Iron Man 3

Iron Man 3 (2013)

Deel drie uit de Iron Man-reeks probeert vergeefs aan te sluiten bij The Avengers. Het gammele scenario zit een geslaagde voortzetting in de weg.
play

6,7 details

  • 130 Min
  • Actie
  • Avontuur
  • Sci-Fi
  • Verenigde Staten
  • China
130 Min Verenigde Staten

In dit derde deel staat Tony Stark recht tegenover een vijand, die geen grenzen kent en Tony's persoonlijke wereld verwoest. Met zijn rug tegen de muur kan Tony alleen nog vertrouwen op zijn eigen uitvindingen, vindingrijkheid en instinct.

Alt titel
Iron Man Three
Regie
Shane Black
Cast
Ben Kingsley, Paul Bettany, William Sadler, Robert Downey Jr., Don Cheadle, Miguel Ferrer, Guy Pearce, Dale Dickey, Gwyneth Paltrow, Jon Favreau, James Badge Dale, Ty Simpkins, Rebecca Hall, Stephanie Szostak, Xueqi Wang, Shaun Toub, Pat Kiernan, Matthew Sterling Nye.
Budget
$ 200.000.000
Opbrengst
$ 1.215.439.994
Release
14.04.2013
Release NL
25.04.2013
Release DVD
27.08.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Shane Black | Cast: Robert Downey Jr. (Tony Stark/Iron Man), Gwyneth Paltrow (Pepper Potts), Ben Kingsley (The Mandarin), Guy Pearce (Aldrich Killian), Rebecca Hall (Maya Hansen), Don Cheadle (James Rhodes/War Machina), e.a. | Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2013

Christopher Nolan en Joss Whedon hebben met respectievelijk hun Batman-reeks en The Avengers het niveau van de superheldenfilm flink opgekrikt. Visueel spektakel en ongelooflijk flitsende actie zijn allemaal leuk en aardig, maar een superheldenepos werkt pas echt als er een goed verhaal en humor achter zitten. De karakterstudie van de superheld in kwestie moet degelijk en grondig zijn, maar niet te langdradig want dan kun je net zo goed naar een drama gaan zitten kijken. Vele regisseurs hebben geprobeerd om deze aanpak over te nemen. Met wisselend succes, getuige de belevenissen van Spider-man en de Hulk. Het team achter Iron Man had na het teleurstellende tweede deel behoorlijk wat krediet bij het verwende popcornpubliek verspeeld. In het halfbakken script kreeg de man in blik een lachwekkende, door Mickey Rourke uitgewerkte schurk tegenover zich. Iron Man 2 was in vergelijking met het eerste deel niet echt om over naar huis te schrijven.

Deeltje drie probeert het allemaal wat degelijker aan te pakken, maar dit verloopt evenmin vlekkeloos. Centraal staat de vraag of Tony Stark ook nog een held is als hij zijn ijzeren outfit in de kledingkast laat hangen. Deze hypothese wordt uitvoerig onderzocht door Robert Downey Jr., weer lekker op dreef als de titelheld, de helft van de tijd in zijn normale kloffie te laten rondrennen. Wat dat betreft had dit superheldenspektakel beter Tony Stark kunnen heten. Iron Man krijgt ook nog eens hulp van de in deel twee geïntroduceerde War Machine alias Iron Patriot, vertolkt door Don Cheadle. Bovendien zit de magnaat opgescheept met een joekel van een trauma, dat hij opliep in zijn Avengers-avontuur in New York. Deze strubbelingen bezorgen hem een paar slapeloze nachten en paniekaanvallen die op onhandige momenten de kop opsteken.

alle artikelen (107)

Iron Man 3 Nieuwsberichten