Algemeen

Klokkenluider: "Disney sjoemelt met belastingen en overdrijft met winsten"

De aandelen van de Walt Disney Company gingen er direct door achteruit.

door Corneel Vanfleteren op 20.08.2019 om 12:59 in Algemeen
The Walt Disney Company staat voor een belangrijk weekend. Streamingdienst Disney+ schiet uit de (marketing)startblokken en de D23-beurs brengt ons ongetwijfeld nieuws over de vele films in de komende jaren. Maar de financiële beurzen lieten een heel ander geluid horen. De reden? Een klokkenluider deed een boekje open.

Sandra Kuba werkte 18 jaar voor Disney tot ze in 2017 een klacht bij de Amerikaanse belastingdienst indiende. Een maand later werd ze ontslagen. Nu trekt ze opnieuw aan de bel. Want, zegt ze, Disney sjoemelt met de betastingsaangifte. Zo delen ze hotels en voedsel opnieuw in in andere categorieën, en krikken ze hun verkoopcijfers op door grote winsten te noteren voor dingen die gratis of goedkoper zijn, zoals rondjes golf en cadeaubonnen.

"Volkomen waardeloze klacht"
Volgens Kuba heeft The Walt Disney Company in 2008-2009 op die manier zo'n 6 miljard dollar teveel opgegeven aan omzet. Een behoorlijk bedrag, als je weet dat de pretpark- en resortafdeling 10,6 miljard dollar aan winst liet noteren in 2009. En ook de Amerikaanse beurs reageerde geschokt. Disney's aandelen gingen 0,4% achteruit, terwijl de NASDAQ 1,4% en de Dow Jones bijna 1% omhoog gingen. Het lijkt weinig, maar men spreekt wel van een uitglijder.

Disney weigerde te reageren tegenover de pers, maar uit rechtbankdocumenten blijkt dat het bedrijf de klachten "volkomen waardeloos" noemt en over Kuba's ontslag meldt Disney dat "ze op de werkvloer een patroon van klachten tegen collega's vertoonde, zonder dat ze een behoorlijke basis had om dat te doen, op een manier die ongepast, verstorend en ter kwader trouw was." Kuba heeft als klokkenluider bescherming bij de rechtbank gevraagd. De strijd lijkt nog niet gestreden...

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

DjZiggy

Avatar

"Disney sjoemelt met de betastingsaangifte"
Nog meer #metoo

Master Of Films

Avatar

En ook de Amerikaanse beurs reageerde geschokt. Disney's aandelen gingen 0,4% achteruit, terwijl de NASDAQ 1,4% en de Dow Jones bijna 1% omhoog gingen. Het lijkt weinig, maar men spreekt wel van een uitglijder.
Ach. Met Disney+ (en Frozen 2) draagt bijna iedereen weer zijn/haar roze bril op de beurs. Gezinnetjes met kindertjes zullen met Thanksgiving en met de kerst Disney een enorme warm hart gaan toe dragen in de vorm van valuta richting de muis. Komt wel weer goed met die aandeeltjes van Disney.

NieuwsFilm