Legendarisch Nederlands acteur Rutger Hauer overleden

Na een kort ziekbed is de acteur overleden.

Nederlands acteur Rutger Hauer is na een kort ziekbed overleden. Dat laat de familie van de acteur weten aan het ANP. Hauer overleed afgelopen vrijdag. De uitvaart heeft reeds, in besloten kring, plaatsgevonden. Rutger Hauer geldt als een van de grootste Nederlandse acteurs.

Rutger Hauer werd in 1973 beroemd toen hij in Turks Fruit te zien was, de verfilming van het gelijknamige boek van Jan Wolkers. Vier jaar later wist hij met Soldaat van Oranje een internationale doorbraak te forceren. Daarvoor was de acteur overigens ook al te zien in Floris, de bekende serie over ridder Floris van Rosemondt.

Hollywood-doorbraak
Rutger Hauer was in de jaren tachtig in Hollywood in trek. Zo speelde hij in Blade Runner en later ook in de film Blind Fury. Een verhuizing naar Hollywood legde hem bepaald geen windeieren; hij speelde in tientallen films, series en reclamespots.

Uiteindelijk speelde Hauer in meer dan honderd films. Hij kreeg nationaal en internationaal prijzen. Zo mocht hij een Golden Globe, twee Gouden Kalveren en ook een Rembrandt Award in ontvangst nemen. Zelf zei hij ooit over de wat mindere rollen waarin hij speelde (denk aan Dracula III) dat hij gewoon niet zo goed is in het beoordelen van scripts.

Hauer was Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, richtte nog een eigen filmacademie op en was vijftig jaar getrouwd met Ineke Hauer-Ten Cate. Hij overleed op 75-jarige leeftijd.





NieuwsFilm

meest populair