg redenen voor de gebroeders Lai (de oprichters van Horizon) om Marvel op het matje te roepen. De twee mannen, die in 2002 als tekenaars bij hen werkten aan o.a. Thor, beweren dat een zestal medewerkers van Marvel wisten waar zij mee bezig waren. Volgens hun ingediende papieren zouden die werkkrachten hebben meegeholpen met het creëren van de poster.

Geen bewijs
De New Yorkse rechter J. Paul Oetken kan daar echter niet mee instemmen. Hoewel er eerst nog vermeld werd dat de gebroeders Lai kans maakten om te winnen (per slot van rekening zijn er wel overeenkomsten), is het nu daarvoor te laat. Tijdens de rechtszaken zouden ze te weinig bewijs hebben getoond dat hun vermoedens bevestigd. Het zou niet aan te tonen zijn dat de Marvel-medewerkers, die van Radix afwisten, betrokken zijn geweest bij de poster.

Bewijs
Marvel daarentegen had meerdere zaken meegenomen voor hun verdediging, waaronder een reeks foto's van Robert Downey Jr. die kennelijk voor de poster poseert. De rechter was het ermee eens dat die afbeeldingen - en niet die van het stripboek - uiteindelijk toegepast waren voor het eindresultaat van de Iron Man 3-poster. De aanklacht van Horizon zou dus gebaseerd zijn op niets meer dan gissingen.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Innocent

Avatar

Wat een onzin.

Ang3l

Avatar

Erg standaard superhelden poster. Volgens mij knielt Spiderman ook 99x zo. Klinkt meer als ff ergens snel rijk van willen worden en aandacht vragen voor hun nieuwe comic.

GreenHornet

Avatar

ik zie duidelijk verschil ze zijn niet hetzelfde

Raki-Pure

Avatar

Noooou ... ik weet het zo nog net niet.

Artificialis

Avatar

Tjonge jonge, als je een lichaamshouding al niet mag kopiëren..

LeonardoPacino

Avatar

@Greenhornet:

Als je er zeven hebt gevonden mag je meedoen aan de prijsvraag.

QuinnyBoy

Avatar

Sowieso, je kunt bewegingen en poses niet copyrighten; neem bijvoorbeeld het computerspel Fortnite, dat heeft zoveel dansjes die al in een serie of film zijn geweest. Je kunt alleen de muziek copyrighten.

Decepticon

Avatar

Sommige mensen proberen echt alles om een slaatje ergens uit te slaan, om gratis geld binnen te harken. Dat hebben deze jongens ook gedacht, we proberen het gewoon, slaagt het niet, jammer, slaagt het wel, kunnen we er miljoenen uit halen.

NieuwsFilm

meest populair