Celebrity

'Black Panther' is zo succesvol omdat het geen machteloze Afrikanen laat zien

Het spektakel van Marvel zette het Afrikaanse volk in een ander daglicht.

door FilmTotaal om 13:32 in Celebrity
Het is geen geheim dat de films van Walt Disney en Marvel Comics behoorlijk succesvol zijn. Ze worden in het algemeen positief omarmd en brengen bakken met geld op, ondanks de zogenoemde superheldenfilms-vermoeidheid. Hetzelfde geldt uiteraard voor Ryan Coogler's Black Panther, die vorige jaar uitkwam. Deze verdiende wereldwijd meer dan 1.3 miljard dollar. Als we één van de sterren moeten geloven heeft dat een reden: voor de verandering wordt het Afrikaanse volk niet armoedig afgeschilderd.

Dat zegt Lupita Nyong'o in het oktobernummer van Vanity Fair. De 36-jarige Keniaanse-Mexicaanse: "Ik vond dat de Afrikaanse ervaring in 'Black Panther' toegestaan was om ambitieus te zijn. In Amerika hoor je vaker over de worsteling van zwarte mensen dan dat je over hun succes hoort. Krantenkoppen over worstelingen bieden meer sensatie, begrijp je?"


Clickbait
Als we Nyong'o moeten geloven zou Black Panther te misleidend zijn als er te veel realisme toegepast werd. "De strijd, het hebben van zwarte huid, is clickbait," vervolgt ze. "Dus toen 'Black Panther' voorbij kwam vond ik het zo verfrissend om aan een Afrikaans verhaal te werken dat niet over de worsteling van Afrikanen gaat."

Transformatie
Vaker spreken acteurs over wereld veranderende zaken. In het geval van Nyong'o heeft dat mogelijk een reden. Zo vertelt ze: "Ik ben geboren in een politieke familie. Mijn vader vocht voor hetgeen waarin hij geloofde. Ik denk dat het mij is bijgebracht dat er zaken in de wereld het veranderen waard zijn. Een deel van het leven is proberen de wereld te transformeren in een plek waar we deel van willen uitmaken."

NieuwsFilm

meest populair