Kareem Abdul-Jabbar noemt Tarantino's versie van Bruce Lee 'slordig en racistisch'

Sommige mensen zijn nog steeds woest over de Lee die in 'Once Upon a Time in Hollywood' zit.

Quentin Tarantino's eerbetoon aan de jaren 60 van Hollywood - Once Upon a Time in Hollywood - is al een tijdje in de VS te zien, maar in Nederland pas sinds vorige week. Ook wij hebben nu het gevecht kunnen zien dat in de film plaatsvindt tussen Mike Moh's Bruce Lee en Brad Pitt's Cliff Booth. Het is een scène die niet bij iedereen goed is aangekomen vanwege Lee's arrogante houding en de uitkomst van hun vriendelijke gevecht. Vooral Lee's dochter Sharon Lee vindt het respectloos. Daar kunnen we iemand aan toevoegen: oud-basketbalspeler Kareem Abdul-Jabbar.

De 72-jarige Amerikaan deelde het scherm met Bruce Lee in de actiefilm Game of Death. Tegenover The Hollywood Reporter onthulde hij zijn gedachtes over de vertegenwoordiging van Lee. Na het zien van de film vindt ook Abdul-Jabbar dat Tarantino het beter had kunnen aanpakken. De Amerikaan sprak o.a. over zijn vriendschap met Lee, hun student/leraar-relatie en wat hij van de vechtersbaas had geleerd over de kunst van het vechten.

Over de scène in kwestie zei Abdul-Jabbar: "Natuurlijk bezit Tarantino de artistieke vrijheid om Bruce te weergeven zoals hij dat wil. Maar om dat te doen op zo'n slordige en ietwat racistische manier is een mislukking voor hem als artiest en als mens. Dat maakt de Bruce Lee-scènes zo teleurstellend. Niet zozeer op feitelijke basis, maar vanwege gebrek aan cultureel bewustzijn."

Stereotype
Als we Abdul-Jabbar mogen geloven vertelde Lee in het verleden aan hem dat niet-blanke acteurs slecht vertegenwoordigd werden op tv en op het grote doek. Lee zou hebben gezegd dat Aziatische acteurs alleen maar goed waren voor slechteriken en buigende knechten. Abdul-Jabbar gaat verder: "Bruce was vastberaden om het minachtende beeld van Aziaten te veranderen via zijn acteerwerk, zijn schrijfkunsten en het promoten van Jeet Kune Do. Dat was zijn interpretatie van martial arts."

Tarantino zou van Lee een eendimensionaal karakter hebben gemaakt. "Het John Wayne-machogedrag van Cliff, een ouder wordende stuntman, die de arrogante en verwaande Chinees verslaat blikt terug naar dezelfde stereotypes die Bruce wilde ontmantelen," gaat Abdul-Jabbar verder. "Maar natuurlijk kan die blonde, blanke, gespierde Amerikaan jullie luxe, Aziatische gozer inmaken, want die buitenlandse onzin moeten we hier niet."

Oude gewoontes
De oud-basketbalspeler wilde ook zijn beeld van Lee delen. Hoe de vechter in het echt was: "Meerdere keren was ik met hem in het openbaar toen één of andere lul hem luidruchtig uitdaagde tot een gevecht. Hij weigerde dan beleefd en vertrok. De nummer één regel van Bruce Lee's vechtclub is: niet vechten, tenzij er geen andere optie is. Hij vond het niet nodig om zich te bewijzen. Hij wist wie hij was en dat het echte gevecht niet op de mat was, maar op het scherm om kansen voor Aziaten te creëren, zodat ze niet alleen gezien zouden worden als stereotypes. Helaas geeft 'Once Upon a Time in Hollywood' de voorkeur aan oude gewoontes."

NieuwsFilm

meest populair